Θα ερχόταν ξαφνικά μια νύχτα ο Ερντογάν, αλλά τον ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος !! (δεν χαιρόμαστε, αλλά…)

ΑΡΘΡΑ
Πηγή φωτογραφίας: science.fandom.com/el/wiki/

ΑΛΦΕΙΟΣ : Ο ΜΕΓΑΣ σεισμός στην Τουρκία (Κουρδιστάν) των 7,8 Ρίχτερ! που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, μας “ξύπνησε” μνήμες !!

Ήταν 31 Ιανουαρίου 1996 που συνέβησαν τα γνωστά γεγονότα στις Ίμιες, με αποτέλεσμα αργότερα να παρέμβει η θεά ΝΕΜΕΣΙΣ ως τιμωρός που αποδεκάτισε τους Τούρκους της “ομάδας Καρντάκ” …

Τρία χρόνια μετά, το 1999, ένας άλλος ΜΕΓΑΣ σεισμός στην Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς, κατέστρεψε εκτός των άλλων και τον ναύσταθμο του Γκολτσούκ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 600, μεταξύ των οποίων ήταν ο υποναύαρχος διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αϊντίν Ορχάν και ο πρώην Αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Βουράλ Μπεγιαζίτ. ( Λέγεται, ότι εκείνη την περίοδο, οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στην Ελλάδα !! Εικασίες λένε, ότι παρενέβη ο Εγκέλαδος και γκρέμισε τα όνειρα των Τούρκων… )

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι, οι Τουρκομάνοι της Συρίας και του Ιράκ θέλουν το δικό τους κράτος !! όπου συμπληρώναμε στον τίτλο ότι αυτό είναι τουρκικός δάκτυλος, πέραν του γεγονότος της εισβολής και τουρκικής κατοχής συριακών εδαφών, ακριβώς εκεί στην Άνω Συρία !! Επίσης, όπως δήλωναν οι Τούρκοι, ετοιμάζονταν να κάνουν νέα εισβολή στη Συρία για την “ασφάλεια” τους !! Έτσι το δικαιολογούσαν … ( Εικασίες λένε, ότι, μάλλον παρενέβη για άλλη μια φορά ο Εγκέλαδος με τον τωρινό ΜΕΓΑ σεισμό, καταστρέφοντας για άλλη μια φορά τα όνειρα των Τούρκων !! Άλλες εικασίες λένε, ότι, το γεγονός ήρθε ως απάντηση στις χαιρέκακες αντιδράσεις των Τούρκων για την πτώση του ελληνικού α/φ F-4 και την απώλεια των δύο Ελλήνων πιλότων )

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι, στις απειλές του Ερντογάν ότι “μια νύχτα ξαφνικά θα έρθει στην Ελλάδα” , εικάζεται ότι παρενέβη νύχτα ο Εγκέλαδος και του έκοψε τον βήχα !!

Δεν χαιρόμαστε με την τεράστια καταστροφή και την απώλεια χιλιάδων ζωών ως αποτέλεσμα του σεισμού. Άλλωστε στην περιοχή αυτή, από χιλιάδων ετών, ζουν και διαβιούν και Έλληνες !! Μάλιστα, όπως γράφει το ιστορικό πόνημα, η Αντιόχεια πάθαινε καταστροφές από σεισμούς και σε έναν, όπως λέγεται, έχασε 250.000 ανθρώπους!

Ελληνίδες πόλεις της Αλεξανδρινής εποχής στην Ασία.

Άνω Συρία
Στην άνω Συρία, από τον ποταμό Ευφράτη και τις οροσειρές του  Ταύρου μέχρι της Κοίλης Συρίας ο Σέλευκος Α’, έκτισε, ανοικοδόμησε ή αναζωογόνησε πάνω από τριάντα ελληνικές πόλεις. Από αυτές τέσσερις ήταν οι πιο ονομαστές, η Αντιόχεια η επί Δάφνη, η Σελεύκεια η εν Πιερία, η Λαοδίκεια η επί θαλάττη και η Απάμεια η πρώην Πέλλα, οι οποίες κατά τον Στράβωνα ελέγοντο “αδελφαί αλλήλων” και κατά τα νομίσματά τους “αδελφοί δήμοι”.

-Αντιόχεια η επί Δάφνη. Κτίσθηκε δίπλα στον ποταμό Ορόντη από τον Σέλευκο, αμέσως μετά την κυριαρχία του επί της Συρίας. Αν και κτίσθηκε στο δυτικότερο μέρος έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου, διότι από το 293 π.Α.Τ. ακόμα ο Σέλευκος είχε διαιρέσει το βασίλειο στα δύο επιτρέποντας τις ανατολικότερες επαρχίες στον υιό του Αντίοχον Α’.

Η Αντιόχεια ήταν τετράπολις, δηλ., αποτελείτο από τέσσαρα μέρη, με δικό του τείχος το καθένα, αλλά όλα περικλειώμενα από κοινό τείχος. Η κύρια οδός της Αντιόχειας, με εμπορικά καταστήματα και στις δύο πλευρές της, είχε μήκος τριάντα σταδίων, ήτοι 5.550 μέτρα κατά τον Δίωνα Χρυσόστομον! Όλη δε η περιοχή της Αντιόχειας εκτεινόταν σε μια έκταση δυόμισυ γεωγραφικών μιλίων!

Οι πρώτοι κάτοικοι της Αντιόχειας ήταν Αθηναίοι, Μακεδόνες, Κρήτες και Κύπριοι, αλλά οι Αθηναίοι μάλλον ήσαν επικρατέστεροι των άλλων, διότι ευθύς εξ αρχής ο Σέλευκος, για χάρη τους έστησε μέγιστον χάλκινον ανδριάντα της Θεάς Αθηνάς. Μάλιστα οι Αντιοχείς επί πολύν χρόνον διετήρησαν κάποια χαρακτηριστικά της πιο ευγενούς φυλής των Ελλήνων, το αττικό ιδίωμα της γλώσσας, την ευφυίαν και την ροπήν προς τα γράμματα και τις τέχνες. Η Αντιόχεια διετήρησε για πολλούς αιώνες το μέγεθός της και την ευημερία της, παρά τις καταστροφές που πάθαινε από σεισμούς. Σε έναν μάλιστα όπως λέγεται, έχασε 250.000 ανθρώπους!

-Δάφνη, όχι πολύ μακριά από την Αντιόχεια. Μιά όμορφη πόλη, την οποία ο Γερμανός Δρόϋσεν αποκάλεσε Βερσαλλίαν της Συρίας! Η Δάφνη έγινε το πιο θαυμαστό χωριό της Ανατολής, για το μεγάλο άλσος της που διαρρεόταν από πηγαία νερά, για τους λαμπρούς ναούς της και για τα πολυτελή πανηγύρια της!

-Σελεύκεια η εν Πιερία, κτίσθηκε και αυτή δίπλα στις εκβολές του ποταμού Ορόντη και αποτελούσε τον λιμένα της Αντιοχείας. Είχε κι αυτή το μέγεθος της Αντιοχείας και την ίδια λαμπρότητα!

-Λαοδίκεια η επί θαλάττη. Ονομαστή για το εμπόριο της και τους πολλούς οίνους της!

-Απάμεια η πρώην Πέλλα. Ιδίως στρατιωτική πόλις, διότι εκεί τρέφονταν οι πεντακόσιοι ελέφαντες του Σέλευκου, εκεί επίσης διέτριβε το πλείστον της στρατιάς και εκεί ήταν το στρατιωτικόν λογιστήριον και το ιπποφορβείον.

Άλλες πόλεις που αναφέρονται στην Άνω Συρία.
-Ηράκλεια Πιερίας
-Αντιόχεια Πιερίας
-Γέφυρα 
-Βέρροια
-Ηράκλεια άλλη
-Ιερόπολις 
-Ευρωπός 
-Νικάτωρις 
-Νικόπολις
-Μελεάγρου χάραξ
-Σαμόσατα η πατρίς του Λουκιανού
-Αντιόχεια επί τωι Ταύρωι
-Αντιόχεια η προς Ευφράτην
-Επιφάνεια η προς Ευφράτην
-Ηράκλεια
-Λευκάς
-Ορθωσία
-Λάρισσα
-Λυσιάς
-Επιφάνεια άλλη
-Σελευκόβηλος
-Μέγαρα
-Απολλωνία
-Χαλκίς
-Μαρώνεια
-Ορωπός

-Ζεύγμα, ένα αξιολογώτατο χωριό δίπλα στον Ευφράτη, εκεί που ο ποταμός εγκαταλείπει τα όρη και αρχίζει να γίνεται πλωτός. Το όνομα παράγεται από τις γέφυρες που κατασκευάστηκαν από τον Σέλευκο ταυτόχρονα με την ίδρυσιν της πόλεως. Μάλιστα όταν ξεκίνησε η ατμοπλοΐα, από εκείνο το σημείο συνδέθηκε η Ευρώπη με την Ινδία δια της Συρίας!

…………………………………………………………………………………………………….