Άσαντ: Η Τουρκία πρέπει να φύγει, να τερματίσει την κατοχή της γης της Συρίας !

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπασάρ Άσαντ. Εικόνα: Sputnik Τατζικιστάν 

Ο Άσαντ σπάει τη σιωπή: Η Τουρκία πρέπει να φύγει

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έσπασε τη σιωπή του για τη διαδικασία συμφιλίωσης της Συρίας με την Τουρκία απαιτώντας από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα και να σταματήσει να υποστηρίζει τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Αυτό ανέφερε σήμερα, 14 Ιανουαρίου, η ειδησεογραφική πύλη Arab News.

Συρία και Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που η Άγκυρα έγινε ο κύριος χορηγός της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Άσαντ.

Η Ρωσία ενεργεί ως μεσολαβητής στη συμφιλίωση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών. Τα κράτη σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών των τριών χωρών.

Νωρίτερα, ο Άσαντ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο της ρωσικής προεδρίας Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ στη Δαμασκό και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στους όρους «τερματισμού της κατοχής της συριακής γης» και τερματισμού της υποστήριξης της Τουρκίας στην τρομοκρατία:

«Οι συναντήσεις πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας προκειμένου να… ληφθούν τα απτά αποτελέσματα για τα οποία προσπαθεί η Συρία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Συρίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μικντάντ αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου για συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Η συμφιλίωση παρακολουθείται στενά από το Ιράν, τον άλλο σημαντικό σύμμαχο της Συρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «ικανοποιημένη με τον διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Πηγή : ΕΑdaily

……………………………………

………………………………………………………………………………………………..