Τζέιν από τη Νιγηρία, Πρέσβης NAPTIP: Πώς έχασα την παρθενιά μου από την εμπορία ανθρώπων !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορία της Τζέιν, μιας επιζήσασας της εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη, είναι πολύ αξιολύπητη. Η 16χρονη αψήφησε όλες τις πιθανότητες για να καταθέσει στο δικαστήριο και τελικά δικαιώθηκε.

Το δικαστήριο διέταξε να πληρωθεί N5 εκατομμύρια ως αποζημίωση από τον διακινητή της.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η Τζέιν, η οποία εξαπατήθηκε να ξεκινήσει το ταξίδι στη Λιβύη το 2015 σε ηλικία 16 ετών, είπε ότι ήταν ικανοποιημένη και ανακουφισμένη από τους πόνους και το τραύμα που πέρασε στη Λιβύη, έχοντας δικαιωθεί για τον εαυτό της και την κοινωνία. Ευχαρίστησε την Εθνική Υπηρεσία για την Απαγόρευση της Εμπορίας Προσώπων (NAPTIP) που συνέχισε την υπόθεσή της σε λογική κατάληξη.

Διασώθηκε το 2018 από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Αφηγούμενη τη δοκιμασία της είπε: «Ήμουν στο Γυμνάσιο στην Πολιτεία του Λάγκος όταν με πλησίασε ένας άντρας, λέγοντας ότι αν ήθελα να ταξιδέψω στο εξωτερικό για να βγάλω χρήματα, θα έχτιζα ένα σπίτι για τους γονείς μου μέσα σε έξι μήνες. Έτσι, συμφώνησα και τον ακολούθησα, αλλά δεν μου είπε το είδος της δουλειάς που θα πήγαινα εκεί. Είπε ότι δεν πρέπει να το πω στους γονείς μου ή σε κανέναν γιατί θα έβγαζα χρήματα για να τους εκπλήξω.

«Πήραν εμένα και άλλα νεαρά κορίτσια που στρατολογήθηκαν για το ταξίδι στο Άγκμπορ στην Πολιτεία Δέλτα, από εκεί στη Δημοκρατία του Νίγηρα. Στη συνέχεια, μέσω της ερήμου Σαχάρα, μετακομίσαμε στη Λιβύη. Περάσαμε δύο μήνες στην έρημο Σαχάρα.

Η Τζέιν μίλησε στο Daily Trust το Σάββατο αφού έλαβε επιταγή αποζημίωσης 5 εκατομμυρίων Νο από το NAPTIP.

Είπε ότι σε ένα σημείο άρχισε να κλαίει γιατί το ταξίδι ήταν πολύ βασανιστικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήλπιζε να πάει στην Ιταλία και να βγάλει πολλά χρήματα.

«Περάσαμε δύο μήνες στην έρημο χωρίς φαγητό και νερό. Κάποιοι πέθαναν στο δρόμο.

«Ο διακινητής μας ανάγκασε να πορνευτούμε.   Έμεινα μαζί τους για δύο χρόνια. και ήταν μια πολύ κακή εμπειρία.

«Ήμουν παρθένα όταν ξεκίνησα το ταξίδι, αλλά ο διακινητής μου με βίασε και με ανάγκασε να κάνω έκτρωση.

«Κάθε φορά που σκέφτομαι την εμπειρία μου στη Λιβύη δεν θα είμαι πλέον ο εαυτός μου. Έτσι, όταν είδα τον άνθρωπο που με διακίνησε στη Νιγηρία όταν επέστρεψα, τον κατήγγειλα στο NAPTIP επειδή ήθελα δικαιοσύνη. και τον συνέλαβαν», είπε.

Η Τζέιν είπε επίσης ότι αφού πλήρωσε χιλιάδες δολάρια που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού της στη Λιβύη, ο διακινητής της την πούλησε σε άλλο άτομο για έναν ακόμη γύρο εκμετάλλευσης.

«Πέρασα σχεδόν τρία χρόνια εκεί δουλεύοντας για αυτόν, αλλά αφού του πλήρωσα τα χρήματα που ισχυριζόταν ότι του χρωστούσα, με πούλησε σε άλλο άτομο. Υπήρχε ένας λευκός που είπε ότι ήθελε να με παντρευτεί επειδή ήμουν νέος, οπότε πλήρωσε στον διακινητή ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να με ελευθερώσει σε αυτόν. Αλλά αφού μάζεψε τα χρήματα, με πούλησε σε άλλο άτομο για να συνεχίσει την εκμετάλλευση», είπε περαιτέρω.

Η Τζέιν επίσης διασώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού πέρασε δυόμισι χρόνια στη Λιβύη.

Είπε ότι όταν επέστρεψε στη Νιγηρία έμαθε κομμωτική, την οποία διευθύνει.

«Το όνειρό μου ήταν να γίνω νοσοκόμα. Θα επιστρέψω στο σχολείο για να επιτύχω αυτό το όνειρο ενώ παράλληλα κάνω και επιχειρήσεις», δήλωσε επίσης η Τζέιν, η οποία στέφθηκε πρέσβειρα του NAPTIP από τη γενική διευθύντρια του οργανισμού, Δρ Fatima Waziri-Azu, ότι θα συμμετάσχει στην ευαισθητοποίηση και την εκστρατεία κατά της εμπορίας ανθρώπων. .

Η Daily Trust το Σάββατο έμαθε ότι ένα Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην Asaba, υπό την προεδρία του δικαστή T. B Adegote, καταδίκασε τον διακινητή σε επτά χρόνια φυλάκιση με πρόστιμο N5 εκατομμυρίων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επιταγής N5 εκατομμυρίων, ένας κρατικός διοικητής του NAPTIP, ο Nduka Nwanwenne, είπε ότι η υπηρεσία διώχθηκε επιμελώς την υπόθεση με αποδεικτικά στοιχεία, προσθέτοντας: «Μετά την επιμονή του επιζώντος να καταθέσει κατά τη δίωξη της υπόθεσης παρά τις πιθανότητες, ο γενικός διευθυντής του NAPTIP. Η Fatima Waziri-Azi, στέφθηκε πρεσβευτής της NAPTIP».

…………………………………………………………………………………………