Από την πυρηνική “κρίση της Κούβας” τώρα στην “κρίση της Ουκρανίας”

News Politics ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΑΛΦΕΙΟΣ : Σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου το 1962, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 ανακάλυψε
.
Ποιά ήταν όμως η αιτία; Τι είχε προηγηθεί;
Μετά την Κουβανική Επανάσταση, ο Φιντέλ Κάστρο ανέπτυξε δεσμούς με την ΕΣΣΔ, με την οποία οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στον λεγόμενο “Ψυχρό Πόλεμο”. Το 1960 ανατέθηκε στην CIA να οργανώσει επιχείρηση για την ανατροπή του Κάστρο.
.
Στις 15 Απριλίου 1961 το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. Η δύναμη εισβολής νικήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες και η όλη επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο για τις ΗΠΑ !!!
Μετά από αυτό, ο Κάστρο ισχυροποίησε τους δεσμούς με την ΕΣΣΔ. Ουσιαστικά, ήταν οι ΗΠΑ που “έσπρωξαν” τον Κάστρο στην “αγκαλιά” της ΕΣΣΔ !! Επόμενο ήταν να μεταφέρουν οι Σοβιετικοί ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ πυραύλους στην Κούβα, όπως είχαν μεταφέρει και οι ΗΠΑ στην Τουρκία !!
.
Τότε ήταν η πρώτη φορά που την τελευταία στιγμή επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κι έτσι γλύτωσε ο πλανήτης από πυρηνικό όλεθρο !!!
.
Στη δημοσίευσή μας με τίτλο: Ένα μπρελόκ για τον Πούτιν , σημειώνουμε ότι, ΔΕΝ ήταν η κρίση της Κούβας για τις ατομικές βόμβες που μας λέει τώρα “ο παππούλης των Η.Π.Α” για τα πυρηνικά, αλλά η κρίση-πόλεμος της Κορέας καθώς και η πρώτη χρήση υρογονοβόμβας (Operation Ivy) από τις ΗΠΑ που χωρίς κανέναν ενδοιασμό και αυθαίρετα εξαφάνισαν νησάκια. Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. !!!
.
Μια άγνωστη δεύτερη κρίση !!
… ο οποίος έγινε γνωστός ως “ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό πόλεμο”, αφού απέτρεψε πυρηνική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, μετά από λανθασμένο συναγερμό του συστήματος ειδοποίησης πυρηνικής επίθεσης. Το περιστατικό έγινε γνωστό αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1990, μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του στρατηγού που διηύθυνε το κέντρο ειδοποίησης την εποχή εκείνη.
.
Η “κρίση της Ουκρανίας”
Τώρα είναι η τρίτη φορά που ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού ολέθρου …
……………………………………………..

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας συνέκρινε την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία με την κρίση της Καραϊβικής

Υφυπουργός Εξωτερικών Ryabkov: Η αύξηση της εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί με καταστροφή

Όσο περισσότερο εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε στο RIA Novosti ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
.
Εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον, όπως και στις μέρες της κρίσης στην Καραϊβική, η επέτειος της οποίας είναι αυτές τις μέρες, δεν θέλει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας που σχετίζονται με άμεσες απειλές για την ασφάλειά της.
.
Κάνοντας αναλογίες με το 1962, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «σήμερα, όπως πριν από έξι δεκαετίες, έχουν προκύψει πυρηνικοί κίνδυνοι».
.

«Η λογική της τρέχουσας στιγμής είναι απλή: όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στην υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερο γίνονται μέρος σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια άμεση ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, με καταστροφικές συνέπειες», είπε ο Ριάμπκοφ.

.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι σήμερα, όπως και τότε, πρέπει να μιλήσουμε για την καταστροφική επιθυμία της Ουάσιγκτον «να αποκτήσει μια αποφασιστική στρατιωτική-στρατηγική υπεροχή».
.
Η κουβανική πυραυλική κρίση σημειώθηκε το φθινόπωρο του 1962. Στη συνέχεια, υπήρξε απειλή πολέμου μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ λόγω της ανάπτυξης σοβιετικών πυραυλικών όπλων στην Κούβα ως απάντηση στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από την Ουάσιγκτον στην Τουρκία . Η κρίση ήταν το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η ενεργός φάση της κρίσης ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 1962, όταν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 ανακάλυψε και φωτογράφισε τις θέσεις εκκίνησης των σοβιετικών πυραυλικών δυνάμεων στην κουβανική επαρχία Pinar del Rio.
.
Η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία. Η CIA , έχοντας ανακαλύψει σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα, το ανέφερε στον Πρόεδρο John F. Kennedy στις 16 Οκτωβρίου , ο οποίος αποφάσισε να κηρύξει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού από τις 24 Οκτωβρίου και να θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε επιφυλακή . Την ίδια ώρα, τεταμένες διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας μέσω κλειστού καναλιού επικοινωνίας.
.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, κατά τις οποίες τα κράτη προετοιμάζονταν επίσης για τον βομβαρδισμό σοβιετικών βάσεων πυραύλων στην Κούβα και φοβούνταν ένα αντίποινα από την ΕΣΣΔ σε αμερικανικές πόλεις, επιτεύχθηκε συμφωνία. Η Μόσχα συμμορφώθηκε με το αίτημα της Ουάσιγκτον για απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα με αντάλλαγμα τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θα ήταν εγγυημένη η εδαφική ακεραιότητα του νησιού και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Εμπιστευτικά ανακοινώθηκε και η απόσυρση αμερικανικών (ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ) πυραύλων από την Τουρκία και την Ιταλία .
……………………………………………..
…………………………………………………………………………………………