Αγανακτισμένοι ευρωβουλευτές: «Πουλάμε τον εαυτό μας στον Αλίεφ για φυσικό αέριο»

News Politics ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εικονογράφηση: trend.az

ΑΛΦΕΙΟΣ : Όταν την 2 Σεπτεμβρίου 2020 ο Έλληνας πρέσβης συναντήθηκε με τον Αλίεφ για να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του, άκουσε ( και τα κατάπιε αμάσητα ) , μεταξύ άλλων, περίπου να του λέει στο βίντεο:

“ΗΡΘΕΣ ΕΔΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ;” “ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ” “Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ”

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ. ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ ΑΡΜΕΝΙΟ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΤΟΥΣ ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ…

ΟΙ ΑΖΕΡΟΜΟΓΓΟΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΣΦΑΖΟΥΝ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ…

Οι φωνές, λοιπόν, των ευρωβουλευτών είναι αμελητέες και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν… Άλλωστε, όπως παλαιότερα είχε δηλώσει ο ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΙ: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΕΣ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ

……………………………….

Το ΕΚ ήταν αγανακτισμένο με την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Πουλάμε τον εαυτό μας στον Αλίεφ για φυσικό αέριο»

Το θέμα του «διαδρόμου» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έγινε αντικείμενο μάλλον θυελλωδών συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) την περασμένη Τρίτη. Τα πάθη άναψαν όταν μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ ρώτησαν τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Jean-Marcos Skupa, πώς σχετίζονται οι Βρυξέλλες με αυτή την απαίτηση από το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το Radio Azatutyun σήμερα, 26 Οκτωβρίου.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης απέφυγε μια ευθεία απάντηση.

«Δεν εναπόκειται σε εμάς να εκφράσουμε γνώμη από την πλευρά του διαδρόμου, κάνουμε προσπάθειες να τονώσουμε τον διάλογο μεταξύ των μερών προκειμένου να υπογράψουμε μια συνθήκη ειρήνης. Και αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν από τα ίδια τα μέρη (της σύγκρουσης)». Σημείωσε ο Scoop.

Η απάντησή του δεν ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους. Οι βουλευτές, ωστόσο, αντέδρασαν ακόμη πιο βίαια στα λόγια της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπέλα Νεστέροβα. Όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες τις απαιτήσεις του Μπακού να παράσχει η Αρμενία έναν διάδρομο για τη σύνδεση των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν μέσω του εδάφους της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ειλικρινά ότι δεν ήξερε για ποιο διάδρομο μιλούσαν.

«Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι άκουσα ότι η Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων λέει ότι δεν ξέρουν για ποιον διάδρομο μιλάνε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά ζητήματα, θα μπορούσε να είναι η αιτία του επόμενου μεγάλου πολέμου», εξοργίστηκε  ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής από τη Σλοβενία ​​Klemen Groscheil .

Την προηγούμενη μέρα, το ΕΚ συζήτησε σχέδια νέων εκθέσεων για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το έγγραφο για το Αζερμπαϊτζάν σημειώνει ότι το Μπακού είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις προμήθειες καυσίμων εν μέσω προσπαθειών της ΕΕ να βρει μια εναλλακτική λύση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

«Το Αζερμπαϊτζάν παραμένει στρατηγικός οικονομικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας που θα βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία. Το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μας δίνει την ευκαιρία να διαφοροποιήσουμε τις εισαγωγές μας και να μειώσουμε τις τιμές των καυσίμων». — σημειώνεται στην έκθεση.

Έχοντας αγγίξει λεπτομερώς τα προγράμματα για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με το Μπακού, η συγγραφέας του εγγράφου, Zheliana Zovko , μίλησε περαιτέρω με λίγα λόγια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Υπερκαυκασίας, προκαλώντας αγανάκτηση και σύγχυση των παρευρισκομένων .

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις φρικαλεότητες που διαπράττονται σε αυτή τη χώρα για χάρη του φυσικού αερίου», υποστήριξε η  βουλευτής Ισαμπέλα Σάντος , ζητώντας να τεθούν «πιο ξεκάθαρα» ερωτήματα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, η οποία υπέγραψε μνημόνιο με τον δικτάτορα Αλίεφ, του έσφιξε το χέρι χωρίς να συναντηθεί με την κοινωνία των πολιτών του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα υποστηρίζουμε την Ουκρανία, γιατί οι αξίες μας βρίσκονται στο βωμό και θα πρέπει να είναι πρωταρχικές και στην περίπτωση της Αρμενίας»,  εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές, καλώντας τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «πράξουν αντί για λόγια».

Η Τσέχα βουλευτής Μαρκέτα Γκρεγκόροβα τόνισε ότι πριν από την εμβάθυνση των σχέσεων, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να θέσουν «σαφείς προϋποθέσεις» για το Μπακού.

Παρά τις εκκλήσεις των βουλευτών και την κριτική της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η εκπρόσωπος αυτής της δομής, Bella Nesterova, δεν είπε λέξη για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν. Αντίθετα, τόνισε ότι η ΕΕ εργάζεται για να στηρίξει τα μέρη σε ανθρωπιστικά ζητήματα και είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο Αζερμπαϊτζάν στο θέμα της αποναρκοθέτησης.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε εδώ και δεν λέει λέξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα… Σε αυτή τη χώρα (το Αζερμπαϊτζάν) υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απελαθεί, στερηθεί την ιθαγένειά τους. Με συγχωρείτε, κυρία, καταλαβαίνουμε τις ενεργειακές ανάγκες, αλλά μιλάμε για διεθνείς υποχρεώσεις και κατάφωρη παραβίαση συμφωνιών». – εξοργίστηκε ο Ισπανός βουλευτής Nacho Sanchez Amor .

Σε εκθέσεις τόσο για την Αρμενία όσο και για το Αζερμπαϊτζάν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρίνει την παθητική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι αυτό επέτρεψε στη Ρωσία και την Τουρκία να ενισχύσουν περαιτέρω επιρροή στον Νότιο Καύκασο. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές χαιρετίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel για προώθηση του διαλόγου μεταξύ των μερών, καλώντας τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να συμμετάσχουν πλήρως στις συζητήσεις γύρω από μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Υπερκαυκασίας.

«Οι προσπάθειες του Προέδρου Charles Michel, του Προέδρου (Γαλλία) Emmanuel Macron , οι συναντήσεις των αρχηγών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στέλνουν σοβαρά μηνύματα ότι προσπαθούμε επίσης να επιστρέψουμε αυτές τις χώρες από την επιρροή της Ρωσίας  », δήλωσε ο Zhelyan Zovko, εισηγητής για το Αζερμπαϊτζάν. .

Τα τελικά κείμενα των εκθέσεων θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν τον Ιανουάριο του 2023 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές για το κύριο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, που εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αρμενία είναι έτοιμη να παρέχει επικοινωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχιτσεβάν ” ακόμα και σήμερα “. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν , στις 4 Αυγούστου σε συνεδρίαση της κυβέρνησης της δημοκρατίας.

Μετά το τέλος του πολέμου 44 ημερών στο Καραμπάχ, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να αναζητά από την Αρμενία τη δημιουργία του λεγόμενου διαδρόμου Zangezur. Σύμφωνα με το Μπακού, θα πρέπει να παρασχεθεί μια δια μέσου μεταφοράς μεταξύ του «ηπειρωτικού» Αζερμπαϊτζάν και του θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω της αρμενικής περιοχής Syunik, ακολουθώντας το παράδειγμα του διαδρόμου Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του οποίου σταθμεύουν Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, το Ερεβάν επισημαίνει ότι στις τριμερείς δηλώσεις των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020, 11 Ιανουαρίου και 26 Νοεμβρίου 2021, δεν γίνεται καμία αναφορά στον «διάδρομο Ζανγκεζούρ», σε αντίθεση με τον καθορισμό της τρέχουσας κατάστασης του διαδρόμου του Λατσίν. Πολίτες και εμπορεύματα κινούνται κατά μήκος αυτού του διαδρόμου χωρίς κανέναν έλεγχο, τελωνειακές διαδικασίες και δασμούς.

ΕΑdaily

………………………………………………………

Σχετικά …

Η απόλυτη ξεφτίλα….Διπλασιάζει τις αγορές αερίου από Αζερμπαϊτζάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ΑΙΣΧΟΣ!!!

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε πόλεμο κατά της Αρμενίας !! Η Δύση θα κάνει την πάπια όπως και το 1915, το 2020, το 2021, το 2022;; !!

Αρμενία. Η δήλωση της Εθνοσυνέλευσης σχετικά με την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και η έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα

Sati Spivakova: Η Αρμενία δεν έχει πετρέλαιο, φ.αέριο, ούτε θάλασσα. Που είστε όλοι εσείς οι “ανθρωπιστές” ; Η foto τα λέει ΟΛΑ !!

Οι συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και Τατζικιστάν-Κιργιζίας είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας 

Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσσία να την υποστηρίξει εν μέσω της «αυξανόμενης όρεξης» του Αζερμπαϊτζάν

Ο Αλίεφ απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο την Αρμενία. ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ…

…………………………………………………………………………………………..