Αέριο για ρούβλια: τι θα αλλάξει τη νέα διαδικασία για τους διακανονισμούς με την Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ . ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ; ΔΙΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!

ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ !!!

… [ …θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες (με κυρώσεις ή όχι), να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε αυτές και να μετατρέψουν σε ρούβλια (με αγοραία ή σταθερή ισοτιμία). ]

… [ …Τώρα τα έσοδα από τις παραδόσεις θα παραμείνουν στη Ρωσία και όχι στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτει ο Andrey Kochetkov, κορυφαίος αναλυτής στο τμήμα ανάλυσης αγοράς της Otkrytie Investments. ]

… [ …Μέχρι στιγμής, μιλάμε για το γεγονός ότι η Μόσχα σκοπεύει να αλλάξει μονομερώς τους όρους των παραδόσεων. Η Gazprom έχει ήδη λάβει την αντίστοιχη οδηγία. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν με τον ίδιο τρόπο όταν μπλόκαραν τα ρωσικά διεθνή αποθέματα. ]

… [ …Η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτα από αυτό – θα ανακατευθύνει το φυσικό αέριο του αγωγού στην Ασία, όπου θα αγοραστεί με ευχαρίστηση. Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, θα πάρει ένα πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα κάνει τις τοπικές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις ασιατικές… ]

………………………………….

Αέριο για ρούβλια: τι θα αλλάξει τη νέα διαδικασία για τους διακανονισμούς με την Ευρώπη

ΜΟΣΧΑ, 24 Μαρτίου – RIA Novosti, Natalia Dembinskaya. Οι πολυάριθμες κυρώσεις της Δύσης συνάντησαν σκληρή απάντηση από τη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μετατραπούν οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια. Αυτό θα ενισχύσει το εθνικό νόμισμα και υπόσχεται κόστος για τους αντισυμβαλλομένους: θα πρέπει να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε δυσμενή ισοτιμία για να πληρώσουν. Οι παρατηρητές είναι βέβαιοι ότι δεδομένων των πρωτοφανών μονομερών αποφάσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως το πάγωμα των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας, οι ενστάσεις δεν θα γίνουν δεκτές – θα αγοραστεί φυσικό αέριο με νέους όρους. Δεν υπάρχει εναλλακτική.

Απάντηση

Ενώ ανακοίνωσε πολυάριθμες κυρώσεις, η Δύση δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα «δεν έχει ουσιαστικά τίποτα να απαντήσει στον οικονομικό τομέα». Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Ο Πρόεδρος διέταξε να δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο από μη φιλικές χώρες -όλες αυτές που επέβαλαν περιορισμούς- μόνο σε ρούβλια.
.
“Δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα αγαθά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε πληρωμή σε δολάρια, ευρώ. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για τη μεταφορά πληρωμών το συντομότερο δυνατό – ας ξεκινήσουμε Με αυτό, με το φυσικό μας αέριο, — μεταφέροντας την πληρωμή για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες σε ρωσικά ρούβλια, δηλαδή να αρνηθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα συμβιβαζόμενα νομίσματα σε τέτοιους υπολογισμούς», είπε ο Πούτιν.
Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές που προβλέπονται στα συμβόλαια.
.
Η Δύση εξοργίστηκε αμέσως. Σύμφωνα με τον Αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μια τέτοια απόφαση αποτελεί παραβίαση υφιστάμενων συμβάσεων. Αυτό υποτίθεται ότι είναι απόδειξη ότι η Ρωσία δεν είναι «αξιόπιστος εταίρος».

Θα επιβαρυνθεί με κόστος

Ο μηχανισμός πληρωμής βάσει των νέων κανόνων δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίσουν τη σειρά των εργασιών σε ρούβλια εντός μιας εβδομάδας. Όπως προτείνουν οι παρατηρητές, οι μη κάτοικοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες (με κυρώσεις ή όχι), να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε αυτές και να μετατρέψουν σε ρούβλια (με αγοραία ή σταθερή ισοτιμία).
Η δυσαρέσκεια των πελατών είναι κατανοητή. Οι τιμές των υδρογονανθράκων είναι εκφρασμένες σε δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή πρέπει να μετατραπεί. Οι απώλειες από τις συναλλαγματικές διαφορές και το κόστος συναλλαγών είναι αναπόφευκτες, λέει η Olga Veretennikova, αντιπρόεδρος της Borsell.
Τώρα τα έσοδα από τις παραδόσεις θα παραμείνουν στη Ρωσία και όχι στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτει ο Andrey Kochetkov, κορυφαίος αναλυτής στο τμήμα ανάλυσης αγοράς της Otkrytie Investments.
.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η αντιστάθμιση συναλλαγματικών κινδύνων, που θα οδηγήσει σε έξοδα για μη φιλικές χώρες, είναι μια προφανής συμβολή στην ανάπτυξη της ρωσικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Επιπλέον, οι εισαγωγείς θα ενδιαφέρονται λιγότερο για επιθέσεις στο ρούβλι, ακόμη και για πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο Anton Bykov, ανώτερος αναλυτής της Esperio.

Υποστήριξη για το ρούβλι και την αγορά

Το εθνικό νόμισμα αντέδρασε αμέσως σε αυτή την είδηση. Στις 23 Μαρτίου, το δολάριο έπεσε κάτω από 95 ρούβλια, το ευρώ – 110.
“Δεδομένου ότι τα ρούβλια πωλούνται κυρίως από εγχώριες δομές, οι ξένοι θα τα αγοράσουν κυρίως στην αγορά μας. Αυτό θα αυξήσει την εισροή ξένου νομίσματος και θα στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία”, εξηγεί ο Mark Goykhman, επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο πληροφοριών και ανάλυσης TeleTrade.
Τώρα υπάρχει κανόνας για την πώληση του 80% των εσόδων από Ρώσους εξαγωγείς, κάτι που έχει ήδη βοηθήσει το ρούβλι. Όπως διευκρινίζει ο Αντρέι Κοτσέτκοφ, η απόφαση του Πούτιν ισοδυναμεί με 100% πώληση των κερδών σε συνάλλαγμα από την εξαγωγή μπλε καυσίμου. Το ρούβλι, στην πραγματικότητα, γίνεται μέσο πληρωμής – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των εισαγωγών.
Υπάρχουν επίσης προφανείς κίνδυνοι: αυξημένη αστάθεια λόγω άνισων πωλήσεων. Όμως η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει αρκετά εργαλεία για να αντισταθμίσει τις ανεπιθύμητες διακυμάνσεις.
.
“Δυνητικά, μια αύξηση της κατάστασης του ρουβλίου αποδυναμώνει την ανάγκη συσσώρευσης αποθεματικών για την εξασφάλιση ζωτικών εισαγωγών. Συνεπώς, το θέμα της επιλογής νομίσματος δεν είναι πλέον σχετικό. Εάν τα ρούβλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των εξαγωγών, άρα με τις εισαγωγές. ενίσχυση , αφού η εισροή νομισμάτων υπερισχύει της εκροής», λέει ο Κοτσέτκοφ.
Η απόφαση του Πούτιν, πιστεύουν οι ειδικοί, τονώνει την ανάπτυξη των συναλλαγών συναλλάγματος και της αγοράς ομολόγων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Η ίδια “Gazprom” θα στραφεί σε δάνεια σε εγχώριο νόμισμα. Στο χρηματιστήριο μας, για παράδειγμα, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης, μπορεί να εμφανιστεί ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο σε ρούβλια (αντί του τρέχοντος ολλανδικού σε ευρώ).

Έχετε ερωτήσεις

Υπάρχουν όμως και ερωτήματα. Ειδικότερα, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου και άλλων ρωσικών καυσίμων θα καθοριστούν στα παγκόσμια χρηματιστήρια σε ρούβλια. «Τώρα για το πετρέλαιο – σε δολάρια, για το φυσικό αέριο – επίσης», λέει ο οικονομολόγος Yakov Mirkin.
Μια άλλη πτυχή είναι κατά πόσον η αναθεώρηση των συμβάσεων που συνάπτονται σε δολάρια είναι νόμιμη. Οι τρέχουσες συμβάσεις, κατά κανόνα, δεν προβλέπουν αλλαγή στο νόμισμα των διακανονισμών και δεν μπορούν να ξαναγραφτούν χωρίς συμφωνία με τους αντισυμβαλλομένους. Μέσα σε μια εβδομάδα, η κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και οι εταιρείες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν.
.
Μέχρι στιγμής, μιλάμε για το γεγονός ότι η Μόσχα σκοπεύει να αλλάξει μονομερώς τους όρους των παραδόσεων. Η Gazprom έχει ήδη λάβει την αντίστοιχη οδηγία. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν με τον ίδιο τρόπο όταν μπλόκαραν τα ρωσικά διεθνή αποθέματα.

Θα πρέπει να αγοράσει

Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αρνηθεί τις προμήθειες – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Έτσι, το 40% του συνόλου του αερίου που εισάγεται από την ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία. Κάθε μήνα, εκεί προμηθεύεται μπλε καύσιμο ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με ρυθμό 100,5 ρούβλια, αυτό είναι περίπου ένα τρισεκατομμύριο.
Η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και άλλες μη φιλικές χώρες δεν είναι σε θέση να διαγράψουν το ρωσικό αέριο βραχυπρόθεσμα: δεν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες παραγωγής στον κόσμο. Και ακόμη και αν αναδιανεμηθούν τα υπάρχοντα, αυτό, πρώτον, θα πάρει πολύ χρόνο και δεύτερον, θα οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση των τιμών, επισημαίνει ο Anton Byko, ανώτερος αναλυτής της Esperio.
.
Μεσοπρόθεσμα, η διαδικασία της σταδιακής απόσυρσης της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους θα επιταχυνθεί, αν και θα γίνει πιο δαπανηρή. Η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτα από αυτό – θα ανακατευθύνει το φυσικό αέριο του αγωγού στην Ασία, όπου θα αγοραστεί με ευχαρίστηση. Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, θα πάρει ένα πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα κάνει τις τοπικές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις ασιατικές.
Γενικά, κατά πάσα πιθανότητα, οι εισαγωγείς θα αποδεχτούν τους όρους που προτείνονται. Και όταν προσαρμοστεί το σύστημα, θα κάνουν το ίδιο με άλλα είδη ρωσικών εξαγωγών, μειώνοντας έτσι το μερίδιο των διακανονισμών σε ευρώ και δολάρια και αυξάνοντάς τα σε ρούβλια.
………………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΑ …

…………………………………………………………………….

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.