«Το χρέος των ΗΠΑ δημιουργεί προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο» – CNN

ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

αμερικάνικα δολάρια. Φωτογραφία: Rick Wilking/Reuters

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο και να υπονομεύσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το αμερικανικό CNN γράφει σχετικά.

«Το ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες και το χρέος στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στα υψηλά επιτόκια, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων και σε άλλες χώρες». – σημειώνει η δημοσίευση.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι το άλμα στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ συνδέεται με παρόμοιες αυξήσεις των ομολόγων σε άλλες προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, με τις τελευταίες να υποφέρουν επίσης από αναταραχές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες ασκεί αυξημένη πίεση στα παγκόσμια επιτόκια και στο δολάριο. Αυτό αυξάνει το κόστος της χρηματοδότησης στον υπόλοιπο κόσμο, επιδεινώνοντας έτσι τις υπάρχουσες ευπάθειες και κινδύνους».— Ο Vitor Gaspar , Διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ,  μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους του CNN .

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που το ΔΝΤ επιτίθεται στη φήμη της αμερικανικής κυβέρνησης. Στις 16 Απριλίου, είπε ότι οι κρατικές δαπάνες και ο δανεισμός συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, καθιστώντας δύσκολη την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η προειδοποίηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες για τις «ευρύτερες επιπτώσεις του αμερικανικού δημόσιου χρέους», το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά σε σχεδόν 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Σε αυτό το σενάριο, οι οικονομικές συνθήκες γενικά θα γίνουν πιο αυστηρές»,— Ο Tobias Adrian , διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών,  έγραψε στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα .

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι περιορισμοί στα δημόσια οικονομικά είναι «ιδιαίτερα σοβαροί», είπε ο Gaspard.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………….