Οι νέοι φίλοι του Πασινιάν. Το ΝΑΤΟ δέχτηκε την πρόταση της Τουρκίας. Ο “διάδρομος Zangezur” μετά το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: Yves Herman/AFP/Getty Images

σ.σ. : Οι νέοι “φίλοι” του Πασινιάν που κάλεσαν την Αρμενία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δέχτηκαν την πρόταση της Τουρκίας +Αζερμπαϊτζάν, που θέλουν να ενωθούν με τον “διάδρομο Zangezur” , δηλαδή να πάρουν έδαφος από την Αρμενία…

………………………………..

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στην 68η σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (PA) στη Μαδρίτη, συμπεριλαμβανομένου του θέματος «Διάδρομος Ζανγκεζούρ, έγινε αποδεκτή» Αυτό δήλωσε μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβούλιο) της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ Επιτροπή Οικονομικών και Ασφάλειας της ΠΑ, Αντιπρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) του Μεβλούτ Καραγιάγια, ανέφεραν τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, με αναφορά στο τηλεοπτικό κανάλι Bengütürk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρωτοβουλίες «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και «Διάδρομος Ζανγκέζουρ» «είναι αυτή τη στιγμή τα πιο πιεστικά ζητήματα».

«Στην πρόταση, τονίσαμε τον ρόλο που θα παίξει το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρωατλαντικής περιοχής και τη συμβολή του διαδρόμου Zangezur στην ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Έγινε αποδεκτό. Ο διάδρομος του Zangezur έχει μεγάλη σημασία από την άποψη της περιφερειακής ασφάλειας, της συνεργασίας και της οικονομικής προόδου». – είπε ο Karakaya.

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επανέλαβε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Αρμενία ενδιαφέρεται να ανοίξει όλες τις επικοινωνίες στην περιοχή, αλλά όχι εις βάρος της κυριαρχίας της δημοκρατίας. Υπενθύμισε τη θέση του Ερεβάν στις 13 Σεπτεμβρίου κατά την ώρα της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Μεταφορών Abdulkadir Uraloglu σχετικά με το « επικείμενο άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur ».

ΠΗΓΗ

………………

 

9 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για την περιοχή Syunik της Αρμενίας για να καταλάβετε γιατί το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κατακτήσουν την περιοχή.
1) Η μικρή περιοχή Syunik της Αρμενίας περιέχει σχεδόν το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων μολυβδαίνιου.
Στην επικράτεια της περιοχής Syunik υπάρχουν περίπου 11 500.000 τόνοι μολυβδαίνιου, εκ των οποίων περίπου 800 χιλιάδες τόνοι. Το συνολικό κόστος του μολυβδαίνιου είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Αρμενίας για 50 χρόνια.
2) Στο Piccu της περιοχής Syunik, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια τόνοι σιδήρου αξίας περίπου 883 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Αρμενίας για περίπου 3000 χρόνια.
3) Στην περιοχή Syunik περίπου. 4.000.000 τόνοι χαλκού είναι περίπου 36 δις δολάρια.
4) Στην περιοχή Syunik 238 τόνοι καθαρού χρυσού και 16.000.000 τόνοι μεταλλεύματος χρυσού. Αυτό είναι περίπου 13 δις δολάρια.
5) Υπάρχουν περίπου 100.000 τόνοι πεδίων ουρανίου στην περιοχή Syunik. Είναι περίπου το ίδιο όπως σε ολόκληρη τη μεγάλη Ρωσία.
6) Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ποσότητα αλουμινίου, πλατίνα, αρσενικού, σούρμα, υδράργυρος, ψευδάργυρος, βολφράμιο, τιτάνιο, άνθρακα, τύρφη, χαρταετός, διαμάντια και άλλα, που είναι τεράστια ποσότητα.
7) Πάνω από το 50% των μεταλλικών νερών της Αρμενίας βρίσκονται στην περιοχή Syunik. Η Syunik, με την ύπαρξή της, εμποδίζει την υλοποίηση του μεγάλου έργου του Τουρανίνου, επειδή χωρίζει την Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία από τις Τουρκικές δημοκρατίες.
9) Η περιοχή Syunik είναι η μόνη γεωγραφική περιοχή που συνδέει το Ιράν (και κατά συνέπεια την Ινδία) με την Ευρώπη, περνώντας από τον «τουρκικό κόσμο». Με την απώλεια του Syunik χώρες όπως το Ιράν και η Ινδία εξαρτώνται γεωπολιτικά από τον τουρκικό «τουρκικό κόσμο». Grigor Narinyan

…………………………………………………………………………………………