Η αποικιοκρατική Γαλλία ψυχορραγεί στη Δυτική Αφρική. Διαδήλωση στη Μπουρκίνα Φάσο να φύγει ο γαλλικός στρατός !

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Υποστηρικτές του Ibrahim Traore στην Ουαγκαντούγκου, Μπουρκίνα Φάσο - RIA Novosti, 1920, 21/01/2023
© AP Photo / Sophie Garcia Υποστηρικτές του Ibrahim Traore στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο. Φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία: wikipedia
ΑΛΦΕΙΟΣ : Πολλοί επικαλούνται το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» , που ήταν το κεντρικό σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης που ανέτρεψε τη μοναρχία και ανέδειξε τη δημοκρατία, με ριζική κοινωνική αλλαγή, με βάση τον φιλελευθερισμό και άλλες αρχές του Διαφωτισμού !! Ουσιαστικά ιδρύθηκε μια κοσμική δημοκρατία, που έγινε όλο και πιο αυταρχική και μιλιταριστική !!
.
Αλλά αν το κεντρικό σύνθημα ήταν «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» , η Γαλλική Επανάσταση δεν κατάργησε την αποικιοκρατία της Γαλλίας !! Ο πλούτος των αποικιών και των προτεκτοράτων της ήταν αυτός που τροφοδοτούσε τις “αρχές” του Διαφωτισμού και του φιλελευθερισμού (για τους Γάλλους και όχι για τους υπόδουλους λαούς που πεθαίνουν μέχρι σήμερα στη φτώχεια και στην πείνα…) !!
.
Όπως βλέπετε, η Γαλλία κατέστη πλούσια υπερδύναμη χάριν της, επί αιώνες, απομύζησης του πλούτου των αποικιών της μέχρι σήμερα που ακόμα και τα ερείπια της μεγάλης αυτής αποικιακής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τη wikipedia, αποτελούν την υπερπόντια Γαλλία (πρώην « DOM-TOM »), μια ντουζίνα νησιωτικών περιοχών με συνολική έκταση 119.394 τ.χλμ., μόλις το 1% της έκτασης της αποικιακής αυτοκρατορίας στο αποκορύφωμά της μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Με μια μικρή έκταση, αυτά τα DOM-TOM επιτρέπουν ωστόσο στη Γαλλία να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στον κόσμο, που καλύπτει 11.691.000 τ.χλμ. των ωκεανών, ελάχιστα λιγότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες (11.691.000 τ.χλμ.) … !!
.
Αυτή είναι η Γαλλία της «Ελευθερίας, Ισότητας, Αδελφοσύνης» με βάση τον φιλελευθερισμό και άλλες αρχές του Διαφωτισμού !! Για την ίδια και όχι για τις αποικίες !! Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο είναι από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη … Ο πλούτος τους ληστευόταν και ταξίδευε στα γαλλικά σαλόνια του “φιλελευθερισμού” και του “διαφωτισμού” !!
…………….
Διαδήλωση υπέρ της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων από την Μπουρκίνα Φάσο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με το Burkina24.
.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εκατοντάδες» άνθρωποι βγήκαν υπέρ των μεταβατικών αρχών. «Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη βάση… στο Cambouance, την αναχώρηση του Γάλλου πρεσβευτή στη Μπουρκίνα Φάσο, Luc Allade», αναφέρει η έκθεση.
.
Η δράση ξεκίνησε από την Pan-African Leadership Collective. Ειδικότερα, υποστηρίζει τη διαφοροποίηση των εταίρων της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσίευσε το δημοσίευμα, μπορείτε να δείτε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφεραν ρωσικές σημαίες στην εκδήλωση.
.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, μια στρατιωτική ομάδα στη Μπουρκίνα Φάσο, με επικεφαλής τον λοχαγό Ibrahim Traore, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του αρχηγού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, αντισυνταγματάρχη Paul-Henri Sandaogo Damiba, την αναστολή του συντάγματος της χώρας και τη διάλυση του η κυβέρνηση. Ο Νταμίμπα ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να παραιτηθεί οικειοθελώς εάν οι αντάρτες πληρούσαν αρκετές προϋποθέσεις.
.
Η Μπουρκίνα Φάσο, που βρίσκεται στην περιοχή Σαχέλ , προσπαθεί να περιορίσει μια ριζοσπαστική επίθεση των τζιχαντιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015.
.
.
Πηγή: RIA Novosti
……………………………………………..

Σχετικά …

Η Ρωσσία χτυπά τη Γαλλία από τη Δυτική Αφρική !!

Ρωσσικές σημαίες υψώνονται στη Δυτική Αφρική !! Η Γαλλία διώχνεται από την Μπουρκίνα Φάσο 

Αφρική. Ο γαλλικός στρατός εγκατέλειψε το Μάλι μετά τον τερματισμό των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία

Νιγηρία. Πετρέλαιο βαμμένο με αίμα και Μπόκο Χαράμ, όπως η Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν που τον προετοίμασε ο “Μίστερ Βρόμικος”

Γερμανία: Το Βερολίνο αναστέλλει την στρατιωτική αποστολή στο Μαλί…

……………………………………………………………………………………………………