Η Ρωσσία χτυπά τη Γαλλία από τη Δυτική Αφρική !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: AFP

Η Ρωσία χτυπά τη Γαλλία από τη Δυτική Αφρική: ο κύριος σύμμαχος έχει βάλει αεροπλάνα

Η στρατιωτική ηγεσία του Μάλι παρέλαβε την περασμένη Πέμπτη άλλη μια παρτίδα στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από τη Ρωσία, η οποία ήταν η τελευταία σε μια σειρά παραδόσεων από τον νέο βασικό στρατιωτικό και πολιτικό σύμμαχο της αφρικανικής χώρας, γράφει σήμερα, 20 Ιανουαρίου, η The Defense Post.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μέτρησε οκτώ αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα στην τελετή στην οποία συμμετείχαν ο Ρώσος πρέσβης Ιγκόρ Γκρομίκο και ο ηγέτης του Μάλι, συνταγματάρχης Ασίμι Γκόιτα .

Οι στρατιωτικές χώρες δήλωσαν ότι η προμήθεια περιελάμβανε επιθετικά αεροσκάφη Su-25 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη μάχης Albatros L-39 Τσεχικής κατασκευής.

Η Μπαμάκο έλαβε επίσης ρωσικής κατασκευής σοβιετικής σχεδίασης μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8, τα οποία, εκτός από τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού, μπορούν να εξοπλιστούν για υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων, σημειώνει η αμερικανική έκδοση.

Οι αξιωματούχοι του Μάλι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την ποσότητα του εξοπλισμού της πολεμικής αεροπορίας που τους παραδόθηκε.

Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά παρόμοιων ρωσικών αποστολών όπλων που ακολουθούν άλλες τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2022. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής πολεμά τζιχαντιστικές ομάδες από το 2012. Αφού οι συνταγματάρχες τώρα στην εξουσία πραγματοποίησαν πραξικόπημα το 2020, οι σχέσεις με την πρώην αποικιακή δύναμη Γαλλία επιδεινώθηκαν γρήγορα και η Ρωσία παρενέβη για να καλύψει το κενό, σύμφωνα με την The Defense Post.

Η υπό την ηγεσία του στρατού κυβέρνηση του Μάλι πέρυσι προέτρεψε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη «νεο-αποικιακή και πατρονιστική» στάση του. Ακολούθησε η αντίδραση από την πρωτεύουσα του Μάλι ως απάντηση στις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του παλατιού των Ηλυσίων κατά την τριήμερη αφρικανική περιοδεία του, επισκεπτόμενος το Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου. Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στο Μάλι, ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε τότε ότι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες του Μάλι μπορούν «να εκφράσουν την κυριαρχία του λαού» και να «δημιουργήσουν ένα θεμέλιο σταθερότητας» προκειμένου να διασφαλίσουν «μια αποτελεσματική μάχη κατά των τρομοκρατικών ομάδων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Κίνα και η Ρωσία «αποσταθεροποιούσαν την Αφρική με την αυξανόμενη εισβολή τους, απλώνοντας το κόκκινο χαλί στους ηγέτες της ηπείρου και υποσχόμενοι δισεκατομμύρια δολάρια υποστήριξης».

Πηγή; ΕΑdaily

………………………………………
………………………………………………………………………………………………