Ο Μακρόν ξεχνάει τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου της Γαλλίας κατά Αλγερινών και πάει χωρίς ντροπή στην Αλγερία

Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αλγερία «πρώτο βήμα προς τη συμφιλίωση»

«Άκου Εμανουέλ»:

Ο Πόλεμος της Αλγερίας (Guerre d’Algérie) ήταν ένας πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και των αλγερινών κινημάτων ανεξαρτησίας από το 1954 έως το 1962, ο οποίος οδήγησε στην ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία, με ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου της Γαλλίας κατά Αλγερινών ΠΟΛΙΤΩΝ!

Οι συνέπειες του πολέμου ήταν τεράστιες. Οι απώλειες ανήλθαν κατά προσέγγιση σε 1 εκατομμύριο για τους Αλγερινούς και 90.000 για τους Γάλλους, ενώ φυσικά υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας το 1962, υπήρξε η επιθυμία στη γαλλική κοινωνία να «ξεχαστεί το χάος του πολέμου της Αλγερίας» εξηγεί ο ιστορικός Φαμπρίς Ρισεπουτί. Ο πόλεμος της Αλγερίας υπάρχει ως κεφάλαιο στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας εδώ και μόλις είκοσι χρόνια, ενώ ακόμη τίποτα δεν λέγεται για τη βίαιη κατάκτηση της Αλγερίας από τη Γαλλία το 1830.

Καταλήγοντας, ο απελευθερωτικός αγώνας στην Αλγερία αποτέλεσε σημείο κατατεθέν στην ιστορία της αποαποικιοποίησης και φανέρωσε την σημασία που είχε η αυτοδιάθεση των λαών, καθώς οι Αλγερινοί αντιστάθηκαν 8 χρόνια (όπως οι Ρώσσοι στο Ντονμπάς)  μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους. Ακριβώς αυτό το δικαίωμα αυτοδιάθεσης  εκφράστηκε όχι μόνο από τους Αλγερινούς αλλά και άλλους υπόδουλους λαούς, οι οποίοι συχνά βρίσκονταν σε χειρότερες συνθήκες, κατοχυρώθηκε τελικά και από τον ΟΗΕ.

…………………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ …

BRICS. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmajid Tebboun ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να ενταχθεί !!

…………………………………………………………………………………