Χρυσός πυρετός. Τι κρύβεται πίσω από τη φρενήρη αγορά πολύτιμων μετάλλων από τις κεντρικές τράπεζες

Business News ΑΡΘΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβδοι χρυσού - RIA Novosti, 1920, 11/11/2022
© AP Photo / Mike Groll
[… το μπλοκάρισμα των ρωσικών εφεδρειών τρόμαξε πολλούς. Αποδείχθηκε ότι η επένδυση στο δολάριο δεν είναι ασφαλής: σε περίπτωση διαφωνιών με την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί απλώς να εξαφανιστούν… ]
.
Natalia Dembinskaya. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σχεδόν 393,3 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Αναλυτές αναφέρουν: αυτό είναι συνέπεια της κρίσης εμπιστοσύνης στα κύρια αποθεματικά νομίσματα. Σε ποιανού τα θησαυροφυλάκια έχει εγκατασταθεί το πολύτιμο μέταλλο και γιατί δεν το έχει αποκτήσει ακόμη η Ρωσία – στο υλικό του RIA Novosti.
.

μέταλλο αντί για χαρτί

Περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε χρυσό. Πρόκειται για απόλυτο τριμηνιαίο ρεκόρ από το 2000.

Η ζήτηση για χρυσό το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε κατά 28% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, αγοράστηκαν 673 τόνοι, περισσότεροι από κάθε χρόνο από το 1967. Ιδιαίτερα διακρίθηκαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας.

Προηγουμένως, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου προτιμούσαν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, τέτοιες επενδύσεις θεωρούνταν πολύ αξιόπιστες. Με την αύξηση του επιτοκίου FRS, αυτοί οι τίτλοι έγιναν ακόμη πιο ελκυστικοί: η απόδοση ξεπέρασε το 4,2%.
.
Ωστόσο, το μπλοκάρισμα των ρωσικών εφεδρειών τρόμαξε πολλούς. Αποδείχθηκε ότι η επένδυση στο δολάριο δεν είναι ασφαλής: σε περίπτωση διαφωνιών με την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί απλώς να εξαφανιστούν.
.

Πάγωμα των κινδύνων και του πληθωρισμού

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων.

“Η αγορά χρυσού δεν συνεπάγεται σχέση με κανέναν αντισυμβαλλόμενο. Η διεθνής κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Και οι οικονομικές αρχές δεν θέλουν να εξαρτώνται από καμία χώρα”, εξηγεί ο Evgeny Shatov, συνεργάτης της Capital Lab.

Παρόμοια άποψη συμμερίζεται και ο Anton Startsev, επικεφαλής αναλυτής για ξένες χρηματιστηριακές αγορές της Ingosstrakh-Investments Management Company.
“Η ενεργοποίηση στην αγορά χρυσού συνδέεται με αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα και κινδύνους που μπορούν να ονομαστούν υποδομές. Συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κυρώσεων”, σημειώνει ο ειδικός.
.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αγορές ρεκόρ, το συνολικό μερίδιο των κεντρικών τραπεζών στη συνολική ζήτηση χρυσού δεν ξεπερνά το 20 τοις εκατό και η βιομηχανία κοσμημάτων παραμένει ο κυρίαρχος καταναλωτής χρυσού (47 τοις εκατό).

Ένας άλλος παράγοντας είναι η προσδοκία ύφεσης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο, έμπορο Artem Zvezdin, εξαιτίας αυτού, ο χρυσός θα μπορούσε να αυξηθεί στην τιμή κατά 25%, έως και δύο χιλιάδες δολάρια ανά ουγγιά. Ως εκ τούτου, έχουν απόθεμα.

Παρεμπιπτόντως, χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου αυξάνονται ήδη. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ξεπερνούν τα 1.700 δολάρια.
Ο πληθωρισμός έχει επίσης επηρεάσει: οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό για να αποπληρώσουν τους δικούς τους κινδύνους.
.

Ένα σκοτεινό άλογο

Είναι ενδιαφέρον ότι οι τέσσερις πρώτοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων. Όπως τονίστηκε στην WGC, πολλά έχουν αφαιρεθεί από την αγορά από «άγνωστους κυρίαρχους» παίκτες – κεντρικές τράπεζες που δεν αναφέρουν συναλλαγές.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα κινέζικα. Σύμφωνα με παρατηρητές, το Πεκίνο μπορεί να είναι το σκοτεινό άλογο.
.

“Τα στατιστικά της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δεν δείχνουν αύξηση στα αποθέματα χρυσού. Ίσως δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στις εκθέσεις”, προτείνει ο Anton Startsev από την Ingosstrakh-Investments Management Company.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος για την αγορά, επειδή η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη σε αποθέματα με μερίδιο χρυσού λίγο περισσότερο από το 3%. Το Πεκίνο είναι σε θέση να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
.
Η Κίνα δεν έχει αποκαλύψει τη δομή των διεθνών αποθεμάτων από το 2019, υπενθυμίζει το Bloomberg. Αυτό «τροφοδοτεί τη φήμη ότι ο χρυσός μπορεί να έχει αγοραστεί αθόρυβα».
.

Πλίνθοι σε αποθέματα

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι το πάγωμα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων χρυσού καθιστά την απόκτηση χρυσού μη πρακτική. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση της προσφοράς χρήματος και, κατά συνέπεια, πληθωρισμό.
.
«Υπό συνθήκες κυρώσεων στις δυτικές αγορές, ιδιαίτερα στις βρετανικές, το πολύτιμο μέταλλο γίνεται λιγότερο ρευστό για διεθνείς διακανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την έναρξη των εγχώριων επενδυτικών μηχανισμών στο ρούβλι, η αγορά χρυσού από την Κεντρική μας Τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας αυξανόμενος πληθωρισμός», επιβεβαιώνει ο οικονομολόγος Alexander Neverov.
.
Επιπλέον, το μερίδιο του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα είναι αρκετά μεγάλο – αυξάνεται εδώ και αρκετά χρόνια στη σειρά. Τώρα είναι 21,5 τοις εκατό – περισσότερο από αρκετό για διαφοροποίηση. Η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε χρυσό τον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν ήταν απαραίτητο να αναπληρωθούν τα αποθέματα χρυσού σε μια ασταθή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αντιστάθμισης των παγωμένων κεφαλαίων.
.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα αποθέματα της Ρωσίας έφτασαν τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν πέσει στα 550 δις.
.
Σύμφωνα με τον Mikhail Bespalov, αναλυτή της KSP Capital, αν λάβουμε υπόψη τα μπλοκαρισμένα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και υποθέσουμε ότι ο φυσικός όγκος του χρυσού δεν έχει αλλάξει, τότε το μερίδιό του στα αποθεματικά μπορεί να ξεπεράσει το 40%.
.
Ταυτόχρονα, οι αναλυτές υποθέτουν ότι η Τράπεζα της Ρωσίας θα ξαναρχίσει να αγοράζει πολύτιμα μέταλλα το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν οι εισαγωγές αρχίζουν να ανακάμπτουν και τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώνονται λόγω κυρώσεων.

……………………………………………………………………………………………………..