Η Ευρώπη ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα στην Τουρκία: η «καταστροφή» γίνεται όλο και πιο πραγματική

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: ehne.fr 

Η Τουρκία αντιμετωπίζει αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE), το κορυφαίο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου, αφού δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του 2019 για την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, γράφει σήμερα, 11 Νοεμβρίου , πανευρωπαϊκό δίκτυο μέσων ενημέρωσης EurActiv.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ έχει κινήσει μήνυση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της Άγκυρας, η οποία μέχρι στιγμής έχει τονίσει τη σημασία του διαλόγου με τις αρχές της χώρας, αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει στον αποκλεισμό ή την αναστολή της ιδιότητας μέλους της Τουρκίας στον οργανισμό, η δημοσίευση σημειώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της CE είπε σε συνέντευξή του στην EurActiv ότι η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει για τα βήματα και τους όρους εφαρμογής τους.

Τα στοιχεία του ΕΔΔΑ δείχνουν ότι μεταξύ 1959 και 2021, το δικαστήριο εξέδωσε 3.820 αποφάσεις κατά της Τουρκίας, εκ των οποίων οι 3.385 περιελάμβαναν τουλάχιστον μία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των 46 κρατών μελών της CE.

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση κατά κράτους μέλους. Στην προηγούμενη περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν συμμορφώθηκε τελικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι και Τούρκοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι της άποψης ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλειστεί από την CE, καθώς αυτό θα στερήσει από τα 85 εκατομμύρια πολίτες της χώρας τον μηχανισμό προστασίας των δικαιωμάτων τους σε υπερεθνικό επίπεδο.

«Ελπίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα», λέει η Nebahat Akkoç , μια εξέχουσα Τουρκάλα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. «Ελπίζω ότι οι (τουρκικές) αρχές θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και ότι δεν θα είμαστε εντελώς διαχωρισμένοι από τον δυτικό κόσμο».

Όπως αναφέρει η EADaily , ο John Howell και ο Boris Tsilevich , συνεισηγητές για την παρακολούθηση της Τουρκίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους ότι ο αποκλεισμός αυτής της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ήταν ” καταστροφή ».

Θυμηθείτε, ένας Τούρκος ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών, ο 65χρονος Osman Kavala, κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας εμφύλιων αναταραχών στην Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι του 2013 και για συμμετοχή σε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016. Η υπόθεση του Καβάλα έχει επιδεινώσει θεμελιωδώς τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών χωρών και μια απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο του 2022 προκάλεσε « βαθιά ανησυχία » από την πλευρά ορισμένων συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

EAdaily

……………………………………………………………………………………………………..