Το Ισραήλ θα δώσει όπλα στην Ουκρανία;

Politics ΑΡΘΡΑ

Εικονογράφηση: delphi.lv 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη στο Ισραήλ, ζήτησε από το εβραϊκό κράτος να βοηθήσει την Ουκρανία όπως και άλλες «δημοκρατικές» χώρες. Κατά την κατανόηση του Ζελένσκι, η βοήθεια της Ουκρανίας είναι η παροχή όπλων. Συγκεκριμένα, το καθεστώς Μαϊντάν θέλει να λάβει συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ.

Η ομάδα WE αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αγαπημένη της μέθοδο – την άμεση δημόσια πίεση στην κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αποκτήσει όπλα. Στην κατάσταση με τη Γερμανία, αυτό έχει ήδη λειτουργήσει.

Γιατί ο Ζελένσκι αποφάσισε να πάει στο διάλειμμα αυτή τη στιγμή; Άλλωστε, εάν ένα άμεσο αίτημα απορριφθεί, θα είναι ένα πολιτικό χαστούκι στον ίδιο τον Ζελένσκι. Πρώτον, την 1η Νοεμβρίου θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, μετά τις οποίες θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και είναι οι νέοι υπουργοί που θέτει ο Ζελένσκι σε άβολη θέση. Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν στην Ουκρανία όπλα ή όχι. Επιπλέον, είναι πιθανό ο Ζελένσκι, ο οποίος πλέον θεωρεί τον εαυτό του το νούμερο ένα πολιτικό αστέρι στον κόσμο, να αναμένει να επηρεάσει τις εκλογές για την Κνεσέτ. Για παράδειγμα, εάν το κόμμα Λικούντ, που είναι τώρα στην αντιπολίτευση, κερδίσει και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου γίνει πρωθυπουργός, τότε η Ουκρανία δεν θα λάβει όπλα. Ο πολιτικός αντιτίθεται ευθέως στην παροχή όπλων στο Κίεβο. Δεύτερον, μια δημόσια συζήτηση στο Ισραήλ ξεκίνησε από τον Υπουργό Διασποράς Nachman Shai , ο οποίος έγραψε στο κοινωνικό του δίκτυο ότι το Ισραήλ πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία την ίδια βοήθεια με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι ήθελε να πετύχει με αυτή τη δημοσίευση; Μάλλον ήθελε να πιάσει το hype την παραμονή των εκλογών. Αλλά στο ουκρανικό και το ρωσικό τμήμα του Διαδικτύου, η ανάρτησή του έγινε αντιληπτή ως υπόσχεση να προμηθεύσει όπλα από το εβραϊκό κράτος στο καθεστώς του Μαϊντάν. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ , αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας , προειδοποίησε στο τηλεγραφικό του κανάλι ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία θα καταστρέψουν τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz δήλωσε στη συνέχεια, πρώτα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια σε συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Aleksey Reznik , ότι το Ισραήλ δεν θα προμήθευε όπλα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής δηλώσεων ο Ζελένσκι αποφάσισε να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ.

Ποιες είναι οι πιθανότητες το Ισραήλ να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία; Ελάχιστο. Παρά το γεγονός ότι το εβραϊκό κράτος είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, και η Ουάσιγκτον σήμερα ενδιαφέρεται να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες όπλα στην Ουκρανία, οι σχέσεις του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ καλύτερες όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνούν στην Λευκός Οίκος. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ρυθμού του Ντόναλντ Τραμπ . Στο Κογκρέσο, από το Δημοκρατικό Κόμμα, υπάρχουν οι βουλευτές Rashida Tlaib και Ilham Omar , οι οποίες δεν κρύβουν τις αντι-ισραηλινές τους απόψεις. Αλλά το πιο σημαντικό, φυσικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλάζει.

Πρόσφατα, όταν οι χώρες του ΟΠΕΚ + αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μίλησαν για αυτό, δεν ήταν μόνο ένα οικονομικό αλλά και ένα πολιτικό χαστούκι στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και μια σαφής ένδειξη ότι η επιρροή της Ουάσιγκτον στην περιοχή μειώνεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Ισραήλ δεν μπορεί να πλεύσει μόνο στον απόηχο της αμερικανικής πολιτικής, οι ηγέτες του πρέπει να λάβουν υπόψη τους την περίπλοκη διαπλοκή διαφόρων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή – και μια από αυτές τις δυνάμεις είναι η Ρωσία. Αυτή η διατριβή επιβεβαιώθηκε σε συνέντευξη στο Radio NV από τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Ουκρανία Michael Brodsky . Αυτός είπε:

«Η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά μετά το 2015, όταν ένα ρωσικό απόσπασμα εμφανίστηκε σχεδόν στα σύνορά μας στη Συρία. Το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτόν τον παράγοντα στην πολιτική του για τη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με τα δυτικά και ισραηλινά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία κυρίων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών δεν μπαίνουν σε άμεση σύγκρουση μεταξύ τους. Και αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές στη Συρία, δεδομένου του γεγονότος ότι το Ισραήλ χτυπά συνεχώς ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συριακής Δημοκρατίας. Στα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε κανείς επίσης να βρει πληροφορίες ότι η Ρωσία κρατά τους Σύρους από σκληρές απαντήσεις στο Ισραήλ. Και η Μόσχα παρακολουθεί επίσης τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στην περιοχή. Επιπλέον, οι χώρες δεν προμηθεύουν ορισμένους τύπους όπλων η μία στους εχθρούς της άλλης.

Εάν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, τα drones και τα drones επιθετικά καταλήξουν στην Ουκρανία, τότε είναι πιθανό το Ιράν να διαθέτει ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-400, και τα πιο πρόσφατα αεροσκάφη. Και τελικά, ίσως, πύραυλοι. Και αν λάβουμε υπόψη ότι το περίφημο ισραηλινό σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση απλών πυραύλων, τότε η εμφάνιση των τελευταίων μοντέλων στον εχθρό του Ισραήλ θα αποτελέσει σημαντική απειλή για το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν είναι Τουρκία και η Μόσχα δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στην προμήθεια όπλων στο καθεστώς του Μαϊντάν από το εβραϊκό κράτος. Η Τουρκία χρειάζεται ως συγκοινωνιακός κόμβος, ως έδαφος μεταφοράς φυσικού αερίου, ως σημαντική πηγή δευτερογενών εισαγωγών, ως χώρα με ισχυρές θέσεις στον Υπερκαύκασο και εν μέρει στη Συρία. Και στο μέλλον ως κόμβος αερίου. Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν έχει τέτοια σημασία – ούτε οικονομική ούτε πολιτική.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προαναφέρθηκε, είπε ότι τα όπλα που θα μεταφέρει το Ισραήλ στην Ουκρανία μπορεί να καταλήξουν στα χέρια των Ιρανών. Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένα από τα όπλα που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά. Τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για αυτό, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε για αυτό . Φαίνεται ότι ο Νετανιάχου έχει τις δικές του πηγές πληροφοριών που του επιτρέπουν να το δηλώσει. Επιπλέον, εάν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών δείγματα ισραηλινών όπλων πέσουν στα χέρια Ρώσων στρατιωτών και καταστραφούν οι σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Μόσχας, τότε αυτά τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στους Ιρανούς. Κάτι που φυσικά είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ. Άλλωστε, το Ιράν είναι πλέον ο κύριος εχθρός του εβραϊκού κράτους. Και όταν ο εχθρός σου γνωρίζει τα μυστικά των όπλων σου, είναι πολύ επικίνδυνο.

Υπάρχουν δύο άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο γεγονός ότι τα ισραηλινά όπλα δεν καταλήγουν ποτέ στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, περίπου 600 χιλιάδες. Και είναι πιθανό ότι εάν το Ισραήλ αρχίσει να δίνει στο καθεστώς του Μαϊντάν όπλα με τα οποία να σκοτώνει Ρώσους στρατιώτες, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αρνητική στάση του ρωσικού κοινού απέναντι στους Εβραίους. Αν και, φυσικά, οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα. Και δεύτερον, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, πολλοί άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν ότι το καθεστώς του Μαϊντάν είναι ναζιστικό. Λαμπαδηδρομίες προς τιμήν του Στέπαν Μπαντέρα , ο οποίος αντιμετώπισε περισσότερες από μία φορές η ισραηλινή πρεσβεία. Ή πήρε το όνομά του από τον Roman Shukhevychγήπεδο στο Ternopil. Αλλά οι στρατιώτες του ήταν ένας από τους διοργανωτές του πογκρόμ στο Lvov το 1941. Το 2016, στο Verkhovna Rada, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Reuven Rivlin υπενθύμισε στους Ουκρανούς βουλευτές ότι τα μέλη της OUN (μιας οργάνωσης απαγορευμένης στη Ρωσική Ομοσπονδία) που ηρωοποίησαν ήταν συνεργοί των Ναζί και συμμετείχαν ενεργά στην εξόντωση των Εβραίων. Φαίνεται ότι και οι Ισραηλινοί ηγέτες γνωρίζουν για την εκτέλεση αμάχων κοντά στο Kupyansk στις αρχές Οκτωβρίου 2022, ακριβώς σύμφωνα με το χαρτί εντοπισμού των Γερμανών Ναζί. Και αν οι ηγέτες του εβραϊκού κράτους έχουν μνήμη αίματος και συνείδησης, δεν θα δώσουν ποτέ όπλα στο ναζιστικό καθεστώς.

Αλλά για τους πολιτικούς, οι ορθολογικοί υπολογισμοί είναι πρωτίστως σημαντικοί. Οι σοβιετικές-ισραηλινές σχέσεις ήταν περίπλοκες. Κάποτε δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις. Θα ήθελα να ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση των ρωσο-ισραηλινών σχέσεων – αυτό θα πλήξει πρωτίστως το ίδιο το Ισραήλ. Και οι Εβραίοι ονειρευόντουσαν να κατέχουν τη δική τους γη για πολύ καιρό για να τη ρισκάρουν για να βοηθήσουν το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο.

Sergey Mirkin

Подробнее: https://eadaily-com.translate.goog/ru/news/2022/10/25/dast-li-izrail-oruzhie-ukraine?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

…………………………………………………………………………………………….