Κίνα. Το διαστημικό εργαστήριο Mengtian θα υποβληθεί σε τελικές δοκιμές πριν από την εκτόξευση

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η μονάδα διαστημικού εργαστηρίου Mengtian της Κίνας και ο μεταφορέας της, ένας πύραυλος Long March 5B, φτάνουν σε έναν πύργο εξυπηρέτησης στο κέντρο διαστημικής εκτόξευσης Wenchang στην επαρχία Hainan, 25 Οκτωβρίου 2022. [Φωτογραφία από Su Dong/For chinadaily.com.cn]

Η μονάδα διαστημικού εργαστηρίου Mengtian της Κίνας και ο μεταφορέας της – ένας πύραυλος Long March 5B – μεταφέρθηκαν σε πύργο υπηρεσίας το πρωί της Τρίτης για να υποβληθούν σε τελικές δοκιμές πριν από την προγραμματισμένη πτήση τους τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την China Manned Space Agency.

Το πρακτορείο ανέφερε σε σύντομο δελτίο ειδήσεων ότι οι εργασίες προετοιμασίας προεκτόξευσης βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Wenchang στη νοτιότερη νησιωτική επαρχία Χαϊνάν. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Mengtian, το δεύτερο εργαστηριακό στοιχείο του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας, μεταφέρθηκε στο Wenchang με πλοίο στις αρχές Αυγούστου. Παρέλαβε καύσιμα νωρίτερα αυτό το μήνα στο κέντρο εκτόξευσης.

Η εργαστηριακή μονάδα έχει μήκος περίπου 17 μέτρα, έχει διάμετρο 4 μέτρα και ζυγίζει περισσότερους από 20 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της στην China Academy of Space Technology.

Ο επιστημονικός εξοπλισμός επί του σκάφους θα χρησιμοποιηθεί για μελέτες μικροβαρύτητας και για τη διεξαγωγή πειραμάτων στη φυσική των ρευστών, την επιστήμη των υλικών, την επιστήμη της καύσης και τη θεμελιώδη φυσική.

Το Wentian, η πρώτη εργαστηριακή μονάδα του σταθμού Tiangong, εκτοξεύτηκε στις 24 Ιουλίου με έναν πύραυλο βαριάς ανύψωσης Long March 5B από το κέντρο Wenchang.

Το Tiangong αποτελείται επί του παρόντος από τέσσερις ενότητες: την κεντρική μονάδα Tianhe, το εργαστήριο Wentian, το φορτηγό πλοίο Tianzhou 4 και το διαστημόπλοιο Shenzhou XIV.

Αφού συνδεθεί το Mengtian με το Tiangong, ο σταθμός θα σχηματίσει μια δομή σε σχήμα Τ και οι αστροναύτες θα έχουν έως και 110 κυβικά μέτρα στον χρησιμοποιήσιμο χώρο τους.

Μετά τα εργαστήρια, το φορτηγό σκάφος Tianzhou 5 και το πλήρωμα Shenzhou XV έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στο τεράστιο φυλάκιο σε τροχιά γύρω στο τέλος του έτους.

chinadaily

………………………………………………………………………………………….