1821. ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΩΣ “ΑΠΟΣΤΑΤΗ” ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΩΣ “ΑΛΒΑΝΟΥΣ” ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ !!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ : … ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΕΝΤΥΠΑ … ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ … ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΩΣ … “ΑΠΟΣΤΑΤΗ” ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΩΣ … “ΑΛΒΑΝΟΥΣ” ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ !!!

ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ Ύμνο για την Ελλάδα ΤΟΥ Frédéric Mistral … ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΟΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΛΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΑΝ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ !!!

https://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=etg&datum=18210330&seite=1&zoom=61

………………………………………………….

Φωτογραφία: Die Frédéric Mistral. Το 1943 οι DDSG (DDSG Blue Danube Schiffahrt GmbH) ανέλαβαν το «Frédéric Mistral», αποστολή τους ήταν η Μαύρη Θάλασσα και οι ελληνικές ακτές. https://de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Mistral_(Schiff )
Φρέντερικ Μιστράλ (* 8. Σεπτέμβριος 1830 στο Maillane, † 25. Μάρτιος 1914 ebenda) ήταν Γάλλος ποιητής και γλωσσολόγος που έγραψε τα έργα του στο Provenzal. Το 1904 πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. https://de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9d%C3%A9ric_Mistral

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1718330535164960&id=100009640910782

……………………………….

ΤΡΑΒΑ ΓΙΟΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ !!!

Πήρε να φέξει κι οι πρώτες αχτίδες του ήλιου ζωγράφιζαν τον ουρανό πέρα στα βουνά τ’ αναπλιού…
Ήταν δεν ήταν 17 χρονώ ο Διομήδης και φύλαγε καραούλι δώθε σε ενα διάσελλο πάνω στα βουνά της Καρύταινας…
Τούτος ο Μάρτης δεν ήταν σαν τους άλλους… το κρύο ξούριζε λες κι ήταν καταχείμονο…
Αγνάντευε ο Διομήδης κάτου στον κάμπο του Πύργου κι αναπολούσε τη Μαριώ… την άφησε τη φίλη του πριν κάνα χρόνο κι ανέβηκε ‘δω πάνου στα βουνά… δεν άντεχε τη σκλαβιά του τουρκαλβανού απ’του Λάλα…
– Μάνα φεύγω… δεν είν’ ζωή τούτη… πάω να βάλω τ’ άρματα !
– Όχι παιδάκι μου… όχι μοναχογιέ μου… και βάλθηκε να κλαίει σπαρακτικά η δόλια μάνα του… κάτσε παιδάκι μου… να θα δεις… τούτη την άνοιξη… τούτο το καλοκαίρι… θά ‘ρθει ο μόσχοβος να μας ξελευτερώσει !
– Τι λες ρε μάνα; Εσύ δε μού ‘λεγες τι πάθανε οι δικοί σου τότε με τα Ορλωφικά που μας πούλησαν οι Ρώσοι κι έχασες πατέρα και θειούς; Όχι ρε μάνα δε περιμένω κανέναν !!
Σα μαχαιριά τη χτύπησαν τα λόγια του κι αξάφνου αγρίεψε !!!
– Να πας γιόκα μου !!! Φύγε και τράβα πάνου στ’ ασκέρι του Θοδωρή του Κολοκοτρώνη !!! Ναι παιδί μου τράβα !!! Είχε περάσει απο ‘δώ ο Θοδωρής πριν κάνα μήνα και μας τάπε χαρτί και καλαμάρι για τον ξεσηκωμό που ετοιμάζεται !!! Είπε, λέει, τα μίλησε και τα κανόνησε με τους Πυργιώτες, τον Βιλαέτη, τον Άχολο, κι άλλους κι ειδοποίησε και τους Ζακυνθινούς απέκει και τους Κεφαλλονήτες, τους Γαστουναίους, κι άλλους να κυκλώσουν τους Λαλαίους πού ‘νε γάγγραινα στον τόπο μας να τους ξεπουντουλώσουν !!! ΤΡΑΒΑ ΓΙΟΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ !!! ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ !!! ΤΡΑΒΑ ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΒΓΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΑΜΕ !!! ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ !!! ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟΥ ΟΤΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ !!!

ΜΑΧΗ ΠΟΥΣΙ 13/6/1821.ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ!

…………………………………………………………………………

……………………………………………………….