Πρωτοφανής κλιμάκωση: O Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. παρέδωσε τελεσίγραφο σε Ελλάδα & άλλες χώρες – Τί απαιτεί η Μόσχα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
φωτογραφία: evros-news.gr

Τελεσίγραφο παρέδωσε η Ρωσία σε Ελλάδα και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ απαιτώντας να “τιμήσουν εδώ και τώρα την υπογραφή τους” και να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή των ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟϊκών ρυθμίσεων Ασφαλείας.

Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και άλλες χώρες που το παρέλαβαν κάνουν λόγο για “σκληρές απαιτήσεις” της Μόσχας που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”.

Πρόκειται για ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Είναι πλέον φανερό ότι ΗΠΑ-Βρετανία γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τι συμβαίνει πίσω από τις “κλειστές πόρτες” και για αυτό προειδοποιούσαν για “μεγάλο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πόλεμο”

“Θα είστε νόμιμος στόχος” – Τί είπε ο Σ. Λαβρόφ

Η επιστολή είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ισοδυναμεί με τελεσίγραφο:

Oποιαδήποτε χώρα απαντήσει αρνητικά τότε μετατρέπεται αυτόματα σε “νόμιμο στόχο” της Ρωσίας και του Στρατού της.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ “Το μήνυμα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρέδωσε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική Πρεσβεία”.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις ρωσικής τηλεοπτικής εκπομπής επιβεβαίωσε πως “η Ρωσική Ομοσπονδία στέλνει επιστολή σε χώρες του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ να διευκρινίσουν εάν σκοπεύουν να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις ασφαλείας για τις οποίες είχαν δεσμευτεί”.

«Σήμερα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στείλαμε επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στις χώρες του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ με επείγουσα απαίτηση(!) να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση να μην ενισχύουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας των άλλων», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Εάν δεν προτίθενται να το πράξουν, εξηγήστε γιατί όχι. Αυτό θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τον καθορισμό των περαιτέρω προτάσεών και κινήσεων μας, τις οποίες θα αναφέρουμε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

“Στόχος Αλεξανδρούπολη και Σούδα”

Η Ρωσία στην επιστολή της θέτει θέμα προστασίας της εθνικής της ασφάλειας, η οποία κινδυνεύει από τις ενέργειες της Ελλάδας, επικαλούμενη την διακήρυξη του ΟΑΣΕ στην Αστάνα.

Στην επιστολή του-σύμφωνα και με ιρλανδικές πηγές- ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ, ισχυρίζεται ότι τόσο ο Χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια όσο και η Διακήρυξη που ακολούθησε μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν το 2010, δέσμευσαν τις υπογράφοντες χώρες στην αρχή ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε αλλάξει Δόγμα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου . Το γεγονός ότι η Δύση προσπαθεί τώρα ανοιχτά και μονομερώς να αναθεωρήσει υπέρ της αυτά τα διπλωματικά επιτεύγματα όλων των ηγετών του ΟΑΣΕ προκαλεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ.

Είχε προηγηθεί προσωπική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικού κέντρου στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Η Μόσχα απαιτεί από την Ελλάδα- όπως και από άλλες χώρες- να πει τι προτίθεται να πράξει, εάν θα σεβαστεί την υπογραφή της με την οποία δεσμεύεται να μην προβεί σε ενέργειες για την προάσπιση της δικής της ασφάλειας εις βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας!

Με απλά λόγια, η Ρωσία απαιτεί από την Ελλάδα να εγγυηθεί ότι θα απαγορεύσει την διέλευση πολεμικού υλικού αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη με τελικό προορισμό την Μαύρη Θάλασσα.

Σε αντίθετη περίπτωση κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί απειλή από την Ρωσία και κατ’ επέκταση η Ελλάδα θα αποτελεί απειλή για την Μόσχα.

Η Ρωσία υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα και άλλα κράτη στα οποία έφτασε η επιστολή, πως υπέγραψαν την συγκεκριμένη διακήρυξη ως κυρίαρχο κράτος και όχι ως μέλος οποιουδήποτε διεθνή οργανισμού (ΝΑΤΟ – ΕΕ). Συνεπώς για την Μόσχα δεν υφίστανται “συλλογικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ-ΕΕ.

«Η απάντηση σε αυτό το μήνυμα θα έρθει με εθνική ιδιότητα, καθώς οι αναφερόμενες δεσμεύσεις ελήφθησαν από κάθε κράτος μέλος σε [μεμονωμένη] βάση και όχι για λογαριασμό ή ως μέλος οποιαδήποτε οργάνωσης» δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν παρόμοια επιστολή έχει φτάσει και στην Άγκυρα. 

Επιβεβαιώνει και η Ιρλανδία – Τι αποκαλύπτει

“Η Ρωσία έστειλε μια αυστηρή επιστολή στην ιρλανδική κυβέρνηση απαιτώντας μια «άμεση απάντηση» σε μια σειρά ισχυρισμών ότι το Δουβλίνο ενδέχεται να άλλαξε τη θέση του σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Ρυθμίσεις Ασφαλείας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ιρλανδικές πηγές αναφέρουν ότι “πράγματι η επιστολή απαιτεί μια «σαφή απάντηση» στο εάν η Ιρλανδία έχει αλλάξει τη στάση της σε προηγούμενες δεσμεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που υπογράφηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες”

Τέλος, ιρλανδικές πηγές αναφέρουν πως παρόμοια επιστολή-τελεσίγραφο έχει σταλεί και σε άλλα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και στην Ελβετία.

Η επιστολή της Μόσχας καθιστά σαφές ότι η Ιρλανδία πρέπει να απαντήσει στην Ρωσία μεμονωμένα και όχι ως μέρος μιας συλλογικής απάντησης της ΕΕ!

“Οι διπλωμάτες της ΕΕ θα συζητήσουν για να αποσταλεί μια κοινή απάντηση αύριο. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η επιστολή έχει ληφθεί με απογοήτευση στις πρωτεύουσες της ΕΕ, δεδομένης της στρατιωτικής στάσης της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Φινλανδία: Eτοιμάζουμε απάντηση στην Ρωσία

“Η Φινλανδία ετοιμάζει απάντηση σε επιστολή που έλαβε από τη Ρωσία την Τρίτη, η οποία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τις χώρες του ΟΑΣΕ” δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

“Η ρωσική επιστολή τονίζει ότι η Δύση έχει αυξήσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος της Ρωσίας. Προφανώς, η Δύση έχει εντελώς διαφορετική άποψη επ’ αυτού”, είπε ο Χααβίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

Όλα τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έλαβαν μια επιστολή, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Φινλανδίας, YLE.

Η Σουηδία έλαβε επίσης επιστολή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε στο σουηδικό ραδιόφωνο. Αρνήθηκε να σχολιάσει τι περιείχε η επιστολή.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει πολλές επιστολές τις οποίες αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο: εξετάζουμε τι υπάρχει στην επιστολή, αναλύουμε και προετοιμάζουμε οποιαδήποτε πιθανή απάντηση στην επιστολή», είπε η Λίντε.

Η Λίντε θα συναντηθεί με τον Χααβίστο στη Στοκχόλμη την Τετάρτη, μαζί με τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, για να συζητήσουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.

πηγη: https://warnews247.gr

ΠΗΓΗ : https://ta-nea-ton-en-nea.blogspot.com/2022/02/o.html

……………………………………………………………………..

……………………………………………………………………