Έρχονται αλλαγές. Από ποιο νόμισμα θα χάσει το δολάριο

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός πίνακας αποτελεσμάτων με σήμα δολαρίου - RIA Novosti, 1920, 03/12/2023
© RIA Novosti / Alexei Filippov Ηλεκτρονικός πίνακας αποτελεσμάτων με το σύμβολο του δολαρίου. Φωτογραφία αρχείου
Nadezhda Sarapina. Η προσοχή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχει στραφεί στο γιουάν: διαπραγματεύεται ενεργά, χρησιμοποιείται για αποταμιεύσεις και η πώληση αποθεματικών υποστηρίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου και μειώνει το κόστος των κυρώσεων. Προστατεύοντας τη δική τους οικονομία, άλλες χώρες στρέφονται επίσης σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα. Έτσι, η Κίνα έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Βραζιλία και το Ιράν. Η Μόσχα είναι με το Πεκίνο και το Δελχί. Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να δεχτεί πληρωμή για το πετρέλαιο με οποιοδήποτε χρήμα.
.

Παρεμβάσεις και ανταλλαγές

Από την αρχή του έτους, η Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε τις συναλλαγές συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά. Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, το γιουάν πωλήθηκε για 160 δισεκατομμύρια ρούβλια. Οι παρεμβάσεις αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και σταθεροποιούν το ρούβλι.
“Αυτό αντισταθμίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 30-50%. Τα χαμένα έσοδα καλύπτονται από το NWF και την έκδοση ομοσπονδιακών δανειακών ομολόγων (OFZ). Υπάρχουν δυσκολίες με τους επενδυτές τώρα. Δεν υπάρχουν προβλήματα με το NWF», λέει ένα μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Guild of Financial analysts and risk managers Alexander Razuvaev.
Επιπλέον, το ταμείο θα αναπληρώσει τα μερίσματα των κρατικών εταιρειών. Η κυβέρνηση έχει αρκετά εργαλεία για να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Για παράδειγμα, είναι ακόμα δυνατή η έκδοση OFZ για τον πληθυσμό, η αύξηση του βασικού επιτοκίου, σημειώνει ο ειδικός.
.
Τα έσοδα και το ρούβλι πέφτουν λόγω κυρώσεων. Ο οικονομικός αναλυτής Andrey Vernikov υπενθυμίζει ότι οι αρχές κάλεσαν το βέλτιστο επίπεδο 70-80 ρούβλια ανά δολάριο. “Η πολιτική θα εφαρμοστεί σύμφωνα με αυτόν τον διάδρομο. Μια σημαντική ενίσχυση του εθνικού νομίσματος θα μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά η υπερβολική αποδυνάμωση θα τονώσει τον πληθωρισμό και θα θάψει τα σχέδια για την επίτευξη του στόχου του 4-5% το επόμενο έτος”, επισημαίνει έξω.
“Το καλοκαίρι, οι εξαγωγές αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω κυρώσεων – είχαμε καλό εμπορικό ισοζύγιο. Το ρούβλι έγινε πολύ ισχυρό. Ωστόσο, με την αποκατάσταση των εισαγωγών, οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν και το εθνικό νόμισμα Η ισοτιμία εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς», προσθέτει ο Razuvaev.
Όσον αφορά τις ανταλλαγές νομισμάτων – μια προσωρινή ανταλλαγή, σε αυτήν την περίπτωση, γιουάν – αυτή είναι η παραδοσιακή εκδοχή του δανείου. “Για να εξισορροπηθούν τα άλματα των εσόδων στο δημόσιο ταμείο, οι εθνικές τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη. Τα επιτόκια τέτοιων δανείων είναι συνήθως συμβολικά”, εξηγεί.
Το έργο του Χρηματιστηρίου του Τόκιο - RIA Novosti, 1920, 03/10/2023
© RIA Novosti / Galina Butova Λειτουργία του Χρηματιστηρίου του Τόκιο
.
Ο πληθυσμός μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε κινεζικό νόμισμα. Αυτό προσφέρεται από τη Sberbank, τη VTB, την Gazprombank και πολλούς άλλους. Ωστόσο, το γιουάν παρουσιάζει επίσης μεγάλες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με τον Razuvaev, οι καταθέσεις σε αραβικά ντιρχάμ και ακόμη και σε μανάτ του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να είναι πιο ελκυστικές λόγω της μεγαλύτερης σταθερότητάς τους.
.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Η χρηματοοικονομική ειδικός Yulia Makusheva πιστεύει ότι το γιουάν δεν είναι ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει το δολάριο. “Για άλλα δέκα χρόνια, το αμερικανικό νόμισμα δεν θα υποχωρήσει. Πιθανότατα, το ρούβλι θα αποδυναμωθεί στο 80 έναντι αυτού”, προβλέπει.
Ο Βέρνικοφ πιστεύει επίσης ότι δεν θα είναι δυνατή η γρήγορη αλλαγή του αποθεματικού νομίσματος, αν και ο ρόλος του στο διεθνές εμπόριο μειώνεται. “Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Μέχρι στιγμής, μια λεπτή ισορροπία ταιριάζει σε όλους. Αλλά ο κόσμος έχει πάψει να μετράει τα πάντα μόνο σε δολάρια. Το μερίδιό του στις κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσει να μειώνεται. Μέχρι το 2022, μόνο το Ιράν ήταν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά αυτή η χώρα δεν είναι εύκολος εταίρος για όλους. Αφού έκαναν το ίδιο με τη Ρωσία ακολουθώντας όλους τους διεθνείς κανόνες, η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι πλέον τόσο άνευ όρων», τονίζει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας στον Λευκό Οίκο - RIA Novosti, 1920, 29/01/2023

Στα πρόθυρα της αποτυχίας: ο αγώνας των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών απειλεί τις ΗΠΑ με χρεοκοπία

Το ήμισυ του εμπορικού τζίρου μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι σε γιουάν και ρούβλια. Επιπλέον, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τις χώρες του Κόλπου θα πληρώνονται επίσης σε γιουάν. Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Τον Δεκέμβριο, η Ινδία ανακοίνωσε τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα σε εμπορικούς διακανονισμούς με τη Ρωσία. Το αμοιβαίο εμπόριο αυξήθηκε κατά 130% στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2025 έχουν προγραμματιστεί 30 δις.
«Γενικά, η προοπτική των διακανονισμών στα δικά τους νομίσματα είναι αρκετά ρεαλιστική, αυτό μειώνει τους κινδύνους και την εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. », λέει η οικονομική ειδικός Έλενα Ντρόζντοβα.
.

Νέα χρήματα

Ωστόσο, οι τρόποι μετάβασης στο εθνικό νόμισμα συνεχίζουν να συζητούνται. Η Makusheva πιστεύει ότι το μέλλον ανήκει στο ηλεκτρονικό χρήμα. “Είναι σημαντικό για εμάς να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, αυτό συνέβη με το ευρώ – όταν πρωτοεμφανίστηκε, δεν κόστιζε τίποτα και μετά ανέβηκε πολύ. Όταν πολλοί άνθρωποι γίνουν ψηφιακό, το εικονικό ρούβλι θα άνοδος», υποστηρίζει ο ειδικός.
Ένας άντρας περνά δίπλα από το λογότυπο e-CNY, την ψηφιακή έκδοση του κινεζικού γιουάν, Πεκίνο, Κίνα - RIA Novosti, 1920, 03/10/2023
© AP Photo / Ng Han Guan Ένας άντρας περνά δίπλα από το λογότυπο e-CNY, την ψηφιακή έκδοση του κινεζικού γουάν, Πεκίνο, Κίνα
Άλλοι ειδικοί προσφέρουν νομισματικές ζώνες που ενώνουν πολλά κράτη. Για παράδειγμα, το ενιαίο χρήμα της Ευρασίας. “Αυτό είναι επωφελές τόσο για εμάς όσο και για τις φιλικές ευρασιατικές χώρες. Ειδικότερα, η Τουρκία με την μάλλον αδύναμη λίρα της”, σημειώνει ο Ραζουβάεφ.
.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα για ένα πολυπολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μεγάλα συνδικάτα όπως οι BRICS ενδιαφέρονται για το δικό τους νόμισμα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική στα τέλη Αυγούστου. Είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί το αμοιβαίο εμπόριο και να επιτευχθεί ανεξαρτησία από την εκπομπή μη φιλικών χωρών.

…………………………………………………………………………………………………………..