Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, νέα

ΑΡΘΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι ξέρουμε για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, νέα και αρχαία;
Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ή Bibliotheca Alexandrina, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο 2002 υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής και ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την αναβίωση της περίφημης αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Eκτείνεται σε 69.000 τ.μ. και αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό κόσμημα. Το κτίριο συγκλίνει προς τη θάλασσα και μάλιστα ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε δεξαμενή νερού, συμβολίζοντας τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα. Η βιβλιοθήκη κυριολεκτικά λούζεται στο φως, ενώ έχει θέα προς τη θάλασσα σχεδόν από παντού.
Η αχανής κύρια αίθουσα έχει 13 επάλληλα διαζώματα με 3.500 θέσεις μελέτης. Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει προς το παρόν 8.000.000 τόμους, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 30 βάσεις δεδομένων, αλλά και βίντεο και μουσικούς δίσκους.
Αν και φιλοδοξεί να αναβιώσει την περίφημη αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που είχε ιδρύσει ο Πτολεμαίος Α’, και παρά το μεγαλείο της, η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δύσκολα θα καταφέρει να διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο με αυτήν.
Ας μην ξεχνάμε πως η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν στην ουσία η πρώτη μεγάλη βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε στον κόσμο, υπερσκελίζοντας δραματικά σε μέγεθος τις ιδιωτικές συλλογές που κατείχαν φιλόσοφοι και στοχαστές και τις συλλογές περγαμηνών και παπύρων που βρίσκονταν σε ναούς και ιερούς χώρους.
Όχι μόνο συγκέντρωσε παπύρους, περγαμηνές, και κάθε λογής κείμενα από κάθε γωνιά του τότε αρχαίου κόσμου (συχνά με ανορθόδοξες μεθόδους, όπως με την «δήμευση» των κειμένων που υπήρχαν στα καράβια που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας), αλλά και δημιούργησε κείμενα, προτρέποντας επιστήμονες της εποχής να καταγράψουν τη γνώση τους για λογαριασμό της βιβλιοθήκης. Αποτέλεσε έτσι και το μεγαλύτερο εκδοτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου.
Γενικά πιστεύεται πως η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά. Στην πραγματικότητα, η καταστροφή της υπήρξε σταδιακή. Στη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων, η βιβλιοθήκη υπήρξε θύμα πολλών πυρκαγιών, αλλά και καταλήστευσης από τους διαδοχικούς κατακτητές της πόλης, μέχρι που διέκοψε την λειτουργία της οριστικά και γκρεμίστηκε.
Η σημερινή Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αν μη τι άλλο, αποτελεί φόρο τιμής σε όλους εκείνους που, χωρίς τα σημερινά μέσα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πραγματικά μεγαλειώδη κιβωτό της γνώσης.
……………………………………………….
φωτογραφίες από … Bibliotheca Alexandrina google/maps

…………………………………………………………….

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ

ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ “τρεις ιεράρχες” ; !! ΥΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ “ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” !!! ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΥΠΑΤΙΑΣ…

…………………………………………………………….