ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΤΑΧΔΙΚ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 80ΕΚ ΕΥΡΩ ΕΝΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗ “ΡΑΛΛΕΙΟ ΣΧΟΛΗ” !!!

ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

 

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΛΑΔΟ.

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ “ΚΕΡΑΝΗΣ” ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΘΗΒΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ !! ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 ΕΙΧΕ ΚΟΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ( ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ) ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΙ ΑΣ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΑΔΕΙΟ !!!

ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ !!! ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!! ΚΤΙΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ !!!

ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ( ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ) ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ … ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ “ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ” ( ΤΑΧΔΙΚ ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” …

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αρ. πρωτοκόλλου 15661/8-10-2021

… ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ , ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ , “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ” ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ “ΚΕΡΑΝΗΣ” ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ( πάνω φωτογραφία )  … ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ … [Το κτίριο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων (G4 BZPW, Real Estate Development) που αγοράστηκε σε πλειστηριασμό του ΕΦΚΑ έναντι 5.000.000 ευρώ. Η αξία του εκτιμήθηκε από το ΤΕΕ 25.000.000 και θα μπορεί να πουληθεί στο ∆ημόσιο 81.500.000 ευρώ … ]

ΔΕΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” …

… ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ …

………….

Με αίτημα «όχι στη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη»

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι του Πειραιά

Απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη οι δικηγόροι του Πειραιά εν όψει της επαπειλούμενης μετεγκατάστασης των δικαστηρίων –από το κτίριο στην οδό Σκουζέ και άλλα πέντε – στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών ΚΕΡΑΝΗΣ, επί της οδού Θηβών, στη Νίκαια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προσδίδει στην αποχή προειδοποιητική χροιά, καθώς η μετεγκατάσταση θεωρείται εδώ και καιρό «casus belli» στην πόλη και αναμένονται περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ο νομικός κόσμος έχει εναντιωθεί στο σχέδιο, ενώ στο πλευρό του στέκονται φορείς της πόλης, με βασικό επιχείρημα ότι δεν θέλουν να αποσπασθεί από τη χωροταξική και λειτουργική δομή της πόλης ο χώρος απονομής της δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα σύσκεψη παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, στην οποία κατέστη σαφής η πρόθεση άμεσης μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στη Νίκαια. Ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έχει ζητήσει «προθεσμία» τεσσάρων μηνών, ως τις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει τη δική του πρόταση επί του θέματος.

Ο Χαρ. Αθανασίου τόνισε πάντως στη συνάντηση αυτή ότι το υπουργείο έχει ήδη καταβάλει ενοίκιο 2,6 εκατ. ευρώ, ετησίως, για το κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος μετασκευής της Ραλλείου, που φιλοξενεί σήμερα δικαστικές υπηρεσίες, υπολογίζεται ως και σε τρία χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, η απονομή της Δικαιοσύνης θα γίνεται σε κτίρια ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία των δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, λόγω αμιάντου και έλλειψης εξόδων κινδύνου, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μετεγκατάσταση στις παλιές καπναποθήκες του Κεράνη θα είναι προσωρινή.

………….

27/05/2015 «Ταφόπλακα» στο κτίριο του Κεράνη από το ΣτΕ

Άργησε μερικούς μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί επί της υπουργικής απόφασης για μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει τρεις δικηγόροι του Πειραιά, έκρινε ότι είναι άκυρη η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων, κρίνοντας ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία.

Ωστόσο η απόφαση είναι άνευ σημασίας, δεδομένου ότι ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία παράγοντες, όπως ο Δήμος Πειραιώς, έχουν συμφωνήσει για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στη Ράλλειο Σχολή. Βεβαίως, το κτίριο του Κεράνη, παραμένει άδειο για πάνω από 18 χρόνια κι ενώ έχει κοστίσει στο δημόσιο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

…………

 

Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο έναντι 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ. από ισραηλινό όμιλο και πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ το κοστολογεί 25 εκατ.

Eπειτα από σχεδόν 40 χρόνια, η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, κατοίκων και φορέων, ακόμα δεν έχει βρει λύση. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια ώστε να βρεθεί κατάλληλη και αξιοπρεπής στέγη και να μεταφερθούν σε αυτήν οι δικαστικές υπηρεσίες, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους η υπόθεση «παγώνει».

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι οι κεντρικές υπηρεσίες των δικαστηρίων να εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να στεγάζονται σ’ ένα δημόσιο κτίριο γραφείων (Φίλωνος και Σκουζέ) που εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο και οι υπόλοιπες να φιλοξενούνται σε διάσπαρτα ιδιωτικά κτίρια στον Πειραιά.

Η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την τελική απόρριψη από την κυβέρνηση δύο δημόσιων ακινήτων (πρώην Ράλλειος Σχολή και κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη) με το επιχείρημα ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σε ένα κτίριο.

Τις τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτεί η προώθηση μιας τρίτης λύσης, ενός κτιρίου που ανήκει σε ισραηλινό όμιλο, το οποίο θα αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο αφού πρώτα μετασκευαστεί από την πωλήτρια εταιρεία. Για «φωτογραφικό» διαγωνισμό κάνει λόγο ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καρδαράς, το πρωί της 23ης Μαρτίου τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ έλαβαν πρόσκληση για αυθημερόν συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εγκρίνουν εσπευσμένα πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης με θέμα «την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου περαιωμένου ή ημιτελούς, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ., προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά και την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού». Το ποσό των 81.500.000 ευρώ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προαποφασισμένα

Ωστόσο δεν προηγήθηκε καμία θεσμική ενημέρωση του ΔΣΠ από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη πρόταση και για τον λόγο αυτό ο Γ. Καρδαράς αυθημερόν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ με την οποία τον ενημέρωνε ότι αδυνατούσε να εκφέρει άποψη χωρίς να έχει εξουσιοδότηση του ΔΣΠ. Παρ’ όλα αυτά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2021 και περιελήφθη εκ των υστέρων η πλειοψηφική και η μειοψηφική άποψη του ΔΣΠ, η οποία ελήφθη σε συνεδρίασή του στις 24/3/2021.

Σημειώνεται ότι ο ΔΣΠ θεώρησε καταρχήν ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει θετικό πρόσημο, ότι ζητεί να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό και η αγορά οικοπέδου και ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση τις αρχές της διαφάνειας.

Η επιλογή φαίνεται να είναι προαποφασισμένη, υποστηρίζει ο Γ. Καρδαράς, καθώς τα κριτήρια και οι λεκτικές διατυπώσεις «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο κτίριο και με αυτά τα χαρακτηριστικά το μοναδικό κτίριο είναι το ακίνητο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ στα Καμίνια, κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη, το οποίο είχε αποκτήσει πριν από κάποια χρόνια ισραηλινός όμιλος αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό κατά πληροφορίες να το μετατρέψει σε συγκρότημα κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων ή σε ξενοδοχείο. Με πρόχειρη μελέτη (2019-2020) του ΤΕΕ, το κτίριο κοστολογείται στα 25 εκατ. ευρώ, αλλά προγραμματίζεται να πωληθεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τον Πειραιώτη δικηγόρο, συνιστά κυριολεκτικά ληξιαρχική πράξη θανάτου για τις προσπάθειες (6 χρόνια) τόσο του ΔΣΠ όσο και άλλων φορέων της πόλης να στεγαστούν τα κυρίως δικαστήρια στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, το οποίο παραχωρούνταν από τον Δήμο Πειραιά στο υπουργείο Δικαιοσύνης δωρεάν για 49 χρόνια.

Παρά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ήδη από τον Μάρτιο του 2020 είχαν αρθεί και τα τελευταία εμπόδια και το έργο ήταν έτοιμο να προκηρυχτεί και να προχωρήσει η μετασκευή του. Το σημαντικότερο είναι ότι είχε καταστεί οριστικά αδιαφιλονίκητος κύριος του ακινήτου ο Δήμος Πειραιά, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από ενέργειες των νομικών του υπηρεσιών, είχε μεταγραφεί σχετική δικαστική απόφαση στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά.

Τα κριτήρια

Επίσης υπενθυμίζει ότι έχει προταθεί από φορείς του Πειραιά και υπάρχει στη διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου ακίνητο στο λιμάνι (περιοχή Αγ. Διονυσίου-Ακτή Κονδύλη, Αιγάλεω, Αιτωλικού, Κάστορος), ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, με όλες τις προκηρυσσόμενες προδιαγραφές για κατασκευή χώρων έως 25.000 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με την πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ, πληροί τα κριτήρια που θέτει η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για δικαστικό μέγαρο χωρίς να καταφύγει το Ελληνικό Δημόσιο στην αγορά ακινήτου από ιδιώτες με επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

…………

Γιοφύρι της Άρτας µε κόστος εκατοµµυρίων τα δικαστήρια Πειραιά

Ο κύβος ερρίφθη (;) για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά με «τσουχτερό» τίμημα που ανέρχεται σε 81.500.000 ευρώ. Πρόκειται για το καπνεργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗΣ στα Καμίνια, το οποίο φαίνεται να ταυτίζεται απόλυτα με τις προδιαγραφές δημόσιου διαγωνισμού που έθεσε με απόφασή του το ΤΑΧ∆ΙΚ, μεσούσης της καραντίνας, για να βρεθεί νέο κτίριο.

Tης Τζώρτζιας Κοντράρου
Η αξία του παλιού εργοστασίου της ΚΕΡΑΝΗΣ εκτιμήθηκε από το ΤΕΕ 25.000.000 και θα μπορεί να πουληθεί στο Δημόσιο 81.500.000 ευρώ

Το κτίριο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων (G4 BZPW, Real Estate Development) που αγοράστηκε σε πλειστηριασμό του ΕΦΚΑ έναντι 5.000.000 ευρώ. Η αξία του εκτιμήθηκε από το ΤΕΕ 25.000.000 και θα μπορεί να πουληθεί στο ∆ημόσιο 81.500.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του γενικού διευθυντή της ΚΤΥΠ, αφού διαμορφωθούν οι εσωτερικοί του χώροι για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι προχωρεί το σχέδιο μετεγκατάστασης των δικαστικών υπηρεσιών, κυρίως εκείνων που στεγάζονται σήμερα σε κτίρια ιδιωτών, στη Ράλλειο Σχολή, η οποία παραχωρούνταν δωρεάν από τον ∆ήμο Πειραιά στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, το ΤΑΧ∆ΙΚ αποφάσισε «τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου στον Πειραιά, περαιωμένου ή ημιτελούς, προς κάλυψη όλων των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά».

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε με την απόφασή του το ΤΑΧ∆ΙΚ, η έκταση θα πρέπει να φτάνει περίπου τα 30.000 τ.μ. και το τίμημα θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις εργασίες και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία ∆ικαστικού Μεγάρου.
Ήδη εγκρίθηκε και κονδύλι 18.600 ευρώ για την ανάθεση της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης και των λοιπών δικαιολογητικών του διαγωνισμού και ανατέθηκε στη δικηγορική εταιρεία «Μαχάς και Συνεργάτες». Όσο για τη χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού ∆ικαιοσύνης η αγορά θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταστέγαση

Από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης του ΤΑΧ∆ΙΚ φαίνεται να φωτογραφίζεται η πρόκριση του κτιρίου του καπνεργοστασίου ΚΕΡΑΝΗΣ, καθώς:

-Η έκτασή του είναι 29.900 τ.μ. και στον διαγωνισμό θα προβλέπεται κτίριο «περίπου 30.000 τ.μ. μεικτών υπέργειων κύριων χώρων, πλέον των βοηθητικών χώρων». Η ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου ∆ικαιοσύνης επισημαίνει σε έκθεσή της ότι η συνολική απαιτούμενη έκταση για τη στέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά υπολογίζεται στα 29.368 τ.μ.

-Βρίσκεται στην περιοχή Καμίνια, στην είσοδο της πόλης, που ανήκει στην «ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», όπως προβλέπεται στην απόφαση έγκρισης των βασικών προδιαγραφών του διαγωνισμού.

-Είναι κατασκευασμένο για βιομηχανική χρήση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΤΑΧ∆ΙΚ, το κτίριο που θα επιλεγεί «θα είναι κατασκευασμένο για χρήση γραφείων ή βιομηχανική χρήση ή αποθηκευτική και θα μετατραπεί σε ∆ικαστικό Μέγαρο με το κλειδί στο χέρι».

Το «γιοφύρι της Άρτας» θυμίζει η ανεύρεση λύσης για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, που είναι αίτημα του νομικού κόσμου της πόλης εδώ και τέσσερις δεκαετίες, καθώς το βασικό κτίριο της οδού Σκουζέ, που στεγάζει το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, έχει κριθεί ακατάλληλο από την αρχή της εγκατάστασης των δικαστηρίων, το 1987, λόγω ύπαρξης αμιάντου και απουσίας εξόδων κινδύνου.

Το ΤΕΕ σε πρόχειρη έκθεσή του έχει μελετήσει τρεις περιπτώσεις για τη λύση του κτιριολογικού προβλήματος των δικαστηρίων του Πειραιά.

Η Ράλλειος Σχολή ήταν από εκείνες τις προτάσεις που συγκέντρωναν θετική κρίση για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, με εύκολη πρόσβαση σε συγκοινωνιακά μέσα, ακόμη και για τους κατοίκους των νησιών που ανήκουν στην Περιφέρεια Πειραιώς, και μόλις τέσσερα τετράγωνα από το κτίριο της Σκουζέ, το οποίο εφόσον θα βρισκόταν στέγη για τις δικαστικές υπηρεσίες θα μπορούσε να επισκευασθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί καθώς ανήκει στο ∆ημόσιο. Ο ∆ήμος Πειραιά, επίσης, στον οποίο ανήκει η Ράλλειος Σχολή, παραχωρούσε δωρεάν το κτίριο στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης για 49 χρόνια.

Το κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΤΕΕ, δεν έχει καλή συγκοινωνιακή κάλυψη από ΜΜΜ (μόνο λεωφορεία και ΙΧ έχουν πρόσβαση) λόγω της θέσης του, ενώ η πρόβλεψη για μετρό τοποθετείται χρονικά μετά από μία δεκαετία. Επίσης διατυπώνονται ερωτήματα εάν μπορούν οι χώροι να διαμορφωθούν σε δικαστικές αίθουσες, καθώς απαιτείται τέσσερα μέτρα ύψος για κάθε αίθουσα.

Το ίδιο το ΤΕΕ επισημαίνει ότι το 2013 υπήρχε πρόταση μεταστέγασης στις αποθήκες ΚΕΡΑΝΗΣ στην οδό Θηβών και τελικά το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων.

Οι όροι

Οι όροι τους οποίους προτίθεται να θέσει στον διαγωνισμό το υπουργείο ∆ικαιοσύνης αποκλείουν και τη λύση της μεταστέγασης των δικαστηρίων στα παλιά Τελωνεία. Ακίνητο που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και είναι διατεθειμένο να παραχωρηθεί στον ∆ήμο Πειραιά. Το κτίριο έχει αξιολογηθεί ως εμβληματικό και καλό για την απαιτούμενη χρήση. Ωστόσο, η έκταση του υφισταμένου κτιρίου είναι 9.500 τ.μ. και η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση είναι 13.000 τ.μ. Σύνολο 22.500 τ.μ. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, ως οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο ∆ικαιοσύνης. Αλλά θα πρέπει να υπολογισθεί το κόστος κατασκευής υπόγειων χώρων (δεδομένου ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σ∆ΙΤ κοστολόγησε την ανέγερση κτιρίου 25.000 τ.μ. στο Τελωνείο και υπολόγισε ότι θα έφτανε στο ύψος των 50.000.000 ευρώ, αλλά υπολόγισε και το κόστος διαχείρισης από ιδιώτες (βλέπε Σ∆ΙΤ) σε βάθος 35ετίας σε 250.000.000 ευρώ. Έτσι προέταξε έναν απαγορευτικό «λόγο» επιλογής του συγκεκριμένου χώρου.

Και ενώ ο ∆ικηγορικός Σύλλογος Πειραιά είχε συμφωνήσει με τη λύση της Ραλλείου Σχολής και πάλεψε επί έξι χρόνια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, η κυβέρνηση της Ν∆, με την παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών της, άλλαξε τα σχέδια προτάσσοντας την ανάγκη στέγασης όλων των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα κτίριο, γεγονός που δεν μπορούσε να καλυφθεί από το συγκεκριμένο. Γιατί θα έπρεπε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το κτίριο της οδού Σκουζέ.

Η λύση της Ραλλείου Σχολής ήταν και απαίτηση πολιτών και φορέων της πόλης, γιατί θα αξιοποιούνταν ένα κτιριακό κουφάρι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ο ∆ικηγορικός Σύλλογος του Πειραιά, παρά την παλαιότερη απόφαση συναίνεσης στο κτίριο της Ραλλείου, έκρινε θετική την πρόταση για προκήρυξη νέου διαγωνισμού εξεύρεσης κτιρίου για όλες τις δικαστικές υπηρεσίες, αλλά έθεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Ζήτησε να περιληφθεί στον μειοδοτικό διαγωνισμό και η αγορά οικοπέδου εντός των ορίων του δήμου, ενώ επισήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις της διαδικασίας για την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Ενστάσεις, ωστόσο, και σοβαρές, εξέφρασαν σύμβουλοι του ∆ΣΠ προεξάρχοντος του μέλους του ∆Σ Ιωάννη Καρδαρά, ο οποίος είναι και μέλος του ∆Σ του ΤΑΧ∆ΙΚ. Σύμφωνα με την άποψή τους, η απόφαση για προκήρυξη διαγωνισμού είναι αιφνίδια. Τάσσονται υπέρ της προτίμησης δημοσίων κτιρίων και δηλώνουν πως δεν θα μετάσχουν σε μια αδιαφανή και λανθασμένη διαδικασία.

Πάντως ένα είναι βέβαιο: Πως η ιστορία της μεταστέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά δεν θα τελειώσει εδώ.

…………

Πειραιάς: Αρωμα σκανδάλου στην αγορά νέου κτιρίου για τα δικαστήρια

Ενα άρωμα σκανδάλου αναστατώνει τον Πειραιά. Αιτία η πρόθεση του Δημοσίου να αγοράσει νέο κτίριο για τη στέγαση των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης. Ομως το Δημόσιο έχει άλλα κατάλληλα κτίρια. Επίσης άφησε να εκπλειστηριαστεί το κτίριο που, όπως δείχνει, θέλει τώρα να αγοράσει. Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης πρόκειται να χαρίσει σε ιδιωτική εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω.

Η ανάρτηση στη Διαύγεια της διακήρυξης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για την αγορά ενός κτιρίου περίπου 30.000 τ.μ. στα όρια του Δήμου Πειραιά, είναι τόσο σαφής στις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κτίριο ώστε φωτογραφίζει ένα συγκεκριμένο: την παλιά καπνοβιομηχανία Κεράνη.

Το κτίριο εκπλειστηριάστηκε για 5.500.000 ευρώ και τώρα μπορεί να αγοραστεί ξανά από το Δημόσιο για ποσό έως 80.954.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

Αν και προσφέρονταν δωρεάν δύο δημόσια κτίρια, αυτό της Ραλλείου (μάλιστα είχαν δοθεί και χρήματα για μελέτες) και αυτό του πρώην Τελωνείου στο λιμάνι του Πειραιά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει άλλο κτίριο από ιδιώτη.

Είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πειραιά η μεταστέγαση των δικαστηρίων. Ετσι η διακήρυξη του ΤΑΧΔΙΚ θα ήταν καλοδεχούμενη, αν δεν υπήρχαν κάποιες περίεργες συμπτώσεις. Για παράδειγμα, το Δημόσιο ζητάει ένα κτίριο έως 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Το κτίριο του «Κεράνη» στα Καμίνια είναι 29.900 τ.μ..

Τι λένε δικηγόροι

Το μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννης Καρδαράς που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά, δήλωσε:

«Ενώ ψάχνουμε τόσο καιρό για δικαστικό μέγαρο και ενώ διήρκησαν 7 έτη διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πειραιά, είχε καταρχήν συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση για 49 έτη του κτιρίου της Ραλλείου του οποίου η αποπεράτωση είχε προϋπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Η δε μετασκευή του δημοσίου κτιρίου εκεί που είναι σήμερα τα δικαστήρια, είχε προϋπολογιστεί 8 έως 10 εκατ. Άρα με 35 εκατομμύρια θα είχαμε δυο δικαστικά μέγαρα. Παρακάμπτεται αυτό για το οποίο είχε υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το δήμο και παρακάμπτεται το δημόσιο κτίριο στην Ακτή Κονδύλη, με πρόσοψη στο λιμάνι και πλησίον όλων των συγκοινωνιακών προσβάσεων.

Είναι απαράδεκτο να παρακάμπτονται δυο δημόσια ακίνητα και να αγοράζεται ιδιωτικό με το σκεπτικό ότι όλα τα δικαστήρια θα είναι σε ένα κτίριο. Και ερωτώ γιατί να μην είναι το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. στην ακτή Κονδύλη) το πιο κατάλληλο που είναι και μεγαλύτερο σε επιφάνεια οικοπέδου από του «Κεράνη» χωρίς να δώσουμε 80 εκατ.;».

Ιδιοκτήτης ισραηλινή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων

Το κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» ανήκει στον ισραηλινό όμιλο BZPW Real Estate Development.

Η εταιρεία έχει αγοράσει σειρά ακινήτων στην Πλάκα, τα Ιλίσια, στου Ψυρρή, το Περιστέρι, τη Νίκαια και το «φιλέτο» της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, με τις… ευλογίες της διοίκησης Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην τράπεζα.

ΠΗΓΗ

…………………………………..

……………………………………

Η ιστορική καπνοβιομηχανία Κεράνης στον Πειραιά, μετά την εγκατάλειψή της

………………………………………………………………….