Εισήγηση για παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ

15249034_EVV_PROYPOLOGISMOS_VOYLH_PAPAKONSTANTINOY_11_1369805485967.limghandlerΤην παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εισηγείται προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος), ενώ ζητεί να παραπεμφθούν ως συμμέτοχοι η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε  τα ονόματα των συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, ενώ δε διέταξε φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενος στα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί εκμεταλλευτήκαν την συγγένεια τους με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να διαγραφούν τα ονόματα τους από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30 χιλιάδων ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι είχαν αφεθεί και οι τρεις συγγενείς του.

Το εάν και ποιοι θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα το αποφασίσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατηγορούνται και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, οι οποίοι έχουν παρει προθεσμία για να απολογηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο κ. Διώτης αντιμετωπίζει και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου. Ο τελευταίος ενεπλάκη στην υπόθεση, καθώς είχε λάβει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το αντίγραφο- στικάκι της αρχικής λίστας και φέρεται να  το παραποίησε.

Ο κ. Καπελέρης είχε παραλάβει μία λίστα 20 ονομάτων από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν όντως αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς να πραγματοποιήσει όμως φορολογικό έλεγχο.

http://www.naftemporiki.gr/story/837698/eisaggeliki-protasi-gia-parapompi-tou-g-papakonstantinou-sto-eidiko-dikastirio

Αφήστε μια απάντηση