Ο Πολωνός Υπ.Εξωτερικών επέπληξε τον πρόεδρο της χώρας για τα λόγια του περί πυρηνικών όπλων

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Φωτογραφία: AP Photo/Bela Szandelszky

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda δεν είχε την εξουσία να συζητήσει την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat.

«Ο Πρόεδρος έχει ήδη πει στα υψηλότερα επίπεδα και για να καταστήσει σαφές -όχι στα πολωνικά- να μην μιλήσει γι’ αυτό και ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία πιθανότητα γι’ αυτό». – είπε ο Σικόρσκι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της χώρας δεν έδωσε στον πρόεδρο την εξουσία να μιλήσει για το θέμα των πυρηνικών όπλων. Ο Σικόρσκι σημείωσε επίσης ότι ο Ντούντα εκπροσωπεί την εξωτερική πολιτική, η οποία διαμορφώνεται από το Συμβούλιο Υπουργών και όχι μόνο τον αρχηγό του κράτους.

Νωρίτερα, στις 25 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι οι συζητήσεις στην Πολωνία για τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, οι συνέπειες αυτών των προκλητικών συζητήσεων μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση μόνιμης ανάπτυξης πυρηνικών εγκαταστάσεων χωρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Πολωνίας, η Ρωσία θα τις καταστήσει στρατιωτικό της στόχο. Ο ίδιος χαρακτήρισε οποιεσδήποτε πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ από κοινού με άλλες χώρες αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

Ο Ντούντα μίλησε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολωνικών αρχών και των αμερικανών συναδέλφων τους σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη χώρα στις 22 Απριλίου. Τόνισε ότι εάν ληφθεί απόφαση, η Βαρσοβία «απλώς θα εφαρμόσει τη γενική πολιτική». Αργότερα την ίδια μέρα, ο Ντούντα είπε ότι δεν είχαν ληφθεί ακόμη αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία.

Σχολιάζοντας αυτό, ο Ρωσικός Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα αναλύσει την κατάσταση και θα κάνει επίσης τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………………..