Γρηγόρης Αυξεντίου. Ο Ήρωας της Κύπρου που τον έκαψαν ζωντανό οι Άγγλοι, μετά από προδοσία…

ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

Η αγγλοκρατία στην Κύπρο (1878 – 1960)

Πως, με πρόσχημα να υποστηρίξουν τους Τούρκους εναντίον της Ρωσσίας οι Άγγλοι (και τότε) , ζήτησαν και πήραν υπό την κατοχή τους την Κύπρο … (όπως και τώρα, που σίγουρα δεν υποστηρίζουν την Ουκρανία για το θεαθήναι) !!

[ Το 1878, με το συνέδριο του Βερολίνου, τερματίστηκαν για την Κύπρο τριακόσια χρόνια κυριαρχίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς ο Σουλτάνος συμφώνησε να παραδώσει την Κύπρο στην Αγγλία. Είχε προηγηθεί το 1876 η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης κατά την οποία η Οθωμανική αυτοκρατορία ανέλαβε δεσμεύσεις προς άλλες μεγάλες δυνάμεις τις οποίες δεν κατάφερε να εκπληρώσει, οπότε η Ρωσσία της κήρυξε πόλεμο το 1877. Εν μέσω αναταραχών στα Βαλκάνια και της πίεσης από τη Ρωσσία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την Κύπρο στους Βρετανούς με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους.

Λόγω του Κριμαϊκού πολέμου, η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς Αγγλία και Γαλλία. Με σκοπό να βοηθήσει την Τουρκία, η Αγγλία αποδέχτηκε (δήθεν) να αποδίδει στην Οθωμανική αυτοκρατορία τα καθαρά κέρδη από τα έσοδα της στην Κύπρο. Το ποσό αυτό δεν τους το απέδιδαν, αλλά το κατακρατούσαν ως αποπληρωμή των τόκων του οθωμανικού δανείου, στο οποίο ήταν εγγυητές… ]

Ποιός είναι ο … μιλετ μπασί της Κύπρου;

Σε αυτό το απόσπασμα η Wikipedia γράφει … [ Από τα πρώτα χρόνια της οθωμανοκρατίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκτησε την πολιτική της δύναμη, αφού οι καθολικοί απομακρύνθηκαν. Τον 17ο αιώνα, ο Αρχιεπίσκοπος (της Κύπρου) αναγνωρίστηκε επίσημα από την Υψηλή Πύλη ως μιλετ μπασί (αρχηγός του κράτους !! ) , και έκτοτε ήταν ο πολιτικός ηγέτης (εθνάρχης) των Ελλήνων (των “άπιστων” κατά τους Οθωμανούς). Η εκκλησία Μωάμεθ και Γεννάδιοςσυνεργαζόταν με τους Οθωμανούς σε μια σειρά διοικητικών μέτρων όπως για παράδειγμα στη συλλογή των φόρων. Έτσι κατά την έλευση της Αγγλοκρατίας, η εκκλησία είχε σημαντική οικονομική και πολιτική δύναμη, ενώ είχε επιπλέον και αρκετή κτηματική περιουσία. ]

Μόλις προχθές, γράφαμε εδώ … [ Ως γνωστόν, ο εκάστοτε Πατριάρχης είναι υπήκοος της Τουρκίας, από τότε που ο Γεννάδιος Σχολάριος παρέδωσε την πόλη στον Μωάμεθ Β’ κι αυτός σε αντάλλαγμα τον έκανε “δεύτερο τη τάξη” στην εξουσία, να εξουσιάζει και να διοικεί όλους τους “άπιστους” της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ] …

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έμεινε στην ιστορία καθώς ο ηρωισμός και η αυτοθυσία του ξεσήκωσε τους Κύπριους στον αγώνα κατά των Βρετανών δυναστών. Τού δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Έχασε τη ζωή του στις 3 Μαρτίου 1957 μετά από  επίθεση των Βρετανών στη σπηλιά που κρυβόταν στη Μονή Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν μια πληροφορία από έναν βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος.

(Είδαμε παραπάνω ότι… “η εκκλησία της Κύπρου συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς σε μια σειρά διοικητικών μέτρων…” Όπως όμως είναι γνωστό από την ιστορία, οι ρασοφόροι ήταν πάντα συνεργάτες των εκάστοτε κατακτητών… Όπως είδαμε, πάλι παραπάνω, “η εκκλησία της Κύπρου είχε επιπλέον και αρκετή κτηματική περιουσία” . Ως γνωστόν, τα μοναστήρια κατέχουν τα βοσκοτόπια που είναι στην περιοχή τους και θα ήταν παράδοξο ο βοσκός να ήταν ξένος προς το μοναστήρι. Ποιός μας λέει ότι πίσω από την προδοτική κατάδοση του Γρηγόρη Αυξεντίου, δεν ήταν οι ρασοφόροι καλόγεροι ;; )

Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί.

Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ». Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά.

Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, και ο δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους.

Οι Βρετανοί μετά από τις άκαρπες προσπάθειες σύλληψής του έριξαν στην σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου. Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957.

Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα».

……………………….

Μα, γιατί ανατίναξαν τον μιναρέ; Γιατί; Πλύση εγκεφάλου εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

…………………………………………………………………………………………………………………….