Global Drones War (GDW) !! Στόλτενμπεργκ: 1 εκ. drones στην Ουκρανία από 20 μέλη του ΝΑΤΟ !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg - RIA Novosti, 1920, 15/02/2024
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο drones
.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους πρόκειται να μεταφέρουν ένα εκατομμύριο drones στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ υλοποιεί από κοινού τον στόχο της παροχής ενός εκατομμυρίου drones στην Ουκρανία. Είκοσι σύμμαχοι συμφώνησαν επίσης να συμμετάσχουν στον συνασπισμό αποναρκοθέτησης”, είπε μετά από μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν περίπου το 99% της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η Ουκρανία και η συνολική στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο εκτιμάται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
.
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άντρις Σπρούντς ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συνασπισμού από σχεδόν δύο δωδεκάδες χώρες για τον οπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με drones στα μέσα Ιανουαρίου.
.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Alexander Bornyakov, το Κίεβο αναπτύσσει μια ολόκληρη σειρά νέων drones και ρομποτικών όπλων. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε σχέδια για τη δημιουργία ενός «στρατού drone» για να «κλείσει» μια πρώτη γραμμή που εκτείνεται πάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα. RIA Novosti
……………………….
……………………….
Κύριλλος Στρέλνικοφ Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα μείνει αναπόφευκτα στην ιστορία ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξει για πάντα τα στρατιωτικά δόγματα όλων των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου.

Η μακραίωνη στρατηγική της χερσαίας κατάκτησης έχει εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για κυριαρχία στους ουρανούς πάνω από το πεδίο της μάχης – που, σύμφωνα με όλους τους κορυφαίους ειδικούς, σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή.

Η πρώτη μαζική χρήση drones στην Ουκρανία στην ιστορία μας επιτρέπει ήδη να βγάλουμε αρκετά σημαντικά συμπεράσματα.

Συμπέρασμα πρώτο. Το πεδίο μάχης γίνεται «διαφανές» – δηλαδή, με την υπάρχουσα πυκνότητα drones ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν κρυφά αποθέματα σε ένα ορισμένο σημείο και να πραγματοποιηθεί ένας απροσδόκητος ελιγμός – για παράδειγμα, μια μαζική επίθεση. Είδαμε παραδείγματα αυτού κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι του 2023, όταν οι Ρωσσικές Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμενες προληπτικά, συνέτριψαν και κατέστρεψαν τις συγκεντρωμένες εχθρικές δυνάμεις.

Συμπέρασμα δύο. Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων έχει αυξηθεί κατά μια τάξη μεγέθους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η αλυσίδα «ανίχνευσης στόχου – λήψη απόφασης για ήττα – χτύπημα του στόχου» δεν ξεπερνά πλέον το ένα ή δύο λεπτά και αυτός ο χρόνος μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι αλγόριθμοι που έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες για τη διαβίβαση πληροφοριών και την τελική παραλαβή μιας εντολής μάχης όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, αλλά παίζουν άμεσα στα χέρια του εχθρού, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενημέρωση και εκδημοκρατισμό του αλγόριθμοι λήψης αποφάσεων για τοπικούς διοικητές και μεταφορά των εξουσιών λήψης αποφάσεων στον μεμονωμένο στρατιώτη.

Συμπέρασμα τρίτο. Τα drones έχουν εκδημοκρατίσει τον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι χειριστής μαχητικού drone—όχι απλώς στρατιώτης μάχης, αλλά και εθελοντής και πολίτης. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χειριστές drone δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στα χαρακώματα, αλλά μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά μάχιμες αποστολές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.

Συμπέρασμα τέταρτο. Τα drones μπορούν να εξουδετερώσουν την αριθμητική και την πυροσβεστική υπεροχή. Τα φτηνά drones, απλά στη σχεδίαση και τον έλεγχο, είναι ιδανικά για «ανταλλαγή», όταν ένα drone κοστίζει χίλια δολάρια μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπέρασμα πέμπτο. Τα drones ελαχιστοποιούν τις δικές τους απώλειες και αυξάνουν αυτές των άλλων. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο χειριστής του drone μπορεί συχνά να βρίσκεται μακριά και σε σχετική ασφάλεια, ενώ το «κατοικίδιο» του προκαλεί θάνατο και καταστροφή. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτή τη στιγμή, οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ρωσσικών Ενόπλων Δυνάμεων (άνθρωποι και εξοπλισμός) είναι ήδη κατά 75% στη συνείδηση ​​των drones.

Η Ουκρανία άρχισε εκ των προτέρων να προετοιμάζεται για τον «πόλεμο των drones» με τη Ρωσσία και είχε πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα κατά την αρχική περίοδο της σύγκρουσης. Όμως, σύμφωνα με δυτικές πηγές, από τον Νοέμβριο του 2023, ο αριθμός των ρωσσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εχθρικά στρατεύματα έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα νούμερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μαθαίνοντας γρήγορα από τα λάθη του και τις ατομικές επιτυχίες του εχθρού (και δεν υπάρχει τίποτα επαίσχυντο για εμάς σε αυτό), ο ρωσσικός στρατός, με τη βοήθεια των οπισθίων, χτίζει καθημερινά τον ουράνιο στρατό του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου , μια σειριακή (και μαζική) σειρά όλων των τύπων drones σχηματίζεται τώρα με επιταχυνόμενο ρυθμό – από εξαιρετικά μικρή έως βαριά επίθεση. Πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov στη Διεθνή Έκθεση Όπλων World Defense Show είπε ότι η Ρωσσία σχεδιάζει να διαθέσει εκατό δισεκατομμύρια ρούβλια για την ανάπτυξη και την παραγωγή UAV τα επόμενα τρία χρόνια. που σημαίνει νέα «εκατοντάδες χιλιάδες» drones FPV και «δεκάδες» χιλιάδες» βαριά drones στα στρατεύματά μας.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η σειριακή παραγωγή των βαρέων επιθετικών drones S-70 Okhotnik θα ξεκινήσει στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ. Φέτος, η Rostec σχεδιάζει να συμπεριλάβει μικροσκοπικά drones που παράγονται από την εταιρεία Kalashnikov στον εξοπλισμό των μαχητικών. Γίνονται βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά και η κυκλοφορία των θρυλικών πλέον Lancets, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού των ρωσσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνεται. Στο Ταταρστάν ολοκληρώθηκε η κατασκευή εργοστασίου όπου θα παραχθούν έξι χιλιάδες drones Geranium-2, κάτι που ήδη προκαλεί πανικό τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Yuriy Ignat, το drone μας (σ.σ.: της Ρωσσίας) είναι εκπληκτικά ανθεκτικό, ακόμα κι αν χτυπήθηκε δεκάδες φορές: «Ακόμα κι αν είναι σαν κόσκινο, εξακολουθεί να πετάει πιο μακριά στον στόχο, αυτό είναι όλα.”

Η στιγμή της τελικής μετάβασης της πρωτοβουλίας για τα drones στις ρωσσικές Ένοπλες Δυνάμεις υποδείχθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν, σύμφωνα με αναφορές από την ουκρανική διοίκηση, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ο αριθμός των στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χτυπήθηκε από ρωσικά drones αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό.

Αμέσως μετά, το αξιοσέβαστο δυτικό έντυπο Foreign Affairs δημοσίευσε ένα πανικόβλητο άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο των drone: πώς το Κίεβο μπορεί να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα από τη Ρωσσία». Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο πρώην επικεφαλής της Google Eric Schmidt , ο οποίος τώρα ηγείται της δεξαμενής σκέψης Special Competitive Studies Project (SCSP), η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες.

Ο Schmidt γράφει: «Η Ρωσσία όχι μόνο έχει ξεπεράσει την Ουκρανία στην παραγωγή drones, παράγοντας περίπου εκατό χιλιάδες μονάδες το μήνα, αλλά έχει επίσης drones που δεν έχουν ανάλογα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. προσπαθώντας να παράγει drones που να μπορούν να αντέξουν τον ρωσσικό ηλεκτρονικό πόλεμο. Ωστόσο (παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει παράσχει στην Ουκρανία τις μέγιστες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα), η συλλογική Δύση είναι χρόνια πίσω από τη Ρωσσία».

Τα λόγια του Schmidt επιβεβαιώνονται από το Newsweek, το PBS και το ABC, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι ρωσσικές Ένοπλες Δυνάμεις καταρρίπτουν και καταστέλλουν περίπου δέκα χιλιάδες ουκρανικά drones το μήνα.

Αν και η Ρωσσία έχει ξεπεράσει προφανώς τους πόνους της μη επανδρωμένης ανάπτυξης και έχει πάρει σταθερά την πρωτοβουλία, είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση – και γενικά απαράδεκτο.

Κρατώντας τα μη επανδρωμένα καλαμάκια, το καθεστώς του Κιέβου ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Drone Army», στο πλαίσιο του οποίου ένας στόλος μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει σύντομα να κινηθεί εναντίον της Ρωσσίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα παραδώσει «τη μεγαλύτερη παρτίδα drones στην ιστορία» στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα για τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου στρατευμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας – τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Και η επιθυμία των εχθρών μας να αντισταθμίσουν το συντριπτικό μας πλεονέκτημα στο πυροβολικό και τους πυραύλους με drones δεν μπορεί να υποτιμηθεί: στις αρχές του περασμένου έτους υπήρχαν μόνο επτά τοπικοί κατασκευαστές drone στην Ουκρανία και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον ογδόντα από αυτούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι ο στρατός μας (και τα μετόπισθεν) πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα και επαρκώς στις αλλαγές που συντελούνται. Και αυτό ισχύει πλήρως για τον τομέα του στρατιωτικού μη επανδρωμένου ελέγχου, όπου οι στρατιές από αφρώδη drones είναι σε θέση να σταματήσουν και να καταστρέψουν εχθρικές θωρακισμένες αρμάδες.

Ο στρατός, οι μηχανικοί, οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι στην παραγωγή μας το καταλαβαίνουν πολύ καλά – και αυτό σημαίνει ότι η νίκη μας στον ουρανό θα σημαίνει επίσης μια οριστική και αμετάκλητη νίκη στο έδαφος.

…………………………………………………………………………………………………….