Το δικαίωμα αυτοάμυνας και το δικαίωμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αυτή καθεαυτή, αλλά αποτελεί την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1948 κατοχυρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο προοίμιό της.

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι άνδρες «συνελήφθησαν αυθαίρετα» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αφού οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν δύο καταφύγια στην πόλη Μπεΐτ Λαχίγια για μέρες. Πάρθηκαν αιχμάλωτοι από τα σχολεία Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ και Νέο Χαλέπι, τα οποία και τα δύο είναι συνδεδεμένα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα σε μια δήλωση.

Το δημοσίευμα κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και τα παρατηρητήρια, και τα όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν αυτή τη συνεχιζόμενη επίθεση που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής εναντίον δημοσιογράφων από τις [7 Οκτωβρίου] και να καταβάλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους από την κράτηση και την προστασία τους».

Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους, δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί και συγκρίσεις με παρόμοια κατάπτυσμα φαινόμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Κυρίως ο στρατός του Ισραήλ θα πρέπει να ντρέπεται καθώς πολύ καλά γνωρίζει το ιστορικό παρελθόν του εβραϊκού λαού.