Ρωσσικό Υπουργείο Άμυνας: Οι ΗΠΑ άσκησαν σενάριο βιοπρόκλησης κατά της Ρωσσίας στο Lvov

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΥΓΕΙΑ
Στιγμιότυπο βίντεο

Στρατηγός Kirillov: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια πρόκληση με τον ιό της γρίπης των πτηνών στο Lvov

Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Lvov με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ασκήθηκαν προκλήσεις με χρήση του ιού της γρίπης των πτηνών, σκοπός τέτοιων ενεργειών ήταν να κατηγορηθεί η Ρωσσία για βιολογική δολιοφθορά, δήλωσε ο επικεφαλής της δυνάμεις ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής άμυνας των ενόπλων δυνάμεων, Αντιστράτηγος Igor Kirillov, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti .
.
.
«Με την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και τη μεσολάβηση του STCU , η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση βιολογικών απειλών πραγματοποιήθηκε στη βάση του Εθνικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Galitsky στην πόλη Lviv από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2023», είπε. σε μια ενημέρωση.
.
Σύμφωνα με το τμήμα, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ( SBU ) και της εθνικής αστυνομίας, καθώς και υπάλληλοι δυτικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
.
“Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι πρόσφατα ο πιο μελετημένος μικροοργανισμός σε εργαστήρια με υψηλό επίπεδο απομόνωσης είναι ο παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών. <…> έχει πιθανότητα μετάβασης μεταξύ των ειδών και υψηλή θνησιμότητα για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι η χρήση του συγκεκριμένου παθογόνου βιολογικού παράγοντα συμπεριλήφθηκε στο σενάριο εκπαίδευσης», σημείωσε ο αντιστράτηγος.
.
Σύμφωνα με τον Kirillov, το σενάριο που αναπτύχθηκε σχεδιάστηκε να εφαρμοστεί στην περιοχή Nikolaev. Εκεί, σύμφωνα με το τμήμα, καταγράφεται η εμφάνιση περιστατικών λοιμώξεων. Στη συνέχεια, λαμβάνονται δείγματα και αναλύονται, μετά από τα οποία συμπεραίνεται ότι «με μεγάλο βαθμό πιθανότητας» το περιστατικό συνέβη ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς από τη Ρωσσία.
.
«Οι πληροφορίες για το ξέσπασμα καλύπτονται από τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως από τα δυτικά, για να τραβήξουν την προσοχή στην κατάσταση· ιατροί βγαίνουν στους δρόμους με αφίσες για την ευθύνη της Ρωσσίας για παραβίαση των υποχρεώσεων της σύμβασης», πρόσθεσε ο επικεφαλής των στρατευμάτων του RCBZ.
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέλλον «θα ξεκινήσει έρευνα με τη χρήση του μηχανισμού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να πειστεί η διεθνής κοινότητα για τη διαφάνεια και την αμεροληψία των δεδομένων». Ως τελευταίο βήμα, οι ρωσσικές αρχές κατηγορούνται για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τα βιολογικά και τοξικά όπλα· η Δύση εισάγει νέες κυρώσεις.

Νέα ονόματα

Το Υπουργείο Άμυνας συμπλήρωσε τον κατάλογο των προσώπων που εμπλέκονται στον ουκρανικό στρατιωτικό-βιολογικό φάκελο με συμμετέχοντες στην εκπαίδευση στο Lvov.
“Μεταξύ αυτών, η Philippa Lentzos, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Βιοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε ως συντονιστής. Τα τελευταία χρόνια, ο Lentzos δημοσιεύει ενεργά δραστηριότητες με στόχο την απαξίωση της Ρωσσίας σε θέματα βιοασφάλειας στη διεθνή σκηνή”, είπε ο αντιστράτηγος .
.
Με τη σειρά της, η Gemma Bowsher, μέλος του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου , ειδικεύεται στην ανάλυση πληροφοριών και στις τεχνολογίες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης. Η Oksana Kucheryava, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, διαχειρίζεται έργα για κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των μέσων ενημέρωσης.
«Η συμμετοχή της στην εκπαίδευση δείχνει ότι ζητήματα που σχετίζονται με τη διάδοση παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης», πρόσθεσε ο Kirillov.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι στην εκδήλωση ήταν παρούσα η επικεφαλής του εργαστηρίου αναφοράς για τη διάγνωση ιογενών και ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών, Irina Demchishina.
«Προηγουμένως σημειώσαμε ότι ο Demchishina ενήργησε ως ενδιάμεσος στην αλληλεπίδραση με τους εργολάβους του Πενταγώνου – τις εταιρείες Black & Vitch και Metabiota, και επέβλεπε την υλοποίηση των έργων DTRA στην Ουκρανία», θυμάται ο Kirillov.
.
Σύμφωνα με το υλικό για την ενημέρωση, στην εκπαίδευση του Lviv παρακολούθησε επίσης η επικεφαλής του τμήματος βιολογικής ασφάλειας και βιολογικής προστασίας του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας Ντάρια Πονομαρένκο, η επικεφαλής επιδημιολόγος για την περιοχή Khmelnitsky Alexander Mirny και ο επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης και αντιμετώπισης κινδύνων του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Zaporozhye του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας Evgeniy Tulushev.

………………………………………………………………………………………………