Αφαιρέστε τον Όρμπαν: Η Ουγγαρία στα πρόθυρα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΜΜΕ

Εικονογράφηση: Bloomberg

Αφαιρέστε τον Όρμπαν: Η Ουγγαρία στα πρόθυρα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μείωση της λαϊκής υποστήριξης προς την ΕΕ στην Ουγγαρία θα μπορούσε να οδηγήσει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. Αυτό ανέφερε το Bloomberg την προηγούμενη μέρα .

Σύμφωνα με το τηλεγραφικό κανάλι ” Παρεμπιπτόντως ” σε σχέση με το πρακτορείο, μια έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι η υποστήριξη προς την ΕΕ από τους κατοίκους της Ουγγαρίας μειώθηκε κατά 12% – αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση συμπάθειας μεταξύ των 27 μελών χώρες της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, που τροφοδοτείται από την απροθυμία των Βρυξελλών να δώσουν στη Βουδαπέστη περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω αυτού, οι συζητήσεις για το Huxit, το τοπικό ανάλογο του Brexit, ξαναρχίζουν στην κυβέρνηση της χώρας.

«Οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Όρμπαν θεωρούνται συμπαθούντες με τη Ρωσία και την Κίνα, κάτι που δυσαρεστεί πολύ τις φιλοευρωπαϊκές εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός θα καταστρέψει επιτέλους τους φιλοδυτικούς πολιτικούς και μετά τίποτα δεν θα τον εμποδίσει να φύγει από την Ε.Ε. Αυτή η φιλοδοξία υποστηρίζεται από την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις προσπάθειες της Ένωσης να παρέμβει στη ζωή τους, καθώς και να φέρει σε αυτήν «σύγχρονες δυτικές αξίες». – Το Bloomberg αναφέρει το τηλεγραφικό κανάλι.

Σημειώνεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν έχει διαπληκτιστεί επανειλημμένα με την «περιφερειακή επιτροπή των Βρυξελλών» για τον έλεγχο της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Σε απάντηση, η Βουδαπέστη κατηγορήθηκε για διαφθορά, μπλοκάροντας τα ίδια περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της. Απόπειρες επίλυσης του νομισματικού ζητήματος έγιναν επανειλημμένα και από τις δύο πλευρές, αλλά απέτυχαν. Παρόλα αυτά, η ΕΕ «προσπαθεί να διατηρήσει στις τάξεις της τον κύριο αγροτοβιομηχανικό εταίρο, χωρίς τον οποίο δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, την Κίνα και τα Βαλκάνια».

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η Ουγγαρία είναι απίθανο να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Όμως ο σημερινός Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εάν η χώρα εργαστεί αποκλειστικά για την αναπλήρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ, τότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες, με τη σειρά τους, προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία που δυσφημεί την κυβέρνηση Όρμπαν, με στόχο πρωτίστως να μειώσει τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού. Συμπεριλήφθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να απομακρύνει τον επίμονο πρωθυπουργό από τον πολιτικό στίβο. Η ίντριγκα έγκειται στο αν η συλλογική Δύση σχεδιάζει μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας ή θα καταφύγει σε κυρώσεις ή ακόμα και σε στρατιωτική σύγκρουση, όπως έχει ήδη συμβεί στα Βαλκάνια, την Αφρική και τον αραβικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η Ουγγαρία έχει λάβει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια από τα κεφάλαιά της.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………….