Ένα Γερμανικό ναρκαλιευτικό βρήκε μια τέταρτη διαρροή στους Nord Stream

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: marinetraffic.com. 

Ένα Γερμανικό ναρκαλιευτικό βρήκε μια τέταρτη διαρροή στο Nord Stream

Το ναρκαλιευτικό του Γερμανικού Ναυτικού ήρθε στο Nord Stream. Η σουηδική ακτοφυλακή ανακάλυψε μια τέταρτη διαρροή στο Nord Stream.

Σήμερα το πρωί, 29 Σεπτεμβρίου, το ναρκαλιευτικό Bad Rappenau έφτασε στο σημείο των διαρροών στο Nord Stream βορειοανατολικά του δανικού νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα. Την προηγούμενη μέρα το πλοίο έφυγε από το λιμάνι του Κιέλου.

Προς το παρόν, το πλοίο κάνει ελιγμούς κατά μήκος ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία – περίπου πέντε μίλια από τις διαρροές, σύμφωνα με την πύλη πλοήγησης Vesselfinder. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το πλοίο της Σουηδικής Ακτοφυλακής «Amphitrite», το οποίο ασχολείται με την επιτήρηση. Στην ίδια περιοχή ήρθε και η δανέζικη φρεγάτα Absalon. Από τη ρωσική πλευρά, η παρατήρηση πραγματοποιείται από το ιστιοφόρο Sedov, το οποίο βρισκόταν σε αυτήν την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας για την εξάσκηση των μαθητών.

Η σουηδική ακτοφυλακή είπε ότι ανακάλυψε μια τέταρτη διαρροή σε αγωγούς φυσικού αερίου. Ενώ υπάρχει ένα στο Nord Stream 2 νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm, υπάρχουν ήδη τρία στο Nord Stream: ένα στην οικονομική ζώνη της Δανίας και δύο στη σουηδική οικονομική ζώνη. Αυτό αναφέρθηκε στη Svenska Dagbladet από το τμήμα.

Ο χειριστής Nord Stream 2 AG Nord Stream 2 ανέφερε άνευ προηγουμένου ζημιά που προκλήθηκε από εξωτερική παρέμβαση. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας ανέφερε τη στερέωση σεισμικών κυμάτων μεγέθους άνω των 2, χαρακτηριστικών εκρήξεων. Η σουηδική αστυνομία είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υποτιθέμενη δολιοφθορά.

Μέχρι στιγμής, η σουηδική ακτοφυλακή παρακολουθεί μόνο τις διαρροές και φροντίζει ώστε τα πλοία να μην εισέρχονται στην κλειστή ζώνη με ακτίνα πέντε μιλίων. Η υπηρεσία αναφέρει ότι οι διαρροές στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν διάμετρο μεταξύ 200 και 900 μέτρων η καθεμία και μπορούν να διεξάγουν έρευνες με καταδύσεις έως 40 μέτρα και χρησιμοποιώντας υποβρύχια έως 300 μέτρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας, το βάθος της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή των διαρροών είναι 69 μέτρα.

Προφανώς, οι δυνατότητες του γερμανικού ναρκαλιευτικού είναι υψηλότερες από αυτές της σουηδικής ακτοφυλακής και το πλοίο μπορεί να πραγματοποιήσει πρόσθετες έρευνες για νέες νάρκες σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 26 Σεπτεμβρίου, οι φορείς εκμετάλλευσης του Nord Stream και της Gascade κατέγραψαν απότομη πτώση της πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου: από 300 σε 7 bar. Μετά από αυτό, ανακαλύφθηκαν διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα σε έναν κλάδο του Nord Stream 2 και δύο Nord Stream.

Σε κάθε έναν από τους κλάδους με μήκος άνω των 1.200 χιλιομέτρων, υπήρχαν περίπου 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η αξία του συνολικού όγκου στην ευρωπαϊκή αγορά υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Kommersant εκτιμά ότι το 20-30% του φυσικού αερίου μπορεί να διαρρεύσει από τον αγωγό φυσικού αερίου: το αέριο θα ρέει μέχρι να εξισορροπηθεί η πίεση από την πίεση της στήλης του νερού κατά την ανακάλυψη ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το Tagesspiegel, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου χρειάζονται επείγουσες επισκευές ή μπορεί να χαθούν για πάντα λόγω του αλμυρού νερού. Παράλληλα, η δανική πλευρά δήλωσε ότι η έρευνα στη θάλασσα θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά από μία ή δύο εβδομάδες για λόγους ασφαλείας.

Ο Nord Stream δεν λειτούργησε, αλλά θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολύ παρόμοια με το σαμποτάζ, έθαψε αυτή τη δυνατότητα. Κάποιος προσπαθεί να διακόψει κάθε πιθανότητα αποκατάστασης των δεσμών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, λένε οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ

………………………………………………………………………………………….