Quo vadis ανθρωπότητα; η νέα ανίατη πανδημία ονομάζεται τεχνητή νοημοσύνη. Η ανοικτή επιστολή του Έλον Μασκ

Technology TOP STORIES ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κράτος και Βία, για σας η προσταγή του Δία τέλειωσε και πια τίποτα δε στέκει εμπόδιο· Αἰσχύλου Προμηθεὺς Δεσμώτης(1).

Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο πατέρας του σύγχρουνου Φρανκενστάιν*, (λένε ότι) θέλει να μπουν όρια (στα μέτρα του) στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Μια ανοικτή επιστολή που συνυπογράφεται από τον Elon Musk και χιλιάδες άλλους ζητώντας μορατόριουμ στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Οι ερευνητές που αναφέρονται στην επιστολή καταδίκασαν την αναφορά της επιστολής στο έργο τους, ορισμένοι υπογράφοντες αποκαλύφθηκε ότι ήταν ανύπαρκτοι ως άτομα και άλλοι απέσυραν την υποστήριξή τους.

Η πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής ανήκει στο ινστιτούτο “The Future of Life”, παραθέτοντας 12 έρευνες από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και νυν και πρώην υπαλλήλων της OpenAI, της Google και της θυγατρικής της DeepMind. Αλλά τέσσερις ειδικοί που αναφέρονται στην επιστολή εξέφρασαν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η έρευνά τους χρησιμοποιήθηκε για να διατυπωθούν τέτοιοι ισχυρισμοί.τίου, περισσότεροι από 1.800 υπογράφοντες – συμπεριλαμβανομένου του Musk, του Gary Marcus και του συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak – ζήτησαν ένα εξάμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης «πιο ισχυρών» από το GPT-4. Την κίνηση στήριξαν επίσης επιστήμονες από την Amazon, την DeepMind, την Google, τη Meta και τη Microsoft.

Το GPT-4, που αναπτύσσεται από την OpenAI, έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να διεξάγει συνομιλίες σαν άνθρωπος, να συνθέτει τραγούδια και να συνοψίζει μεγάλα έγγραφα. Τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «ανταγωνιστικά στην ανθρωπότητα>> είναι επικίνδυνα!

«Τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης και οι ανεξάρτητοι ειδικοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το μορατόριουμ για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν από κοινού ένα σύνολο κοινών πρωτοκόλλων ασφάλειας για προηγμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες», ανέφερε η επιστολή.

Η πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής ανήκει στο ινστιτούτο “The Future of Life”, παραθέτοντας 12 έρευνες από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και νυν και πρώην υπαλλήλων της OpenAI, της Google και της θυγατρικής της DeepMind. Αλλά τέσσερις ειδικοί που αναφέρονται στην επιστολή εξέφρασαν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η έρευνά τους χρησιμοποιήθηκε για να διατυπωθούν τέτοιοι ισχυρισμοί.

Η επιστολή κυκλοφόρησε αρχικά χωρίς να διαθέτει πρωτόκολλα επαλήθευσης υπογραφής και έτσι συγκέντρωσε υπογραφές από άτομα που στην πραγματικότητα είτε δεν υπάρχουν είτε δεν την υπέγραψαν, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Xi Jinping, και του επικεφαλής επιστήμονα της Meta, Yann LeCun, ο οποίος αργότερα διευκρίνισε στο Twitter ότι δεν την υποστήριξε.

Οι επικριτές κατηγόρησαν το Future of Life Institute (FLI) ότι εστιάζει σε απίθανα «αποκαλυπτικά» σενάρια έναντι πιο άμεσων ανησυχιών για την τεχνητή νοημοσύνη. Το ινστιτούτο FLI χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα Musk.

Επεξεργασία κειμένου απο ΠΗΓΗ

*Ηταν 1995 και ο Μασκ με τον αδελφό του δανείστηκαν 28.000 δολάρια από τον πατέρα τους για να ιδρύσουν τη Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε εφαρμογές οδηγών πόλης σε εφημερίδες και περιοδικά. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα η Zip2 πουλήθηκε στην Compaq έναντι 307 εκατ. δολαρίων και ο ίδιος ο Μασκ έλαβε στο χέρι 22 εκατ. δολάρια. 

Από την PayPal… στο διάστημα 

Αποφάσισε άμεσα να επενδύσει τα 10 εκατ. δολ. για να ιδρύσει την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών X.com, που σύντομα συγχωνεύτηκε με την υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων Pay Pal. Όταν το 2002 το eBay εξαγόρασε την PayPal έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, ο Μασκ έλαβε 165 εκατ. δολάρια και έβαλε μπρος τα σχέδιά του για διαστημικές περιπέτειες. Από τότε σκεφτόταν την εξερεύνηση του Άρη. Πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι εκεί βρίσκεται η… σωτηρία της ανθρωπότητας. Περισσότερα

(1)«Πόνεσα την αιώνια σταυρωνόμενη ράτσα μου, που κιντύνευε πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καύκασου. Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα  καρφωμένη πάλι από το Κράτος και τη Βία στον Καύκασο –αυτός είναι ο σταυρός ο δικός της –και φωνάζει. Φωνάζει όχι τους θεούς, φωνάζει τους ανθρώπους, τα παιδιά της, να τη σώσουν».

(Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, απόσπασμα από την «Αναφορά στο Γκρέκο», κεφάλαιο ΚΖ’, «ΚΑΥΚΑΣΟΣ»).

Διαβάστε επίσης: Oυτοπία το μετα σύμπαν;

Πρώτα η Ιταλία και τώρα η Γερμανία. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα απαγορεύσει το Chat GPT;