Ο Μακρόν απειλεί το κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμανουέλ Μακρόν. Φωτογραφία: Kin Cheung / REUTERS.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση (κάτω Βουλή) της χώρας εάν αποτύχει η ψηφοφορία για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αναφέρει το BFMTV, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Η Εθνοσυνέλευση θα διεξαγάγει την Πέμπτη τελική ψηφοφορία για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, το οποίο θα καθορίσει εάν το όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 64 έτη, με το οποίο διαφωνεί η πλειοψηφία των Γάλλων.

«Όπως έμαθε το BFMTV από κυβερνητική πηγή, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων με την (Πρωθυπουργό) Ελίζαμπεθ Μπορν και υπουργούς που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ότι η συνέλευση απειλείται να διαλυθεί εάν η ψηφοφορία στην αίθουσα συνεδριάσεων», – λέει το κανάλι.

Όπως είπαν στο κανάλι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με στόχο την κινητοποίηση γύρω από την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση.

Όπως σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση. Η Γαλλίδα πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήθελε να καταφύγει στη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στις αρχές να εγκρίνουν νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, αφού είχε ήδη καταφύγει σε αυτό το μέτρο 10 φορές για να περάσει τα νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό του 2023 το περασμένο φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι αυτό το βήμα θα εκληφθεί ως αδυναμία των αρχών, οι οποίες δεν κατάφεραν να πείσουν τους βουλευτές για την ανάγκη μεταρρύθμισης και να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των ψήφων που απαιτούνται για τη στήριξη του νομοσχεδίου. Πηγή

…………………………..

σ.σ. : Για ποια “γαλλική δημοκρατία” μιλάνε αν το Σύνταγμα τους επιτρέπει την παράκαμψη κοινοβουλευτικής έγκρισης ;;

……………………………………………………………………………………………………..