«Gap with a fake» . Η Bundestag απαιτεί έκθεση για το Nord Stream.

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: Shutterstock 

Η Bundestag ξεπερνιέται από δύο τόνους αμφιβολιών: οι βουλευτές απαιτούν έκθεση για το Nord Stream

Η Επιτροπή Ελέγχου Ειδικών Υπηρεσιών της Bundestag ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να αποκαλύψουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα που διεξήχθη από ειδικά τμήματα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, αναφέρει η ΕΑdaily

«Εμείς, οι βουλευτές, περιμένουμε την έκθεση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και θέλουμε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μας ενημερώσει λεπτομερώς για την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Konstantin von Notz, σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που κυκλοφορεί σήμερα 10 Μαρτίου.

Οι Γερμανοί νομοθέτες, που ασκούν έλεγχο στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, «θέλουν να κατανοήσουν πόσο αποτελεσματικά και καλά λειτουργούν, αν ερευνούν όλες τις εκδοχές για την προέλευση των σαμποτέρ και αν συνεργάζονται επαρκώς με άλλες χώρες», εξήγησε.

Για αυτόν τον λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν απέκλεισε την εμφάνιση «ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων».

Fox News: “Sabotage Nord Stream. Είναι αλήθεια. Τώρα έχουμε την πραγματική απάντηση” (vid) Η καταστροφή της Ευρώπης…

Bombe !! Πολιτικός σεισμός στην Γερμανία: Εκαψαν έγγραφα σχετικά με το Nord Stream 2

Ειδική συνεδρίαση της επιτροπής προφίλ της Bundestag, αφιερωμένη στη διερεύνηση των εκρήξεων, έχει προγραμματιστεί για αυτήν την Παρασκευή.

Η γερμανική δημοσίευση Spiegel κατονόμασε προηγουμένως το μοντέλο και την πορεία του γιοτ, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία της επίθεσης στο Nord Stream.

Μεντβέντεφ : “ανόητη αμερικανική προπαγάνδα” ότι κάποια “φιλοουκρανική ομάδα” κατέστρεψε τους Nord Stream

Αμερικανός καθηγητής αποκάλεσε τον Λευκό Οίκο υπεύθυνο για τους βομβαρδισμούς στο Nord Stream

Οι αμερικανικοί New York Times ανέφεραν για τη διαθεσιμότητα πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες μια συγκεκριμένη φιλοουκρανική ομάδα, τα σχέδια της οποίας «δεν ήταν απαραίτητα γνωστά στο Κίεβο», βρίσκεται πίσω από το κλείσιμο της κύριας οδού παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με τη σειρά της, η γερμανική εφημερίδα Zeit έγραψε ότι τα ίχνη της επίθεσης στους αγωγούς οδηγούν προς την Ουκρανία.

Παράλληλα ο Κονσταντίν φον Νοτζ προειδοποίησε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις εκτιμήσεις. Κατά τη γνώμη του, «το κράτος ή μια ψευδοκρατική οντότητα» μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη δολιοφθορά, καθώς «είναι πολύ δύσκολο να παραδοθούν δύο τόνοι εκρηκτικών στην απαιτούμενη θέση στη Βαλτική Θάλασσα, να βυθιστούν σε βάθος και να πραγματοποιηθούν αρκετές ελεγχόμενες εκρήξεις».

Ο ειδικός Göran Svistek. Εικονογράφηση: zdf.de
Η εκδοχή ότι μια ομάδα έξι ατόμων θα μπορούσε να έχει διαπράξει δολιοφθορά στο Nord Stream είναι αμφίβολη και οι αναφορές που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης δεν υποστηρίζονται από πειστικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή, η προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους αγωγούς δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή «μεγαλύτερων οργανώσεων και δομών», δήλωσε ο Göran Svistek, Γερμανός ειδικός σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF. μέρα πρίν.

«Για μένα (που εκφράστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης) οι εκδοχές των εκρήξεων ακούγονται μη πειστικές. Δεν υπάρχουν γεγονότα σε αυτές τις αναφορές. Επιπλέον, οι λεπτομέρειες που φέρεται να παρουσιάστηκαν στις νέες εκθέσεις φαίνεται επίσης να είναι κάπως αντιφατικές». είπε ο ειδικός.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP), μια ομάδα έξι ατόμων «σίγουρα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς. Όπως σημείωσε ο ειδικός, η προετοιμασία και η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία, σχεδιασμό, καθώς και συγκεκριμένες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού εκρηκτικών.

«Μιλάμε για τα κατάλληλα προσόντα, τη δυνατότητα κατάδυσης σε μεγάλα βάθη και εγκατάστασης (πάνω του) πυροκροτητών. Ξέρω λίγους ανθρώπους που ξέρουν πώς να δουλεύουν σε αυτό το βάθος και έχουν εμπειρία με εκρηκτικά». τόνισε ο Svistek.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι δεξιότητες που επιτρέπουν τη διεξαγωγή τέτοιων δολιοφθορών αποκτώνται μόνο ως αποτέλεσμα «μακροχρόνιας εκπαίδευσης, η οποία, κατά κανόνα, πραγματοποιείται στο στρατό». Ο εκπρόσωπος του επιστημονικού κέντρου υπενθύμισε επίσης ότι τα μέλη της «φιλοουκρανικής ομάδας» αγόρασαν εκρηκτικά, νοίκιασαν ένα πλοίο και χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια.

«Όλα αυτά φέρεται να αποκτήθηκαν εν αγνοία κανενός. Ωστόσο, κανείς δεν παρατηρεί ότι τα οχήματα και τα εκρηκτικά κοστίζουν χρήματα. Χρειάζεται πολλούς πόρους, υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες, δεν μπορεί να οργανωθεί από μια μικρή ομάδα, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ». συνέχισε.

Συνοψίζοντας, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε την πεποίθησή του ότι «κάποιες μεγαλύτερες οργανώσεις και δομές» συμμετείχαν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της επίθεσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Ο Σουηδός εμπειρογνώμονας, διευθυντής του Ιδρύματος Διακρατικής Ειρήνης και Μελλοντικής Έρευνας (TFF) στο Λουντ, Γιαν Όμπεργκ, χαρακτήρισε επίσης μη πειστική την εκδοχή των δυτικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συμμετοχή μιας «φιλοουκρανικής ομάδας» στο σαμποτάζ.

«Η κάλυψη από τα ΜΜΕ συνδυάζει το κενό με την παραποίηση: παρέλειψαν την καλύτερη αναφορά μέχρι σήμερα (του δημοσιογράφου Seymour Hersh ) που δείχνει τις ΗΠΑ και έδωσαν εκτενή κάλυψη σε μια φανταστική ιστορία που περιέχει πολύ λιγότερη τεκμηρίωση, ανάλυση και αξιοπιστία από την ιστορία του Hersh. Η πιο σημαντική και έγκυρη αναφορά ενός από τους πιο σεβαστούς ερευνητές δημοσιογράφων στον κόσμο λείπει και δεν θα διστάσω να χαρακτηρίσω αυτή την εντελώς ασήμαντη ιστορία ψεύτικη, φανταστική, απλώς ανόητη και απίθανη. – το πρακτορείο TASS αναφέρει τον ειδικό.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της γερμανικής Bundestag από το κόμμα της Αριστεράς, Sevim Dagdelen, χαρακτήρισε τη νέα εκδοχή των μέσων ενημέρωσης «σε αντίθεση με όλα όσα είπε η γερμανική κυβέρνηση» σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς. Ο πολιτικός σημείωσε επίσης στο Twtter ότι τα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν λίγες μέρες μετά την κλειστή συνάντηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν .

Την Τρίτη, οι New York Times ανέφεραν , επικαλούμενοι πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από μια φιλοουκρανική ομάδα. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι τόνισαν ότι η ομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, ενήργησε εν αγνοία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των κεντρικών αρχών του Κιέβου.

Η Die Zeit ανέφερε αργότερα ότι οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν το σκάφος που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στους βομβαρδισμούς του αγωγού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εταιρεία που κατέχει το γιοτ ανήκε σε δύο πολίτες της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών το φθινόπωρο του 2022, δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά το σαμποτάζ, μετέδωσε πληροφορίες στους Ευρωπαίους εταίρους των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ένας Ουκρανός καταδρομέας ήταν υπεύθυνος για τις εκρήξεις. Μετά από αυτό, φέρεται ότι ελήφθησαν πρόσθετες πληροφορίες, που υποδεικνύουν ότι μια «φιλοουκρανική ομάδα» θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις εκρήξεις.

…………………………………

Σχετικά για Nord Stream

……………………………………………………………………………………………………………..