Το πράσινο φως δόθηκε στην εξόρυξη λιθίου στη Ρωσσία

Business News Technology ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: Τηλεγραφικό κανάλι Rosatom.

Το λίθιο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών και των συσσωρευτών που χρησιμοποιούνται από smartphone έως ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η Ρωσία απλά δεν είχε το δικό της λίθιο μέχρι πρόσφατα. Η Norilsk Nickel και η Rosatom έλαβαν άδεια για την ανάπτυξη της πρώτης κατάθεσης.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη χρήση του υπεδάφους εξέδωσε άδεια στην Polar Lithium για το πεδίο Kolmozerskoye»,  αναφέρει η Rosatom. Η κοινοπραξία Norilsk Nickel και Rosatom έλαβε το δικαίωμα να αναπτύξει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της Ρωσίας μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίστηκαν στις 8 Φεβρουαρίου, εξήγησε η κρατική εταιρεία.

«Στο μέλλον, η Ρωσία θα λάβει μεγάλης κλίμακας παραγωγή, η οποία θα αντικαταστήσει την εισαγωγή τόσο πρώτων υλών λιθίου όσο και εξαρτημάτων μπαταριών. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουμε ένα νέο προϊόν και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε γρήγορα να εργαζόμαστε στον ιστότοπο», δήλωσε ο Sergey Stepanov, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Norilsk Nickel .

Η ανάπτυξη του πεδίου Kolmozerskoye είναι απίθανο να είναι εύκολη. Το μελλοντικό πεδίο βρίσκεται στην περιοχή του Μούρμανσκ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μετάλλευμά του χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη σύνθεση. “Το έργο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Kolmozerskoye περιλαμβάνει την επεξεργασία μεταλλεύματος σε ποσότητα 1,96 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και την παραγωγή ανθρακικού και υδροξειδίου του λιθίου σε ποσότητα 45 χιλιάδων τόνων ετησίως”, ανέφερε νωρίτερα η Rosatom.

Στα τέλη του 2020, μια έκθεση από το Λογιστικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι η Ρωσία εισάγει το ένα τρίτο των στρατηγικών ορυκτών και το 60% των σπάνιων ορυκτών. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 2018-2020, οι ανάγκες της Ρωσίας σε μαγγάνιο, χρώμιο, τιτάνιο και λίθιο καλύφθηκαν πλήρως από τις εισαγωγές και για το ζιρκόνιο οι αγορές στο εξωτερικό ανήλθαν στο 87,2%. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έλαβε το 71% λιθίου από τη Χιλή.

«Δεν υπάρχει παραγωγή πρώτων υλών λιθίου στη Ρωσία, οι πρώτες ύλες έρχονται με τη μορφή ανθρακικού λιθίου κυρίως από τη Χιλή, την Αργεντινή, την Κίνα και τη Βολιβία. Συγκεκριμένα, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αποστολές από τη Χιλή και την Αργεντινή έχουν ανασταλεί, η τρέχουσα ευκαιρία για λήψη πρώτων υλών είναι αυτή τη στιγμή μόνο από τη Βολιβία», δήλωσε ο Vladislav Demidov,  αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μεταλλουργίας και υλικών του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου. , είπε τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας . Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει πρώτες ύλες, αλλά η ίδια έχει απόλυτη ανάγκη, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

«Σε ό,τι αφορά το λίθιο, το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ήδη γιγαντιαίο, γιατί εάν υπάρξει άρνηση να προμηθεύσουμε πρώτες ύλες από τη Βολιβία, με τον ίδιο τρόπο, η Χιλή και η Αργεντινή δεν θα μας προμηθεύσουν πρώτες ύλες, τότε, δυστυχώς, δεν έχουμε πού να πάρτε πρώτες ύλες λιθίου. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη, τότε μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των δικών μας αναγκών λιθίου σε μπαταρίες ιόντων λιθίου», σημείωσε ο Vladislav Demidov.

Πηγή

…………………………………
Σχετικά …
…………………………………………………………………………………………………………….