Ακήρυχτος πόλεμος ΕΕ – ΗΠΑ για τις πράσινες τεχνολογίες-και όχι μόνο- . ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε οικονομικοβιομηχανικό πόλεμο για την προσέλκυση πράσινων τεχνολογιών οδεύουν ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, με το πακέτο των 369 δισ. δολαρίων, που προβλέπονται από το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act ή IRA) προσελκύει πλέον και ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι πάλι, διαμαρτύρονται για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς -την ώρα που αγοράζουν αμερικανικό LNG- η κυβέρνηση Μπάιντεν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιδοτεί την αμερικανική πράσινη ενέργεια ή και εταιρείες από Ευρώπη και Ασία που επιλέγουν να «μεταναστεύσουν» (ή να ιδρύσουν εργοστάσια) στις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό πως η σουηδική Northvolt, μία εταιρεία που μπήκε δυναμικά στον χώρο των μπαταριών ξεκινώντας ως start-up και εξασφαλίζοντας στήριξη από τις Volkswagen, BMW και Goldman Sachs, προτίθεται να επεκτείνει την παραγωγή της στις ΗΠΑ. Με βάση τον IRA, εξασφαλίζει άλλωστε επιδότηση περίπου 600-800 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία εργοστασίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το αντίστοιχο ποσό που θα εξασφάλιζε στη Γερμανία δεν θα ξεπερνούσε τα 155 εκατ. ευρώ.

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Στη Σύνοδο των υπουργών Εμπορίου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της προεδρεύουσας Τσεχίας, Τζόζεφ Σικέλα, προανήγγειλε πως απαιτούνται λύσεις ως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ – ΗΠΑ, του ειδικού σώματος που συστάθηκε από ΕΕ και ΗΠΑ για την επίλυση των σχετικών διαφορών. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ