Βία και μίσος του Αγ. Βαλεντίνου για κάθε τι ελληνικό.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Λένε ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την νομιμότητα της Χριστιανικής θρησκείας -ο Χριστιανισμός αποκαλείτο τότε νέα και βλαβερή(ολέθρια) δεισιδαιμονία (superstitio nova ac malefica, Σουητώνιος, Νέρων ) και superstitio illicita (παράνομη δεισιδαιμονία)– τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει.

Λέγεται ότι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν του είπε να κάνει κάτι φιλανθρωπικό αλλά εκδήλωσε το μίσος του κατά του ελληνισμού, τον εκβίασε καθώς του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά δηλαδή ελληνικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί.

Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και τον εκτέλεσαν καθώς παραβίασε σημαντικούς νόμους της Ρώμης. Ο ίδιος θρύλος αναφέρει πως άφησε ένα σημείωμα ο Αγιος στην κόρη του Αστέριου γράφοντας «Ο Βαλεντίνος σου» και έτσι ξεκίνησε το έθιμο με την ανταλλαγή των μηνυμάτων. Ο άγιος που ποιός ξέρει τι να έκανε στο άμοιρο κορίτσι για να της γράφει «Ο Βαλεντίνος σου»