Ουκρανία. Οι Ούγγροι της Υπερκαρπάθιας επέκριναν τον νέο νόμο για τις εθνικές κοινότητες

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ : Μάλιστα !! Εγκρίθηκε τελικά από την Ουκρανική βουλή ο νόμος που «ερμηνεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων ως δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν μεμονωμένα από άτομα που ανήκουν σε μειονότητες» !!

Επειδή κάποιοι υπερασπίζονται τον νεοναζισμό του χιτλερίσκου Ζελένσκι, αντιδρώντας στο δημοσίευμα … [Η Ουκρανία «εξαφάνισε» με νόμο την ελληνική γηγενή μειονότητα! ” , Την ιστορία της Ουκρανίας επιχειρεί να ξαναγράψει ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νόμο που εισήγαγε προκειμένου να εξαφανιστούν ως… διά μαγείας τα πολλά εκατομμύρια των Ρώσων που κατοικούν στο ουκρανικό έδαφος. Έτσι δεν χαρακτηρίζονται ως εθνική γηγενής μειονότητα ούτε οι Ρώσσοι, αλλά ούτε οι Έλληνες. Μαζί τους και οι Ούγγροι και οι Λευκορώσοι της Ουκρανίας. ] , ας καθίσουν να μάθουν Ιστορία !!

Οι Ούγγροι της Υπερκαρπάθιας επέκριναν τον νέο νόμο για τις εθνικές κοινότητες στην Ουκρανία

Ο Ουγγρικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Υπερκαρπάθιας (KMKSZ) και η Δημοκρατική Συμμαχία των Ούγγρων της Ουκρανίας (UMDSZ) σε κοινή δήλωση επέκριναν τον νέο νόμο για τις εθνικές κοινότητες στην Ουκρανία, που εγκρίθηκε την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, από 324 (από τους 450) βουλευτές του το Verkhovna Rada, αναφέρει η ΕΑdaily

Η κοινή δήλωση σημειώνει ότι οι Ουκρανοί νομοθέτες έχουν αγνοήσει εντελώς τις εποικοδομητικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί προηγουμένως από ουγγρικές και άλλες μειονοτικές οργανώσεις.

Ο νόμος όχι μόνο ενισχύει τους νομικούς περιορισμούς που κωδικοποιήθηκαν προηγουμένως στον Νόμο για την Παιδεία και τη Γλώσσα, αλλά εισάγει και νέους. «Δεν εγγυάται τη διατήρηση περιοχών συμπαγούς εθνοτικού οικισμού ή τη χρήση εθνικών συμβόλων», ανέφερε η δήλωση.

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη, η νέα νομοθεσία «ερμηνεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων ως δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν μεμονωμένα από άτομα που ανήκουν σε μειονότητες», στερώντας έτσι αυτά (τις κοινότητες, τις οργανώσεις τους) το δικαίωμα να ασκούν πολιτικά, εκπαιδευτικά και γλωσσικά δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν θεσμικά, και συνεπώς ευκαιρίες να επηρεάσουν τις δικές τους τύχες.

Σύμφωνα με τις δύο έγκυρες ενδιαφερόμενες οργανώσεις Υπερκαρπαθίων Ούγγρων στην Ουκρανία, ο νόμος στην τρέχουσα μορφή του δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως κατάλληλο μέσο στη νομοθεσία της Ουκρανίας για την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και των υποχρεώσεων της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Ο νόμος δεν προβλέπει επαρκές θεσμικό πλαίσιο και νομικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση του σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, καταλήγει η κοινή δήλωση των KMKSZ και UMDSZ. Η οργάνωση KMKSZ υποστηρίζεται ενεργά από το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία – Fidesz.

Το σχέδιο νόμου για τις εθνικές κοινότητες της Ουκρανίας εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή τελικά την Τρίτη με την υποστήριξη 324 βουλευτών από τους 450.

……………………………………………………………………………………………