Η Βασίλισσα της απάτης (ΔΕΝ είναι η Καϊλή).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφέρεται αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της. Είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI. Απάτες ύψους 4 δισ. δολ. Γιατί αναζητούν ίχνη στη χώρα μας. Τι την συνδέει.

Στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI βρίσκεται μια γερμανίδα γυναίκα από τη Βουλγαρία, τσιγγανικής (Ρομά) καταγωγής, της οποίας ο Γερμανός πρώην σύζυγος της εργάζεται ως δικηγόρος στην Φρανκφούρτη και η οποία καταζητείται για τον ρόλο που φέρεται να διαδράματισε στην απάτη κρυπτονομισμάτων, γνωστή ως OneCoin. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές κατηγορούν την καταζητούμενη ότι εξαπάτησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα αγνοείται από το 2017, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης. Το 2014, το κρυπτονόμισμα OneCoin άρχισε να προσφέρει στους επενδυτές προμήθεια, εάν πωλούσαν το κρυπτονόμισμα σε περισσότερα άτομα.

Αλλά οι πράκτορες του FBI λένε ότι το OneCoin ήταν ένα άχρηστο νόμισμα και δεν διασφαλίστηκε ποτέ από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σχέδιο Ponzi (επενδυτική “πυραμίδα”) μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα.

«Χρονολόγησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη κερδοσκοπία των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30/6-2022, προσφέρεται αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ιγκνάτοβα. Είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.

Οι πράκτορες του FBI πιστεύουν ότι η Ιγκνάτοβα ταξιδεύει με ένοπλους φρουρούς ή συνεργάτες. Ο Τζέιμι Μπάρτλετ, ο οποίος ανέδειξε το θέμα με το podcast που έκανε για το του BBC, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του FBI αύξησε τις πιθανότητες να συλληφθεί.

Ο Μπάρτλετ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια τα οποία τη βοήθησαν να ξεφύγει από τον νόμο.

«Πιστεύουμε επίσης ότι έχει υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα ταυτότητας και ότι έχει αλλάξει την εμφάνισή της», πρόσθεσε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πλέον καν ζωντανή.

Η Ιγκνάτοβα εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα το 2017 και έκτοτε αγνοείται.

Ένα από τα θύματα της απάτης OneCoin, η Τζεν ΜακΆνταμ, δήλωσε στο BBC το 2019 ότι η ίδια, οι φίλοι και η οικογένειά της είχαν χάσει 250.000 ευρώ. Η γυναίκα είπε ότι όλα ξεκίνησαν από το μήνυμα ενός φίλου για μια ανεπανάληπτη επενδυτική ευκαιρία. Καθώς καθόταν στον υπολογιστή της, έκανε κλικ σε έναν σύνδεσμο και συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της OneCoin. Κατά τη διάρκεια της επόμενης περίπου ώρας άκουσε προσεκτικά τους ανθρώπους που μιλούσαν με ενθουσιασμό για αυτό το συναρπαστικό νέο κρυπτονόμισμα.

Όλοι τους ήταν «πολύ αισιόδοξοι, γεμάτοι πάθος», είπε η ΜακΆνταμ.

«Είστε πολύ τυχεροί που βλέπετε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο αυτή τη στιγμή. Βρίσκεστε σε τόσο πρώιμο στάδιο και θα πάει όπως το Bitcoin. Θα πάει πιο ψηλά».

Η γυναίκα είπε ότι της πήρε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά ήταν απάτη.

ΧΑΜΟΣ

Συλλήψεις στην Αργγεντινή, το Λουξεμβούργο …νίπτει τας χείρας του, δεν θέλει ανάμειξη με τους υπόπτους της υπόθεσης, στην Αμερική αναβλήθηκαν οι δικες των υπόπτων μεταξύ των οποίων και ο αδελφός της και στο Μινστερ (Münster) της Γερμανίας κατασχέθηκαν απο την αστυνομία 70 εκατ. ευρώ καθώς ξεκίνησε η δίκη των υπόπτων, αλλά κανείς δεν καταθέτει.

Κάθε άλλο, παρουσιάστηκε νέο κρυπτονόμισμα (αντικατάσταση έκαναν) το OneEcosystem…οικολογικό τώρα….

ΠΗΓΗ: ΕΡΤBBC, euro2day.gr, Βικιπαίδεια