Ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία !!

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εικονογράφηση: kremlin.ru.

ΑΛΦΕΙΟΣ : Μετά τις καταστροφικές πρακτικές των αλλογενών που κυβερνούν την Ελλάδα, όπως ο αλλογενής Μητσοτάκης “που διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσσίας” … με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάς στη λίστα εχθρικών χωρών της Ρωσσίας , ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντική επαναφορά συζητήσεων περί “αγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη” … Επίσης, μετά την Ιστορική συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για το φυσικό αέριο , από συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, υπάρχει το ενδεχόμενο, ο λεγόμενος “EastMed” να περάσει κι αυτός μέσω Τουρκίας !!! Και τότε να δούμε τι φληναφήματα θα εκστομίζουν οι εδώ ορντινάτσες …

…………………………………….

Τουρκικός κόμβος διαρροής: Η Ρωσία πρόσφερε ό,τι την αποθάρρυνε στην ΕΕ το 2014 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για την ανακατεύθυνση των καυσίμων λόγω δολιοφθορών στο Nord Stream. Το 2014, αυτή η επιλογή εξετάστηκε, αλλά ήταν οι Ευρωπαίοι που απέτρεψαν τη Μόσχα προσφέροντας την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική, λένε οι ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Ενεργειακής Εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου της Ευρώπης στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον χαμένο όγκο διέλευσης μέσω του Nord Stream κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να κάνουμε τους κύριους δρόμους για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία το μεγαλύτερο κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, εάν φυσικά οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό. Αλλά γενικά, φυσικά, υπάρχει οικονομική σκοπιμότητα και το επίπεδο ασφάλειας εδώ, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα, είναι φυσικά πολύ υψηλότερο».  είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller , σημείωσε ότι αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη από την αποκατάσταση του Nord Stream.

 

“Αν δώσουμε μια χρονική εκτίμηση [της αποκατάστασης των Nord Streams], τότε δεν είναι ένας χρόνος. Αυτή είναι αρκετά μεγάλη ιστορία! Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να δημιουργηθεί στη Μαύρη Θάλασσα η αποκατάσταση των νημάτων που υπονομεύονται στο βορρά. Ο Turkish Stream διέρχεται μόνο από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και της Τουρκίας και το βάθος εκεί δεν είναι όπως στη Βαλτική Ο Turkish Stream έχει ήδη αποδειχθεί αξιόπιστη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή αγορά. ότι οι δυναμικότητες που χάνονται στη Βαλτική μπορούν να μεταφερθούν στη Μαύρη Θάλασσα είναι μια σχετική και έγκαιρη δήλωση του θέματος».  – είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της “Gazprom”.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ , ο οποίος παρευρίσκεται στην Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας, επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια επιλογή είναι τεχνικά εφικτή, αλλά πρέπει ακόμη να συζητηθεί.

«Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς, είναι τεχνικά εφικτό», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα», λέει ο Aleksey Grivach , αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας (NESF) . – Είχε ήδη συζητηθεί το 2014, όταν η Βουλγαρία, υπό την πίεση ανώτερων συντρόφων, διέκοψε την υλοποίηση του έργου South Stream. Στη συνέχεια, συμφωνήσαμε αμέσως με την Τουρκία για την ανακατεύθυνση και των τεσσάρων προγραμματισμένων γραμμών προς τις ακτές της με την περαιτέρω δημιουργία κόμβου διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Αυτή η προοπτική ήταν πολύ φοβισμένη στη Δυτική Ευρώπη, σημειώνει ο ειδικός, μετά την οποία πρότειναν αντί για ένα μεγάλο έργο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας να κατασκευαστεί ένας άλλος αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να μην εξαρτηθεί υπερβολικά από την τουρκική διαμετακόμιση.

Τώρα το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο ανεπαρκής όγκος φυσικού αερίου που εισέρχεται στο έδαφός της και η αδυναμία να προμηθεύσει προϊόντα από εκεί σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών.

«Επομένως, μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί ένας κόμβος στην Τουρκία, αλλά δεν θα είναι ακόμη δυνατό να γίνει ένα γενικά αποδεκτό σημείο αναφοράς, το οποίο, ωστόσο, δεν αναιρεί τη δυνατότητα ολοκλήρωσης πρόσθετων αγωγών κορμού, καθώς και εγκαταστάσεις υγροποίησης και επαναεριοποίησης LNG » ,  προσθέτει ένας ανεξάρτητος βιομηχανικός εμπειρογνώμονας Maxim Khudalov .

Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, επιβεβαιώνει ο Alexander Sobko , ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας .

 

«Η βόρεια κατεύθυνση είναι, φυσικά, πιο βολική από τη νότια. Πρώτον, τα κύρια κέντρα κατανάλωσης βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Εκτός αν θα είναι ευκολότερο να παραδοθεί στην Ιταλία. Δεύτερον, δεν υπάρχει δυνητικός μελλοντικός ανταγωνισμός με αέριο από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, από την Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθετους όγκους από το Αζερμπαϊτζάν  », σημειώνει ο ειδικός ότι η κατάσταση με τον διάδρομο ανεφοδιασμού μέσω της Ρωσίας δεν είναι ξεκάθαρη, αφού η Gazprom ανακοίνωσε την αποξήλωση των πλεονάζοντων σωλήνων για το South Stream. Επιπλέον, μεγάλοι όγκοι φυσικού αερίου με την τρέχουσα υποδομή στο νότο της ΕΕ προφανώς θα μπορούν να παραδοθούν μόνο μέχρι την Αυστρία.

«Μια περίπλοκη ιστορία, σε κάθε περίπτωση, ειδικά τώρα, όταν η ΕΕ έχει σχέδια να καταργήσει σταδιακά το φυσικό αέριο γενικά και το ρωσικό αέριο ειδικότερα», λέει ο Alexander Sobko.

Στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης, η Ρωσία εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για τον αναπροσανατολισμό των όγκων φυσικού αερίου: στην Κίνα μέσω του Power of Siberia 2, σε άλλες ασιατικές χώρες μέσω Ιράν και στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ο Maxim Khudalov σημειώνει ότι τώρα δεν υπάρχει επιλογή και η δημιουργία ενός τουρκικού κόμβου θα αυξήσει την αμοιβαία εξάρτηση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FNEB Aleksey Grivach πιστεύει ότι η ιδέα ενός κόμβου στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να βελτιωθεί: «Κατά τη γνώμη μου, μια πιο παραγωγική επιλογή θα ήταν να αναπτύξουμε την επεξεργασία φυσικού αερίου στην ακτή μας και να συνδεθούμε με το έργο του Προέδρου Ερντογάν για την κατασκευή ενός νέο κανάλι που συνδέει τη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα, για σταθερή εξαγωγή προϊόντων ανώτερης μεταποίησης στις παγκόσμιες αγορές».

ΕΑdaily

………………………………………………………………………………………….