Η Ελλάδα και η Αίγυπτος απορρίπτουν τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τη θαλάσσια ενέργεια

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφυγε, και η ομόλογός του στην κυβέρνηση της Τρίπολης, Νατζλά Μανγκούς, σε συνέντευξη Τύπου στη λιβυκή πρωτεύουσα τη Δευτέρα.  AFP
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και η ομόλογός του στην κυβέρνηση της Τρίπολης, Νατζλά Μανγκούς, σε συνέντευξη Τύπου στη λιβυκή πρωτεύουσα τη Δευτέρα. AFP

Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση θαλάσσιας ενέργειας με την Τουρκία, ωθώντας την Ελλάδα και την Αίγυπτο να δεσμευτούν ότι θα αντιταχθούν στη δραστηριότητα σε αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MENA

Η Ελλάδα δήλωσε ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή που σκοπεύει να υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Επικαλέστηκε ένα σύμφωνο του 2020 μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας , που ορίζει τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες ακυρώνει ουσιαστικά τη συμφωνία του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης .

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια επιβολής του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και, ανάλογα με το βάρος του, θα υπάρξει αντίδραση σε διμερές επίπεδο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας σε τελετή στην Τρίπολη τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η ομόλογός του στην κυβέρνηση της Τρίπολης, Νάτζλα Μανγκούς, δήλωσαν ότι η συμφωνία ήταν μία από τις πολλές οικονομικές συμφωνίες που προορίζονταν να ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράφηκε στοχεύει στη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών στην εξερεύνηση, σύμφωνα με την έννοια του αμοιβαίου κέρδους σε ξηρά και θάλασσα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Μπορεί να υπάρξει παρεξήγηση σχετικά με τον τομέα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών και ισχύει».

Πλατφόρμες πετρελαίου είναι ορατές στον ορίζοντα ανοιχτά της Λιβύης.  AP Photo / Πέτρος Καρατζιάς
Πλατφόρμες πετρελαίου είναι ορατές στον ορίζοντα ανοιχτά της Λιβύης. AP Photo / Πέτρος Καρατζιάς

Αμφισβητείται η νομιμότητα της κυβέρνησης

Ο κ. Τσαβούσογλου συνοδευόταν στην Τρίπολη από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εμπορίου της Τουρκίας.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν κάποια συγκεκριμένα έργα που θα προκύψουν θα περιελάμβαναν εξερεύνηση στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» για την οποία συμφώνησαν η Τουρκία και μια προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης το 2019, εξοργίζοντας άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου , καθώς και περιφερειακές και διεθνείς χώρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας.

Τόνισαν ότι «η απερχόμενη «κυβέρνηση ενότητας» στην Τρίπολη δεν έχει την εξουσία να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας είπε ότι και οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη «νομιμότητα της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο συμφωνίας» και ότι θα επισκεφθεί το Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή.

Η κ. Mangoush είπε ότι η συμφωνία ήταν σημαντική υπό το φως της «ουκρανικής κρίσης και των επιπτώσεών της» στις ενεργειακές αγορές.

Η συμφωνία απορρίφθηκε από μια αντίπαλη διοίκηση στα ανατολικά της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο υποστηρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση, απέρριψε επίσης τη συμφωνία.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη υπό τον Abdulhamid Al Dbeibah, της οποίας η νομιμότητα απορρίπτεται από το ανατολικό κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ είπε ότι η συμφωνία είναι παράνομη επειδή υπεγράφη από μια κυβέρνηση που δεν είχε εντολή.

Οι εκλογικές προσπάθειες απέτυχαν

Το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης έχει εμποδίσει τις προσπάθειες στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και απειλεί να βυθίσει τη χώρα ξανά σε σύγκρουση.

Η συμφωνία εξερεύνησης ήρθε στο αποκορύφωμα μιας μάχης ενός έτους μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που διεκδικούν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Από τον Μάρτιο, μια κυβέρνηση που διορίστηκε από το ανατολικό Κοινοβούλιο επιχειρεί να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει.

Δεκάδες ένοπλες ομάδες και μισθοφόροι αγωνίζονται επίσης για επιρροή, με την υποστήριξη πολλών ξένων δυνάμεων.

Η βία κλιμακώνεται τακτικά μεταξύ πολιτοφυλακών στη δυτική Λιβύη. Τον Αύγουστο, οι συγκρούσεις στην Τρίπολη σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους – μια από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις στη Λιβύη εδώ και πολλούς μήνες.

…………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

LIBYAN PM: “Η ΛΙΒΥΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”.

Η Βουλή της Λιβύης κατήγγειλε στον ΟΗΕ τη συμφωνία με την Τουρκία. “…Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα…”

……………………………………………………………………………………………..