Οι Ινδιάνοι Ναβάχο προσβλέπουν να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Θα μηνύσουν τις ΗΠΑ αν εκδώσουν άδειες εξόρυξης ουρανίου στη γη τους !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Центрифуги на заводе по обогащению урана - РИА Новости, 1920, 03.09.2022
Φυγοκέντρηση σε μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου. Φωτογραφία αρχείου
Το 2005, η ηγεσία της φυλής Ναβάχο επέβαλε απαγόρευση εξόρυξης ουρανίου στην επικράτειά τους. Οι Ναβάχο είναι η μεγαλύτερη ινδιάνικη φυλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που καλύπτει μια έκταση 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει τις πολιτείες της Αριζόνα, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων εκπροσώπων της φυλής Ναβάχο πλησιάζει τις 400.000.

Η φυλή Ναβάχο σκοπεύει να μηνύσει τις αρχές των ΗΠΑ σε περίπτωση έκδοσης νέων αδειών για εξόρυξη ουρανίου στο έδαφός της, δήλωσε ο πρόεδρος της φυλής Τζόναθαν Νεζ σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξόρυξε ουράνιο στη γη μας και ποτέ δεν ζήτησε από τις εταιρείες εξόρυξης να είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό των συνεπειών της εξόρυξης. Είναι δική τους ευθύνη”, είπε ο Νεζ, τονίζοντας ότι εάν εκδοθούν νέες άδειες εξόρυξης, η φυλή είναι έτοιμη να καταθέτουν μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον αρχηγό της μεγαλύτερης ινδιάνικης φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περισσότερα από 500 ορυχεία ουρανίου στο έδαφός της, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος τους έχει υποστεί τον απαραίτητο καθαρισμό.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν καταβάλλει προσπάθειες για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος, καθώς και των συνεπειών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Ναβάχο. Έτσι, τον Ιούνιο, ο πρόεδρος παρέτεινε έναν νόμο για δύο χρόνια που επιτρέπει στους εκπροσώπους των Ναβάχο να ασκούν πιέσεις για τα συμφέροντά τους για την εξάλειψη των συνεπειών της ακτινοβολίας που σχετίζεται με την εξόρυξη ουρανίου.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι νομοθέτες και οι διοικήσεις τον αντίκτυπο του ουρανίου στο Έθνος Ναβάχο και το τελικό αποτέλεσμα είναι να καθαρίσουμε και τα 500 ορυχεία ουρανίου και να φτιάξουμε νοσοκομεία καρκίνου στην περιουσία μας», είπε ο Νεζ.

…………

Οι Ναβάχο προσβλέπουν στην αναγνώριση ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ

Угольная электростанция Навахо в Аризоне - РИА Новости, 1920, 03.09.2022
Σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα Ναβάχο στην Αριζόνα

Οι Ινδιάνοι Ναβάχο ελπίζουν ότι το γραφείο αντιπροσωπείας τους θα εμφανιστεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το κτίριο έχει ήδη αγοραστεί, αναμένουν επίσης να γίνουν μέλη του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της φυλής Ναβάχο Τζόναθαν Νεζ

“Αγοράσαμε ακίνητα στην Ουάσιγκτον, έχουμε τη δική μας γη εκεί. Και θέλουμε να αναγνωριστεί ως αντιπροσωπεία μας, αυτό πρεσβεύουμε”, είπε ο Νεζ.

Κατά τη γνώμη του, η μεγαλύτερη ινδική φυλή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχει τη δική της διπλωματική αποστολή στην πρωτεύουσα, όπως και οι ξένες χώρες έχουν πρεσβείες σε αυτήν.

«Ξένες χώρες συνάπτουν συνθήκες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανοίγουν πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, εάν το αμερικανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι φυλές συνάπτουν επίσης συνθήκη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τότε γιατί μια φυλή όπως οι Ναβάχο δεν μπορεί να έχει τη δική της εκπροσώπηση και κυρίαρχο έδαφος στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ουάσιγκτον», – εξηγεί ο συνομιλητής του πρακτορείου.  

Όπως είπε ο αρχηγός της φυλής, προσβλέπει επίσης στην αναγνώριση των Ναβάχο ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αφού η φυλή «είναι μέλος πολλών επιτροπών της οργάνωσης και πιστεύει ότι η ευκαιρία να γίνει πλήρες μέλος θα είναι ένα θετικό βήμα για τις φυλετικές ομάδες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο».

«Πολλές φυλές έρχονται σε εμάς για βοήθεια και υποστήριξη», λέει ο Νεζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φυλή έχει υποβάλει αίτηση στον ΟΗΕ για συμμετοχή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, αλλά υποθέτει ότι η συμμετοχή σε αυτήν θα είναι «πιθανότατα εικονική».

Ο Νεζ υπενθύμισε ότι ήταν η φυλή Ναβάχο που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό Ινδιάνων που πολέμησαν στον αμερικανικό στρατό, αλλά και από το γεγονός ότι η γλώσσα της φυλής του χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση μυστικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο πρόεδρος των Ναβάχο εκλέγεται από το 1991, οι προεδρικές εξουσίες έχουν σχεδιαστεί για τέσσερα χρόνια, κάθε πρόεδρος μπορεί να κρατήσει τα καθήκοντά του για όχι περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

……………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ!

Η ιστορία της περούκας και οι Ινδιάνοι

Οι Ινδιάνοι δεν ξεχνούν το μεγαλύτερο αλλά λιγότερο συζητημένο ολοκαύτωμα

MANHATTAN. Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ “INDIANS” ΠΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ $24 ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΛΑΝΔΟ (ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΗΛΥΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: “ΑΣΠΛΑΧΝΟΙ ΙΝΔΟΙ ΑΓΡΟΙΚΟΙ” ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ !

Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

…………………

………………………………………………………………………….