Zaporozhye. Το ρωσσικό υπ.Άμυνας αποκάλυψε τα σχέδια του Κιέβου να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Rafael Grossi και οι εκπρόσωποι του ΔΟΑΕ στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye - RIA Novosti, 1920, 09/01/2022
© RIA Novosti / Konstantin Mikhalchevsky Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Rafael Grossi και οι εκπρόσωποι του ΔΟΑΕ στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye
ΜΟΣΧΑ, 1 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Το καθεστώς του Κιέβου έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο εκ των προτέρων για να στείλει ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και να οργανώσει βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye την ημέρα άφιξης της αποστολής του ΔΟΑΕ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας .
.
«Οι εχθροπραξίες ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς που εξαπολύθηκαν την ημέρα της άφιξης εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ με πυροβολικό του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς του V. Zelensky προετοίμαζε αυτή τη στρατιωτική πρόκληση εκ των προτέρων. ” αναφέρει η ανακοίνωση.
.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Rafael Grossi κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye - RIA Novosti, 1920, 09/01/2022
.
Το τμήμα σημείωσε ότι εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με επιτυχία, η αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ θα γινόταν «ανθρώπινη ασπίδα» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για να αποτρέψει την καταστροφή τους από τα ρωσικά στρατεύματα.
.
Διευκρινίζεται ότι η ακύρωση της επίσκεψης του επικεφαλής της οργάνωσης Ραφαέλ Γκρόσι στον σταθμό στις 31 Αυγούστου συνδέεται ακριβώς με την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την επιχείρηση κατάληψης του ZNPP. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος της αποστολής του ΔΟΑΕ θα περιοριζόταν στην εγκαθίδρυση ενός νέου status quo, «το NPP Zaporozhye τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του Κιέβου».
.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, όπως τονίστηκε στο Υπουργείο Άμυνας, θα είχαν κάνει εκκλήσεις στη Ρωσία να παράσχει μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» γύρω από τον σταθμό, όπου οι παρατηρητές της ΔΟΑΕ θα παραμείνουν υπό την προστασία του ουκρανικού στρατού.
.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τη ρωσική φρουρά, απέτρεψαν την πρόκληση, τόνισε το υπουργείο.
.
Αναφέρεται ότι τώρα η αποστολή της ΔΟΑΕ με τον αρχηγό της έφτασε στον πυρηνικό σταθμό και ξεκίνησαν τις προγραμματισμένες εργασίες με πλήρη ασφάλεια που παρείχε η ρωσική πλευρά. Το υπουργείο Άμυνας εξέφρασε επίσης σεβασμό για τη θέση του Γκρόσι και της ομάδας του, που μετέβησαν στον σταθμό, παρά τις προκλήσεις του Κιέβου και τους βομβαρδισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατανοούμε πλήρως τη θανατηφόρα σιωπή όλων των δυτικών χορηγών του καθεστώτος Β. Ζελένσκι, η οποία επιβεβαιώνει τη σιωπηρή συμμετοχή τους στην προετοιμασία της σημερινής πρόκλησης στο πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες“, ανέφερε το υπουργείο.
.
Το υπουργείο πιστεύει ότι μια τέτοια σιωπή θέτει μόνο υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα των προσεγγίσεων του ΟΗΕ στην κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης “με πλήρη ατιμωρησία για το καθεστώς του Κιέβου”.
Την Πέμπτη, η αποστολή του ΔΟΑΕ με επικεφαλής τον Γκρόσι έφτασε στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye . Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του “Rosatom” και υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya οδήγησαν την αντιπροσωπεία στο έδαφός της και έδειξε τα τμήματα του σταθμού που είχαν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού των ουκρανικών στρατευμάτων.
.
Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να αποβιβάσει στρατεύματα τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya, που αριθμούσαν περίπου 60 άτομα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέχρι και 47 μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν και εξουδετερώθηκαν, τρεις αιχμαλωτίστηκαν, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Άλλοι 12 στρατιωτικοί μπλοκαρίστηκαν.
.
Επίσης, Ρώσοι στρατιώτες βύθισαν δύο φορτηγίδες με σαμποτέρ που στάλθηκαν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα.
Σύμφωνα με τον Vladimir Rogov, μέλος του κύριου συμβουλίου της διοίκησης της περιοχής Zaporozhye , επικαλούμενος πηγές από το περιβάλλον του Zelensky, η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διεξήχθη υπό τον έλεγχο των βρετανικών ειδικών υπηρεσιών και οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στο ΗΒ και την Πολωνία. Επέστρεψαν στην Ουκρανία μέσω της Οδησσού στα τέλη Αυγούστου.
……………………………………………………

……………………………………………………………………………