Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ από ψέματα του Ερντογάν για τις εναέριες παραβιάσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για ένταση στο Αιγαίο, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την αγορά των F-16.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για ένταση στο Αιγαίο, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των Αμερικανών και να αρθούν τα εμπόδια για την αγορά των F-16.

Ελληνοτουρκικά: Ένα μπαράζ παραπληροφόρησης περί δήθεν παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και λίγες εβδομάδες.

Την ώρα που οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος με νέες υπερπτήσεις drones πάνω από Λέβιθα και Κανδελιούσσα, οι γείτονες προχωρούν σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με σαφή στόχο: να επιρρίψουν στην Ελλάδα την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και έτσι να αποδυναμώσει τους όρους που έχει θέσει στην Τουρκία το Κογκρέσο για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16.

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί η πτήση κατασκοπείας από δύο τουρκικά F-16 στο Τυµπάκι της Κρήτης προκειμένου να καταγραφεί και να επαναβεβαιωθούν οι θέσεις των S-300.

Παράλληλα, οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν επικοινωνιακά την προσπάθεια που ξεκίνησαν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Το σημαντικότερο επεισόδιο σε αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης εξελίχθηκε όταν η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικά που συμμετείχαν σε νατοϊκή αποστολή και συγκεκριμένα σε συνοδεία αμερικανικών B-52.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών τύπου F-16 και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων.

Ελληνοτουρκικά: Η θέση του Ερντογάν

Οι Τούρκοι λοιπόν δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τον όρο που έθεσε το Κογκρέσο για την πώληση των αεροσκαφών. Αυτός είναι να μην παραβιάζει η Τουρκία την κυριαρχία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων του FIR Αθηνών.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισαν ότι, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε αυτό τον όρο, η Τουρκία δεν θα προχωρήσει με την αγορά.

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………………………….