Βούτσιτς: Η Σερβία παίρνει ρωσικό αέριο σε «φανταστική τιμή» 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικονογράφηση mirtesen.ru 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε «φανταστική τιμή» που επιτρέπει στη σερβική οικονομία να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το TASS, ο πολιτικός υπενθύμισε ότι συνολικά η Σερβία ξοδεύει 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η μερίδα του λέοντος του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία.

«Λαμβάνουμε 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Ρωσία, που είναι το 63-64 τοις εκατό όλων των αναγκών μας, πληρώνουμε 800 εκατομμύρια ευρώ, μια φανταστική τιμή».  δήλωσε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι για επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η Σερβία θα είχε πληρώσει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ εάν αγοραζόταν στις σημερινές τιμές.

«Ευτυχώς, καταφέραμε να αγοράσουμε φυσικό αέριο πριν από αυτή τη δύσκολη στιγμή, διαφορετικά θα είχαμε χρεοκοπήσει».  κατέληξε ο Πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία αποθηκεύει ενεργά φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, η χώρα έχει αποθέματα καυσίμων για 50 ημέρες. Είναι επίσης γνωστό ότι το Βελιγράδι έχει συμφωνήσει με τη Βουδαπέστη για την αποθήκευση σερβικού φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον Vučić, η χώρα έχει ήδη 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουγγαρία, τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια αντλούνται κάθε μέρα. Σύμφωνα με συμφωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν , η Σερβία μπορεί να αποθηκεύσει από 300 έως 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε η EADaily , νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου η Σερβία θα σταματήσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο. Η απόφαση υπαγορεύεται από κυρώσεις της ΕΕ, αν και η Σερβία δεν είναι μέλος.

ΠΗΓΗ

…………………………………………………

…………………………………………………………………………………..