Οι επιθεωρητές πηγαίνουν στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye: τι απειλεί την Ουκρανία και τη Δύση

ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Stele στην είσοδο του εδάφους του NPP Zaporozhye στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 26/08/2022
© RIA Novosti / Konstantin Mikhalchevsky
Αυτή την εβδομάδα, μια τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κρίνοντας από τις ομιλίες των συμμετεχόντων, η επιθεώρηση του ΔΟΑΕ, η οποία συζητήθηκε τόσο ενεργά τους τελευταίους μήνες, είναι ένα διευθετημένο θέμα. Πρώτα όμως πρώτα.
Αρχικά, ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί σχεδόν δύο εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση:
  • Στις 11 Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πυροβόλησαν στον σταθμό με πυροβόλα 152 mm, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό για την ψύξη των αντιδραστήρων.

  • Στις 14 Αυγούστου, το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε το ZNPP χρησιμοποιώντας οβίδες M777 που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποίησε επίσης δύο κατευθυνόμενα πυρομαχικά· ένας άνδρας σκοτώθηκε στο Energodar λόγω βομβαρδισμών, ένας άλλος τραυματίστηκε.

  • Στις 15 Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν 30 οβίδες από πυροβόλα 152 χιλιοστών στην πόλη.

  • Στις 17 Αυγούστου, τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν 11 οβίδες και εκτόξευσαν ένα πολωνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι, εξαπέλυσαν τρία χτυπήματα με περιπλανώμενα πυρομαχικά στο Energodar.

  • Στις 18 Αυγούστου, η πόλη δέχτηκε βαριά πυρά πυροβολικού επτά φορές.

  • Στις 20 Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άνοιξαν και πάλι πυρ στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από οβίδες που μετέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Στις 22 Αυγούστου, drone των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιτέθηκε στο εργαστηριακό κτίριο Νο 2 στο ZNPP.

Για λόγους σαφήνειας, ας διευκρινίσουμε ότι το καθεστώς του Κιέβου οργάνωσε έναν παρόμοιο κανονιοβολισμό γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη , τόσο ως προς τη χωρητικότητα όσο και ως προς τον αριθμό των μονάδων ισχύος.
Zaporozhye NPP στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 25/08/2022
.
Σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzi , η επιθεώρηση του ΔΟΑΕ ενδέχεται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό τις επόμενες ημέρες: η επίσκεψη προγραμματίζεται να οργανωθεί στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα τον Ιούνιο ενέκρινε αυτό το βήμα και επανειλημμένα προέτρεψε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Ήταν η ουκρανική πλευρά που μπλόκαρε αυτήν την επίσκεψη.
.
“Τι μπορεί να φέρει η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή (IAEA Rafael Mariano Grossi. – Ed.) ή των εκπροσώπων του στο ZNPP; Προφανώς, μόνο ένα πράγμα – στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας να νομιμοποιήσει την κατάληψη του σταθμού που προκλήθηκε από το παρουσία πυρηνικών τρομοκρατών εκεί», – για παράδειγμα, η Energoatom στις αρχές του καλοκαιριού σε αναφορές σχετικά με την προετοιμασία της αποστολής.
Zaporozhye NPP - RIA Novosti, 1920, 25.08.2022
.
Λέγοντας «πυρηνικοί τρομοκράτες», προφανώς, εννοούνται τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά σιωπά ότι το ZNPP τέθηκε υπό τον έλεγχό τους σε μόλις δύο ημέρες, ενώ κανείς δεν χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό εκεί τον Μάρτιο για λόγους ασφαλείας.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουστσένκο ζήτησε επίσης να αναβληθεί η επίσκεψη της αποστολής του ΔΟΑΕ. Κατά τη γνώμη του, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν ο σταθμός επιστρέψει στον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (διαβάστε: ποτέ).
.
Επιστρέφοντας στη συνάντηση, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ομιλίες των συμμετεχόντων είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουκρανίας Serhiy Kislitsa δήλωσε ότι η Ρωσία οργανώνει προκλήσεις υπό την κίτρινη σημαία, αλλά διπλωμάτες από πιο επιτυχημένους δορυφόρους των ΗΠΑ είχαν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη και υποστήριξαν ότι, λένε, είναι απαραίτητο να σταματήσει η ειδική επιχείρηση και να αποσυρθούν τα στρατεύματα από την Ουκρανία για να σταματήσουν οι απεργίες.
Μονάδες ισχύος Νο. 2 και Νο. 3 του NPP Zaporozhye στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 25/08/2022
.
Από αυτό προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα. Πρώτον, ακόμη και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και οι συνχορηγοί του καθεστώτος υπό την ηγεσία του Kvartal 95 δεν πιστεύουν τους ισχυρισμούς ότι τα ίδια τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye . Δεύτερον, την ίδια στιγμή, δεν διστάζουν καθόλου να ζητήσουν την παραχώρησή του σε ένα απολύτως εγκληματικό καθεστώς, το οποίο, χωρίς δισταγμό, σπρώχνει την ήπειρο προς την άβυσσο μιας πυρηνικής καταστροφής. Τρίτον, για κάποιο λόγο είναι βέβαιοι ότι κάτι θα εμποδίσει το Κίεβο να οργανώσει μια πρόκληση στο πυρηνικό εργοστάσιο που έχει επιστρέψει υπό τον έλεγχό του και να το περάσει ως ρωσικό βομβαρδισμό – αυτό δεν συνέβη ποτέ, και ιδού ξανά.
Αλλά έχουμε ήδη μιλήσει για το γεγονός ότι το ουκρανικό καθεστώς ενεργεί ως τρομοκρατικό κράτος , επομένως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ξαφνικά η Bankovaya θα συνέλθει και θα σταματήσει να καθοδηγείται από την τακτική «όλα τα μέσα είναι καλά». Εάν ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να δώσει εγκληματικές οδηγίες να πυροβολήσει όχι μόνο εναντίον των πολιτών του – όπως στο Kramatorsk , αλλά και στους στρατιώτες του – όπως στη Yelenovka, τότε ποιες εγγυήσεις μπορούν να παρέχουν για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού;
Στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 24/08/2022
.
Φυσικά, οι εκκλήσεις από το υψηλό βήμα του ΟΗΕ για επιστροφή του ελέγχου των απελευθερωμένων περιοχών στο Κίεβο θα ακούγονται ακόμη πιο συχνά τον επόμενο μήνα: άλλωστε, πλησιάζει η επόμενη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης. Απλώς δεν αξίζουν προσοχή. Οι ίδιοι οι κάτοικοι θα αποφασίσουν για αυτό το θέμα στα προσεχή δημοψηφίσματα.
.
Όμως η αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στο Energodar, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Rafael Mariano Grossi, θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Και από τις διαθέσιμες αναλογίες, η πιο κατάλληλη φαίνεται να είναι μια επιτροπή υπό την ηγεσία της Χάιντι Ταλιαβίνι .
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ετοίμασε μια έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Νότια Οσετία . Οι ειδικοί δεν φοβήθηκαν να παραδεχτούν ότι ήταν η γεωργιανή επιθετικότητα που προκάλεσε τον πόλεμο, αλλά θεώρησαν τη ρωσική απάντηση δυσανάλογη. Στη Δύση, τα συμπεράσματα αυτά αντιμετωπίστηκαν με συγκράτηση. Επιπλέον, τώρα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις για την «κατεχόμενη» Αμπχαζία και Νότια Οσετία, έχουν ξεχαστεί τελείως. Όμως το έγγραφο κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα και η τρέχουσα επιθεώρηση του ΔΟΑΕ θα καταστήσει δυνατό να προσδιοριστεί ποιος βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αυτή τη στιγμή.
Εργαζόμενοι στην επικράτεια του NPP Zaporozhye στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 24/08/2022
.
Φυσικά, η κλίμακα της μελέτης είναι ασύγκριτη: άλλο είναι να καθοριστεί ποιος ήταν ο υποκινητής του πολέμου και άλλο να προσδιοριστεί ποιος εκτοξεύει πυροβολικό σε μια πυρηνική εγκατάσταση. Μην υποτιμάτε όμως τη σημασία της επερχόμενης επίσκεψης.
.
Για τη Ρωσία και τους περισσότερους πολίτες της, οι ενέργειες του Κιέβου είναι προφανείς. Αλλά η επίσημη αναγνώριση ότι το ουκρανικό καθεστώς είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια τέτοια τερατώδη πρόκληση όχι μόνο θα ενισχύσει τη θέση εκείνων των δυτικών πολιτικών που αμφιβάλλουν για την ανάγκη της απερίσκεπτης υποστήριξης του Zelensky, αλλά θα πείσει επίσης εκείνες τις χώρες που δεν είναι σίγουρες για την ορθότητα των ενεργειών του Κρεμλίνου.
.
Ταυτόχρονα, θα μάθουμε σε ποιο βαθμό η δυτική κοινότητα είναι ήδη έτοιμη να παραδεχτεί ότι οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν εγκληματικές μεθόδους. Εξάλλου, τα συμπεράσματα, τα οποία δεν θα λένε ανοιχτά ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό, μπορούν να εξηγηθούν μόνο από την απροθυμία να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια.
.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η διασφάλιση της ασφάλειας της αποστολής του ΔΟΑΕ γίνεται κρίσιμο καθήκον για τα ρωσικά στρατεύματα: για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας θα γίνουν υπερβολικά επιθυμητός στόχος προκλήσεων.
Μονάδες πισίνας ψύξης στο NPP Zaporozhye στο Energodar - RIA Novosti, 1920, 25/08/2022

………………………………………………………………………..