Η Αλάσκα μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσσία μόνο υπό έναν όρο ( άρθρο στη The Hill )

ΑΡΘΡΑ
Εικονογράφηση Yandex Zen

[ … στις 30 Μαρτίου 1867 υπεγράφη στην Ουάσιγκτον η συμφωνία για την πώληση 1,5 εκατομμυρίου εκταρίων ρωσικών κτήσεων στην Αμερική αντί 7,2 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό καθαρά συμβολικό. Τόσο φτηνά δεν πωλούνταν ούτε άχρηστες ερημικές εκτάσεις στη Σιβηρία. Η κατάσταση όμως ήταν κρίσιμη και θα μπορούσε να μην ληφθεί ούτε αυτό.

Η επίσημη παράδοση της γης έγινε το 1867 στο Νοβοαρχάνγκελσκ.

Τα αμερικανικά και ρωσικά στρατιωτικά τμήματα παρατάχθηκαν δίπλα από το κοντάρι της σημαίας, από το οποίο άρχισε υπό τον ήχο κανονιοβολισμών να υποστέλλεται η ρωσική σημαία. Αυτή όμως μπλέχτηκε στο υψηλότερο σημείο του ιστού.

Τότε εστάλη ένας ναύτης να σκαρφαλώσει στο κοντάρι και εφόσον δεν υπήρχε άλλος τρόπος την έσκισε στο σημείο που είχε μπερδευτεί, αλλά ο αέρας του την πήρε από τα χέρια και αυτή πέφτοντας κάλυψε τις παραταγμένες ξιφολόγχες των ρώσων στρατιωτών. Κακό σημάδι! … ].

…………………………………………

Η Αλάσκα μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία μόνο υπό έναν όρο – The Hill

Υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση υπό την οποία η Αλάσκα μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία. Η Νταϊάν Φράνσις, Αμερικανο-Καναδή δημοσιογράφος και ανώτερος συνεργάτης στο Ευρασιατικό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου, μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με αυτό στο άρθρο της για το The Hill .

Εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη της Αρκτικής τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Αμερική δεν έδωσε σημασία σε αυτή την περιοχή, αν και ο Αρκτικός Ωκεανός είναι ίσος σε έκταση με το ήμισυ της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο συγγραφέας παραπονέθηκε ότι μια τέτοια αδράνεια από την πλευρά της Ουάσιγκτον επέτρεψε στη Μόσχα να ενισχυθεί σοβαρά στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που ο τελευταίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Αλάσκας ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το υλικό αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχετικά πρόσφατα μπήκαν σε έναν αγώνα με τη Ρωσία για την Αρκτική. Οι κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου ανταγωνίζονται για το δικαίωμα ανάπτυξης των τεράστιων φυσικών πόρων που κρύβονται στα σπλάχνα αυτής της σκληρής περιοχής, καθώς και για την ικανότητα ελέγχου των πολλά υποσχόμενων θαλάσσιων εμπορικών οδών.

Ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει ένα μεγάλο στοίχημα στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της και καθιστά δυνατή την παροχή ναυτιλιακών συνδέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η διαδρομή θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα κανάλια του Σουέζ και του Παναμά.

«Ήδη τώρα, τμήματα της ρωσικής θαλάσσιας διαδρομής που περιστρέφεται γύρω από τις ακτές της Σιβηρίας είναι απαλλαγμένα από πάγο το καλοκαίρι. Συγκριτικά, το βορειοδυτικό πέρασμα μέσω του καναδικού αρκτικού αρχιπελάγους και κατά μήκος της ακτής της Αλάσκας είναι μη βιώσιμο και εντελώς ανεκμετάλλευτο».  – σημειώνει ο ειδικός.

Εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το βόρειο τμήμα του Καναδά είναι άδειο και πρακτικά ακατοίκητο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της χώρας εμπόδισε επίσης την ανάπτυξη τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Αρκτική τη δεκαετία του 1980.

Ταυτόχρονα, η βόρεια ακτή της Ρωσίας, αντίθετα, είναι σχετικά καλά αναπτυγμένη, υπάρχουν πόλεις και ακόμη και ένας πλωτός πυρηνικός αντιδραστήρας.

«Η Ρωσία έχει επίσης στρατιωτικοποιήσει την περιοχή κατασκευάζοντας 50 αμυντικά φυλάκια από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τα εδάφη που συνορεύουν με την Αλάσκα».  πρόσθεσε η Φράνσις.

Σημείωσε ότι η Ρωσία ερευνά για πετρέλαιο και διεκδικεί επίσης μια υποθαλάσσια υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται κάτω από μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού.

Επιπλέον, η Μόσχα προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να διεκδικούν ρωσικούς πόρους και να επιβάλλουν κυρώσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία ως απάντηση μπορεί να αναλάβει την επιστροφή της Αλάσκας.

Είναι αλήθεια ότι η συγγραφέας του The Hill δεν πιστεύει σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, αν και είναι εξοργισμένη με μια τέτοια «αυθάδεια» της Μόσχας. Πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση υπό την οποία η Αλάσκα θα επιστρέψει στη Ρωσία και είναι απίθανο να είναι δυνατό να εκπληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

«Θα συμβεί όταν παγώσει η κόλαση»  κατέληξε η Νταϊάν Φράνσις.

Όπως ανέφερε η EADaily , ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε νωρίτερα ότι η Κίνα ενεργεί σωστά και, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, «στέλνει σήματα στους Ταϊβανούς αυτονομιστές», δεν προσπαθεί να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στην πολιτεία της Αλάσκας.

ΠΗΓΗ

………………………………………….