Ιταλία. Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ … ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ

………………………………………………
ΡΩΜΗ, 14 Ιουλίου – RIA Novosti. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Αυτό ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι σήμερα το βράδυ θα παραδώσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή παραίτησης», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του κυβερνητικού παλατιού Chigi.
.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν αποδέχτηκε το αίτημα του πρωθυπουργού, τον κάλεσε να μιλήσει στο κοινοβούλιο και να αξιολογήσει την κατάσταση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης στη Γερουσία.
.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Γερουσία του ιταλικού κοινοβουλίου εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, παρά την άρνηση ενός εκ των μελών του κυβερνώντος συνασπισμού, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (D5Z), να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι «η εθνική πλειοψηφία που στήριξε την κυβέρνηση από την αρχή δεν υπάρχει πια».
Την παραμονή του αρχηγού του «Κινήματος» Τζουζέπε Κόντε είπε ότι η πολιτική δύναμη που ηγείται δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία για το επόμενο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης του πληθυσμού, επειδή τα θεωρεί ανεπαρκή, κατηγορώντας τους συμμάχους ότι προσπαθούν να υπονομεύσει τις ήδη εγκριθείσες πρωτοβουλίες. Αυτή η απόφαση οδήγησε στην αποχώρηση ορισμένων γερουσιαστών από το D5Z. Έτσι, αυτό το κόμμα έπαψε να είναι η πολυπληθέστερη δύναμη της Γερουσίας.
.
Η πολυπλοκότητα της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη υποστήριξη στο κοινοβούλιο ακόμη και μετά την πιθανή έξοδο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ενώ ο Ντράγκι έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είναι έτοιμος να ηγηθεί της κυβέρνησης εάν το D5Z είναι δεν εκπροσωπείται σε αυτό.
Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο , προειδοποίησε για τον κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης λόγω σοβαρών διαφορών μεταξύ των κομμάτων.
.
Συγκεκριμένα, μιλάμε για το πρόσφατο περιστατικό όταν ο Ντράγκι έπρεπε να εγκαταλείψει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και να επιστρέψει στη Ρώμη προκειμένου να επιλυθούν οι έντονα οξυμένες διαφορές στον κυβερνών συνασπισμό. Πρώτα απ ‘όλα, ο πρωθυπουργός έπρεπε να διευθετήσει επειγόντως τις σχέσεις με τον Κόντε, μεταξύ άλλων λόγω του προβλήματος της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
.
Οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού κλιμακώθηκαν αισθητά αφού ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγήθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, στα τέλη Ιουνίου. Έχοντας κάνει αυτό το βήμα, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τους χθεσινούς κομματικούς συντρόφους για παρέκκλιση από τις αρχές της ατλαντικής αλληλεγγύης. Μετά από αυτό, ξεκίνησε τη δημιουργία της δικής του πολιτικής οργάνωσης με την ονομασία «Μαζί για το μέλλον», την οποία υποστήριξαν περισσότεροι από 60 βουλευτές της D5Z.
…………………………………………………………………