ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ/ Τι θα γίνει στη Γερμανία… Σε λίγο ίσως θα μείνει χωρίς φάρμακα όλη η Ε.Ε. !! Ούτε ασπιρίνες !!!

Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΧΡΗΜΑ Χωρίς κατηγορία

«Η Gazprom δεν έχει ούτε ένα έγγραφο που να επιτρέπει στη Siemens να φέρει πίσω την τουρμπίνα από τον Καναδά… για τον (σταθμό) Portovaya », ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωση την Τετάρτη.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαχθεί αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης για την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του Portovaya, που είναι μια κρίσιμη εγκατάσταση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσσία μόλις λήξει η περίοδος συντήρησης 10 ημερών στον γιγάντιο αγωγό Nord Stream 1.

Τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στη θέρμανση με φυσικό αέριο, ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και η αποτυχία επαναλειτουργίας του Nord Stream 1. Εάν η Γερμανία ενεργοποιήσει τη φάση έκτακτης ανάγκης (τρίτο στάδιο), η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή του δικτύου Bundesnetzagentur θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο διανέμεται δίκαια, στα νοικοκυριά πρωτίστως, αλλά, αντιδρούν έντονα οι παραγωγοί χημικών (δηλ. ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!), χάλυβα, γυαλιού και χαρτιού που είναι οι κορυφαίοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου της Γερμανίας, καθώς  οι επιπτώσεις θα έφταναν μέχρι και την παραγωγή τροφίμων και πορσελάνης. Η βιομηχανία αλουμινίου, με πωλήσεις 22 δισ. ευρώ και 60.000 εργαζομένους, βασίζεται επίσης στο αέριο για την τήξη και την ανακύκλωση.

Η γερμανική βιομηχανία ετοιμάζεται ακόμη και για το πιο εφιαλτικό σενάριο, το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου μειώνοντας προς το παρόν την κατανάλωση σε τομείς που μπορεί.

Σε περίπτωση όμως που η Ρωσία δεν ξανανοίξει τον αγωγό μετά τις εργασίες ετήσιας συντήρησής του, αναγκαστικά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να περάσει από τη δεύτερη, που ισχύει τώρα, στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων κηρύσσοντας τον ενεργειακό τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υφίσταται μια “εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου, σημαντική διακοπή παροχής του ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων (Bundesnetzagentur).

Σε αυτήν την περίπτωση και ή η ενέργεια δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, παρεμβαίνει το κράτος και γίνεται ρυθμιστής του εφοδιασμού ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων. Που σημαίνει στην πράξη ότι μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο προτεραιοποίησης στον εφοδιασμό ενέργειας με πρώτα τα νοικοκυριά (είναι και νόμος της ΕΕ) και τις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος τη βιομηχανία.

Οι δεύτερες σκέψεις

Ο Χάμπεκ άφησε ωστόσο υπονοούμενα ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις ως προς αυτήν τη σειρά. Σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση προορίζεται για διακοπές ενέργειας μικρής διάρκειας, αλλά δεν έχει νόημα όταν η παροχή διακοπεί επί μήνες.

“Η βιομηχανία δεν μπορεί να ταξινομηθεί με τρόπο αυτόματο, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις” είπε. Αργότερα το υπουργείο Οικονομικών έκρινε σκόπιμο να κάνει διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι τα νηπιαγωγεία, τα νοσοκομεία ακόμη και οι ιδιώτες καταναλωτές προστατεύονται και θα “συνεχίζουν να τροφοδοτούνται σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου”.

Με λόγια απλά, ο υπουργός οικονομίας  Χάμπεκ, αναπληρωτής Κανγκελάριος, Ο βλάκας του Πούτιν – Ο βλαμμένος του Μπάιντεν Nr.2 προσπαθεί να παραβεί τον Νόμο πρός όφελος της βιομηχανίας, κόντρα στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή του δικτύου Bundesnetzagentur. ➡ https://youtu.be/g9fl7QipiR8