Ρωσικό αέριο. Ξεκινά ο μηχανισμός: πώς θα λειτουργήσει το σύστημα πληρωμής σε ρούβλια, μετά και το διάταγμα του Πούτιν !

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με «μη φιλικές χώρες»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μια νέα διαδικασία πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες.
“Προσφέρουμε σε εργολάβους από τέτοιες χώρες (μη φιλικές. – Εκδ.) ένα σαφές και διαφανές σχέδιο. Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα πληρωθεί το αέριο που παρέχεται από αύριο , από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους», είπε ο αρχηγός του κράτους, μιλώντας σε σύσκεψη για την αεροπορική βιομηχανία.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει την απόρριψη αυτών των κανόνων ως προεπιλογή και θα σταματήσει τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό έδειξε ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα ως όπλο.

Από το κείμενο του εγγράφου προκύπτει ότι πρόκειται μόνο για την προμήθεια πρώτων υλών από την Gazprom μέσω αγωγών. Η Gazprombank ορίστηκε ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι.

………………………………………

Ξεκινά ο μηχανισμός: πώς θα λειτουργήσει το σύστημα πληρωμής αερίου σε ρούβλια

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες έναντι ρούβλια. Οι «Big Seven» (G7) έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτό δεν τους ταιριάζει. Ωστόσο, οι ενστάσεις δεν έγιναν δεκτές. Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η Μόσχα θα θεωρήσει την άρνηση ως προεπιλογή και θα αναστείλει τις υπάρχουσες συμβάσεις. Για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του – στο υλικό του RIA Novosti.

Στη ρωσική δικαιοδοσία

Οι αντισυμβαλλόμενοι από μη φιλικές χώρες, για να αγοράσουν ρωσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των παραδόσεων από την 1η Απριλίου.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι όροι της σύμβασης για τους αγοραστές αλλάζουν ελαφρώς. Ωστόσο, αυτό το σύστημα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα.

Πριν από αυτό, κεφάλαια σε ευρώ και δολάρια μεταφέρονταν στον λογαριασμό του Ρώσου εξαγωγέα στην Ευρώπη, κάτι που θεωρήθηκε ως πίστωση πληρωμής βάσει της σύμβασης. Επιπλέον, ο εξαγωγέας μπορούσε ήδη να στείλει το νόμισμα στην εγχώρια τράπεζα ή να το αφήσει σε εξωτερικούς λογαριασμούς.

“Η αποθήκευση κεφαλαίων σε μια ξένη τράπεζα συνεπαγόταν τη διασφάλιση της ρευστότητας αυτής της τράπεζας και σύμφωνα με το νέο σύστημα, αυτή η ρευστότητα μεταφέρεται στη ρωσική δικαιοδοσία”, λέει ο Andrey Kochetkov, κορυφαίος αναλυτής στο τμήμα ανάλυσης αγοράς Otkrytie Investments. “Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών».

«Το θέμα είναι να παρέχουμε εγγυήσεις για τη λήψη κεφαλαίων για το φυσικό αέριο από μη φιλικές χώρες, δηλαδή μιλάμε για δέσμευση εσόδων εντός της χρηματοοικονομικής υποδομής της χώρας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή διαφόρων απρόβλεπτων περιστάσεων: σύλληψη και δέσμευση ή άλλα προβλήματα στις επιχειρήσεις εποικισμού. Επιπλέον, αυτό εγγυάται επίσης 100% μετατροπή των κερδών σε συνάλλαγμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Gazprom», προσθέτει ο Pavel Shatov, συνεργάτης της Capital Lab.

μοχλός πίεσης

Ο μηχανισμός αυτός θα αναγκάσει επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να εισάγουν ευρώ και δολάρια στη Ρωσία, και μάλιστα «οικειοθελώς». Αυτά τα χρήματα είναι αυστηρά δεσμευμένα και δεν μπορούν να τους επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ εάν η αγοραστή εταιρεία έχει κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Nikolai Pereslavsky, υπάλληλος του Τμήματος Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Έρευνας στο Ινστιτούτο CMS, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης: σε περίπτωση κυρώσεων κατά της Gazprom ή της Gazprombank, οι λογαριασμοί μπορούν απλώς να παγώσουν και οι αγοραστές θα μείνει χωρίς αέριο.
Ως αποτέλεσμα, ο μηχανισμός αποδείχθηκε πιο πιστός στους Ευρωπαίους από ό,τι αναμενόταν, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η πώληση ρωσικού φυσικού αερίου για ρούβλια. Η “Gazprom” θα λάβει το ρωσικό νόμισμα, αν και σύμφωνα με ένα μάλλον συγκεχυμένο σχέδιο για τους αντισυμβαλλομένους.

Υποστήριξη ρούβλι

Σε αυτό το πλαίσιο, το ρούβλι αυξάνεται για ένατη μέρα, τον Μάρτιο το δολάριο και το ευρώ υποχώρησαν περισσότερο από 12% – στο 83,2 και 92,5, αντίστοιχα. Το δολάριο βυθίστηκε κατά 11,4 ρούβλια (12,05%), το ευρώ – κατά 13,5 (12,74%). Η νέα διαδικασία διακανονισμού είναι ουσιαστικά μια υποχρεωτική πώληση 100% των κερδών σε ξένο νόμισμα. Αυτό σίγουρα θα στηρίξει το ρούβλι, θα αυξήσει τον όγκο συναλλαγών στη χρηματοπιστωτική αγορά και θα βοηθήσει το Χρηματιστήριο της Μόσχας με ρευστότητα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού νομίσματος.
“Η δυνατότητα είναι μικρή, καθώς οι εξαγωγείς πωλούν ήδη το 80% των κερδών σε ξένο συνάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom. Αλλά εάν όλες οι πληρωμές για πρώτες ύλες μετατραπούν σε ρούβλια, αυτό θα έχει καλό αποτέλεσμα”, σημειώνει ο Shatov από την Capital Lab.

Όσον αφορά τους αγοραστές φυσικού αερίου, η επιλογή είναι απλή: είτε αγοράζουν σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο είτε αρνούνται, βασιζόμενοι σε προμήθειες από άλλες χώρες. Ωστόσο, αυτό είναι απλά αδύνατο στον ίδιο όγκο: δεν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες παραγωγής στον κόσμο. Τώρα το 40% των μπλε καυσίμων που εισάγει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία. Κάθε μήνα – στο ποσό των περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

……………………………………………………………..