Η Μόσχα και το Κίεβο πιο κοντά στο θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

……………

Η Μόσχα και το Κίεβο έφεραν όσο το δυνατόν πιο κοντά τις θέσεις τους για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας

Medinsky: Η Μόσχα και το Κίεβο έφεραν όσο το δυνατόν πιο κοντά τις θέσεις τους στο θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ, 18 Μαρτίου – RIA Novosti. Η Μόσχα και το Κίεβο έφεραν όσο το δυνατόν πιο κοντά τις θέσεις τους στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και την άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
«Το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων, αυτό είναι το σημείο στο οποίο τα μέρη έχουν φέρει τις θέσεις τους όσο το δυνατόν πιο κοντά», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες στο θέμα αυτό που χρήζουν συζήτησης.
.
«Οι αποχρώσεις που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας που λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», είπε ο Μεντίνσκι.

Αποστρατιωτικοποίηση

Πρόσθεσε ότι τα κόμματα βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
“Όσον αφορά την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα 50 προς 50. Το γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω. Ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών”, είπε ο Μεντίνσκι.

DNR και LNR

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας κατονόμασε το μέλλον των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως άλλο βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Μόσχα έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση της και δεν θα υποχωρήσει από αυτήν.
“Πράγματι, το θέμα της διακυβέρνησης του Ντονμπάς, αυτά τα εδάφη είναι το βασικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Είναι αλήθεια, το βλέπουμε διαφορετικά. Η ουκρανική πλευρά πιστεύει ότι το θέμα της διακυβέρνησης της επικράτειας πρέπει να αποφασιστεί κεντρικά στο Κίεβο. Και πιστεύουμε ότι Το θέμα της διακυβέρνησης πρέπει να αποφασίσει ο λαός του Ντονμπάς. Οι κάτοικοι του Ντονμπάς μίλησαν για αυτό το θέμα πριν από οκτώ χρόνια, από τότε, επί οκτώ χρόνια, στην πραγματικότητα, αναγκάστηκαν να διεξάγουν πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τις δικές τους αποφάσεις». είπε ο Μεντίνσκι.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο Ντονμπάς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, σκοτώθηκαν σχεδόν 14.000 άμαχοι, «χωρίς να υπολογίζουμε τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων με όπλα στα χέρια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά πρεσβεύει ότι «η εξουσία ανήκει στον λαό».

“Τι είναι η δημοκρατία; Αυτή είναι η δύναμη του λαού, για το λαό και στο όνομα του λαού. Επομένως, έχουμε τέτοιες προσεγγίσεις. Συνεχίζουμε να αναζητούμε μια θέση σε αυτό το θέμα”, είπε ο βοηθός του προέδρου.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι

Ο Μεντίνσκι σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Δεν είμαι καθόλου έτοιμος να σχολιάσω αυτό, θα πω μόνο ότι πριν μιλήσω για τη συνάντηση των ηγετών, είναι απαραίτητο οι αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών να προετοιμάσουν και να συμφωνήσουν για το κείμενο της συνθήκης, μετά το οποίο το κείμενο της συνθήκης , σύμφωνα με τις προτάσεις μας, θα πρέπει να μονογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, αντίστοιχα, θα εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, μόνο μετά από αυτό, έχει νόημα να μιλάμε για σύνοδο αρχηγών κρατών», είπε.
.
Η Μόσχα και το Κίεβο πραγματοποίησαν τρεις γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία , με τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βοηθό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι . Τώρα οι διαπραγματεύσεις σε αυτήν τη μορφή πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω σύνδεσης βίντεο.

………………………………………………………………….

……………………………………………………………………