Σαγαλασσός στην Πισιδία της Ιωνίας. Η πόλις σε υψόμετρο 1400-1600 μέτρα !!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΕΛΛΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΤΗ ΓΑΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΤΕΜΙΣ !!!  ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Σαλαγασσό ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΣ ΣΠΑΡΤΗ !!!

……………

Σαγαλασσός – Πισιδία – η πόλη στα σύννεφα

Σαγαλασσός, αρχαία ΠισιδίαΗ αρχαία Σαγαλασσός, πόλη και οχυρό στην Πισιδία, στα βόρεια της Αττάλειας, 30 χμ από τη σημερινή Σπάρτη, βρίσκεται σε ένα υψόμετρο μεταξύ 1400 και 1600 μέτρων, στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Ταύρου. Συγκρούστηκε με τους Χετταίους και αργότερα κατακτήθηκε από τους Πέρσες (546 π.Χ.). Ήδη τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν ισχυρό περιφερειακό κέντρο που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με την κατάκτησή της από τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα το 334 π.Χ.

Σαγαλασσός, Πισιδία. Το Νυμφαίο
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, η περιοχή περιήλθε διαδοχικά στα εδάφη του Αντίγονου, ίσως του Λυσίμαχου, των Σελευκιδών της Συρίας, και στη Δυναστεία των Ατταλιδών της Περγάμου. Τα αρχαιολογικό ιστορικό φανερώνει ότι ο ντόπιος πληθυσμός υιοθέτησε γρήγορα την ελληνιστική κουλτούρα.

Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία. Το θέατρο. Σαγαλασσός, αρχαία Πισιδία Σαγαλασσός, αρχαία ΠισιδίαΑπό το 129 π.Χ. γίνεται τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους και υπήρξε η πρώτη πόλη – σύμμαχος της Ρώμης στην Πισιδία. Από την εποχή αυτή σώζονται ερείπια ναών, γυμνάσιο, δύο αγορές, δύο αμφιθέατρα, βασιλική και παλαίστρα.

Σαγαλασσός, αρχαία ΠισιδίαΑπό το 541/42 μ.Χ. αρχίζει η παρακμή της Σαγαλασσού, η οποία ολοκληρώνεται τον 13ο αιώνα, με την κατάκτησή της από τους Σελτζούκους Τούρκους. Σταδιακά η Σαγαλασσός χάθηκε από τα ιστορικά αρχεία. Δε λεηλατήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αρχαιοκάπηλους και λαθρανασκαφές, πιθανόν λόγω της απόμακρης τοποθεσίας της.

Σαγαλασσός, αρχαία ΠισιδίαΑπό το 1990, η Σαγαλασσός είναι τόπος με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επανήλθε στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές του Marc Waelkens, του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν .

Σαγαλασσός, αρχαία ΠισιδίαΠηγές:
Σαγαλασσός – Βικιπαίδεια
sagalassos.be – Σαγαλασσός, Η ανασκαφή

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………….

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ ΚΙ ΕΔΩ

……………………………………………………………………….

……………………………………………………………………