ΗΠΑ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ !!! CAN WE PROHIBIT YOU TO USE THE MATHEMATICS PATHOLOGY OF THE GEOMETRY OF THE ALGORITHMS … TO Climb THE TREES AGAIN ???

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΛΦΕΙΟΣ: ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ… ΝΑ ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ;;;

WSJ: Σχολείο στη Μασαχουσέτη απαγόρευσε την… Οδύσσεια του Ομήρου

Μία συντονισμένη προσπάθεια «εξοστρακισμού» της κλασικής λογοτεχνίας από τα σχολεία λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, «θύματα» της οποίας είναι μεταξύ άλλων ο Όμηρος, ο Σαίξπηρ και ο Σκοτ Φιτζέραλντ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία παιδιά δεν θα πρέπει να διαβάζουν έργα που δεν παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο από την γλώσσα και τις συμπεριφορές που χρησιμοποιούμε σήμερα – ειδικά εκείνα τα έργα στα οποία «ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο κανόνας», όπως περιγράφει η γνωστή συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας Πάτμα Βενκατραμάν, στο School Library Journal.

Για την Βενκατραμάν, κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος ώστε να εξαιρεθεί από τον κανόνα: «Το να “αθωώνουμε” τον Σαίξπηρ αναφέροντας ότι έζησε σε μια εποχή όπου επικράτησαν αισθήματα μίσους, κινδυνεύει να στείλει ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής μίσους», υποστηρίζει η συγγραφέας.

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρουν καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης που έβγαλε την Οδύσσεια από τη διδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, αξιολογώντας τις ραψωδίες του Ομήρου ως σεξιστικές και ρατσιστικές, σύμφωνα με την WSJ.

Κεντρικό τους σύνθημα των θιασωτών του #DisruptTexts είναι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ότι αποσπάσματα από τα κλασικά κείμενα που περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού «μπερδεύουν» ψυχολογικά τους νέους και τους περνούν λάθος μηνύματα συμπεριφοράς.

Έτσι, η καθηγήτρια Αγγλικών του Σιάτλ Έβιν Σιν έγραψε το 2018 ότι «θα προτιμούσε να πεθάνει» παρά να διδάξει το «Το ‘Άλικο Γράμμα», καθώς θεωρεί ότι το μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χόουθχορν προωθεί το «μισογυνισμό».

Η Τζέσικα Κλούις, συγγραφέας μυθοπλασίας νεαρών ενηλίκων, απάντησε: “Αν νομίζετε ότι ο Χόουθορν βρισκόταν στο πλευρό των Πουριτανών. . . τότε είστε απόλυτα ηλίθια και δεν πρέπει να έχετε τον τίτλο του εκπαιδευτικού στο βιογραφικό σας στο twitter”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κίνημα και οι απαγορεύσεις έχουν προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, με τους διαφωνούντες να επιμένουν ότι “αν υπάρχει κάποια ζημία στην κλασική λογοτεχνία, προέρχεται από τη μη διδασκαλία της”.

………………………………………………………………………………